Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Parolēs raksta suņu un kaķu vārdus

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 1 - 2012

Parolēs raksta suņu un kaķu vārdus
www.tvnet.lv

7. februārī Latvijā atzimēja Pasaules drošāka interneta dienu. NetSafe Latvia Drošāka interneta centra speciāliste Agnese Kriķe norāda, ka daudzi interneta lietotāji joprojām neapzinās visus riskus, kas saistās ar darbošanos internetā. Piemēram, daudzu cilvēku paroles internetā ir viegli uzminamas.

A. Kriķe intervijā Latvijas radio atgādināja, ka internetā publicētās fotogrāfijas redzēs ne tikai tuvinieki, bet arī citi globālā tīmekļa lietotāji. «Tas ir pats galvenais lielākais risks, ko daudzi neapzinās.»

Runājot par Valsts prezidenta padomnieces Elīnas Egles privāto fotogrāfiju publicēšanu internetā un Rīgas mēra Nila Ušakova e-pasta sarakstes publicēšanu, Kriķe atzina, ka no šādiem gadījumiem nav pasargāts neviens.

Taču ļoti bieži paši cilvēki ir neapdomīgi, piemēram, izvēloties neapdomīgas un ļoti viegli uzminamas paroles. Bieži vien laulātie zina vai var uzminēt viens otra paroles.

Nereti parolēs tiek rakstīti bērnu, suņu un kaķu vārdi. Tādejādi tās var uzminēt ne tikai otrs laulātais draugs, bet arī kaimiņi un citi cilvēki.

Pasaulē populārākā parole ir pirmo ciparu kombinācija, piemēram, 123456.

Kriķe norādīja, ka fotogrāfiju zagļus un e-pasta uzlauzējus var atrast, jo datori un internets atcerās ikvienu tajā veikto darbību. Protams, ir dažādi ceļi, kā ļaundari var krāpties un slēpties.

Internetā darbojoties ir jābūt uzmanīgam un piesardzīgam. Īpaši vajadzētu padomāt par bērnu atrašanos globālajā tīmeklī.