Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pozitīvi par un ar balto spieķi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 10 - 2012

Pozitīvi par un ar balto spieķi
Līga Ķikute

Pienākot Starptautiskajai Baltā spieķa dienai, 15. oktobrī un ne tikai Rīgas centrā pulcējās Latvijas Neredzīgo biedrības Rīgas pilsētas organizācijas (LNB RPO) Neformālā jauniešu grupa «Pozitīvs», projekta «Iespēja Tev un man» ietvaros ikvienam stāstot, rādot un ļaujot pašiem pamēģināt iejusties cilvēku ar redzes traucējumiem ādā. Projektam nepieciešamo finansējumu ir piešķīrusi V/A «Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra», kura Latvijā administrē Eiropas Savienības programmu «Jaunatne darbībā».

Pozitīvais tramvajs
Krēslainajā pirmdienas, 15. oktobra pēcpusdienā 6. tramvaja galapunktā apstājās «Pozitīvais tramvajs» — tāds uzraksts rotāja tramvaja logus. Šis tramvajs gan 3 stundas nekur nebrauca, toties piedāvāja iespēju tā «pasažieriem» reizē nopietni un pus pa jokam aizceļot pavisam kur citur — uz vājredzīgu un neredzīgu cilvēku pasauli.

Divos vagonos bija izvietota kā sabiedriskā transporta simulācija, tā dažādi uzdevumi, kas rosināja aizdomāties par cilvēku ar redzes traucējumiem ikdienu. Piedevām, lai tiktu pie «braukšanas» ar tramvaju, bija jāizpilda kāds no uzdevumiem, kurus jaunieši bija sarūpējuši it kā ikdienišķus, bet tomēr pietiekoši sarežģītus. Interesentus šajā vagonā sagaidīja iespēja tulkot nelielu tekstiņu no Braila uz redzīgo rakstu, iespēja piešūt pogu vai zīmēt un krāsot, izmantojot simulācijas brilles, vai pielikt ēzelīša asti aizsietām acīm.

Lai gan mācību nolūkos savu reizi kaut teikumu ir iztulkojis ikviens, tulkošana no Braila raksta uz redzīgo negāja nemaz tik viegli. Drosminiekiem iedotās lapiņas ar tekstu punktrakstā tika tik ļoti grozītas, ka līdz tulkošanas uzsākšanai Braila raksta nepratējiem jau bija sajucis, kura ir augša un kura — apakša un no kura gala vispār jāsāk. Griez kā gribi, visur vieni vienīgi punkti!

Pirkstu veiklībai tika piedāvāta iespēja uzlikt redzes traucējumu simulācijas brilles un, pašrocīgi ievērt adatā diegu, piešūt pogu. Jāatzīst, ka ar šo uzdevumu lielākā daļa tika galā godam — vairāk nekā 20 pogu turējās pie puķainā auduma, tomēr daži teica, ka neprotot piešūt pogu pat redzot, kur nu vēl neredzot. Lielāku pārbaudījumu sagādāja pašieverošās adatas — adatas, kurās diegu var ievietot no gala, tas nav jāiever. Daudzi ar šādām adatām saskārās pirmo reizi, savukārt, citi priecājās, ka tādas ir un var noderēt tuviniekiem, kuriem ir grūtības ievērt diegu parastā adatā.

Mēģinot zīmēt vai krāsot krāsojamo grāmatu ar simulācijas brillēm, ne viens vien iesaucās, ka jūtās kā ezītis miglā. Tāpat neviltotu interesi izpelnījās krāsu nolasītājs.

Iespējams, viegluma un rotaļīguma dēļ daudzi izvēlējās ar aizsietām acīm pielikt ēzelītim asti. Pie šī uzdevuma regulāri veidojās rinda, un tā bija arī iespēja apmeklētājiem pašiem par sevi pasmieties.

Balvā par veiktajiem uzdevumiem apmeklētāji varēja saņemt nelielu, pašu izvēlētu uzrakstiņu Braila rakstā un doties uz sabiedriskā transporta simulācijas vagonu.

Te nu bija padomāts par daudzām «ērtībām», kuras cilvēki ar redzes invaliditāti izbauda ikdienā. Ielaisti vagonā ar simulācijas brillēm un e-talonu rokās, «pasažieri» bija spiesti atklāt, ka e-talona validātors nedarbojas un jādodas cauri visam vagonam pie vadītāja pēc biļetes. Bet vagonā — īsta šķēršļu josla — gandrīz visas sēdvietas aizņemtas, cilvēki grūstās, lamājās… Tā jau grūti, un vēl redzēt lāga nevar… Kā vēstīja nākamās dienas komentāri internetā — šis tramvajs lika padomāt un aizdomāties.

Ar balto spieķi Rīgas centrā
Ja pagājušogad Baltā spieķa dienā cilvēki ar redzes invaliditāti un interesenti, kuri vienkārši vēlējās iejusties šo cilvēku ādā, ar balto spieķi pastaigājās Vērmanes dārzā, tad šogad baltā spieķa lietotāji vismaz vienu dienu, 17. oktobrī bija redzami Rīgas centra ielās.

Saulainajā trešdienas pēcpusdienā «Pozitīvs» jaunieši kopā ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonām mēģināja pāriet Kr. Barona ielu iepretim LNB RPO ieejai. Iespējams, šī akcija daudzos auto vadītājos radīja apjukumu — kas uz paceltu balto spieķi reaģēja, kas ne. Iespējams, ka daudzi apstājās, baidoties no policijas.

Tomēr gadījās arī pa kādam, kas, ignorējot paceltu balto spieķi un policijas inspektora klātbūtni, traucās garām, bet nekur tālu, jo šādus braucējus apturēja turpat netālu dežurējošā policijas ekipāža, lai izteiktu brīdinājumu.

Rosīšanās bija sacēlusi īstu kņadu, ap to pulcējās dažādu televīziju žurnālisti, kas arī piesaistīja autovadītāju uzmanību.

Tā kā baltā spieķa lietotāju vajadzībām līdz šim ir pievērsts maz uzmanības, policijas amatpersonas izteica vēlmi šādā veidā akcijas atkārtot arī citās Rīgas vietās.

Tās pašas trešdienas vakarā plkst. 17:15 «Pozitīvs» jaunieši, ekipējušies ar baltajiem spieķiem, pulcējās zibakcijā pie Laimas pulksteņa, lai, dzeltenajiem krekliņiem zibot, pavēstītu: «Mēs esam tepat līdzās, starp jums!»