Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

E-veselība

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 11 - 2012

E-Veselība

E-veselība ir veselības nozares efektivizācijas programma, izmantojot informācijas tehnoloģijas. Kā konferencē informēja Veselības ministres padomniece informācijas tehnoloģiju jautājumos Dita Gabaliņa, šobrīd gan ārstiem, pacientiem, gan farmaceitiem jāsastopas ar tādām problēmām kā nepilnīgu informāciju par pacientu veselību un nesalasāmiem speciālistu rokrakstiem. Līdz ar jaunās sistēmas ieviešanu dokumenti tiks noformēti elektroniski, kas mazinās pārpratumus, jo dokumenti būs izlasāmi un tos nevarēs nozaudēt. E-veselības plānu plānots uzsākt jau šogad.

E-veselība dos iespēju pacientiem aplūkot visu medicīnisko informāciju par sevi, ārstējošajiem ārstiem aplūkot informāciju par konkrēto pacientu. Dzīvē mēdz gadīties, ka pacients apmeklē vairākus ārstus, no kuriem viens izraksta pacientam zāles, bet otrs par to nezina un arī izraksta zāles, kuras, diemžēl, nedrīkst lietot kopā ar pirmajām. Ja informācija par pacientu ārstam būtu pieejama, tas pasargātu no nepiemērotu zāļu izrakstīšanas. Tāpat arī receptes ar laiku tiks rakstītas elektroniski un nebūs jābaidās no papīra receptes pazaudēšanas vai tā, ka farmaceits nevar izlasīt ārsta rokrakstu.

Tomēr viss jaunais un nezināmais rada bažas, un ne viens vien no klātesošajiem uztraucās, ka informācija par viņu būs pieejama internetā, uz ko D. Gabaliņa atbildēja, ka katram sistēmas lietotājam būs precīzi noteiktas sadaļas, ko varēs apskatīt, piemēram, pacients varēs apskatīt tikai savus un savu bērnu datus, savukārt, farmaceitam būs redzamas tikai izrakstīto zāļu receptes. Ar sistēmas palīdzību pacients varēs savā ziņā kontrolēt ārstniecības personas, jo varēs ieraudzīt un attiecīgi arī ziņot, ja viņam būs „pierakstīti” veselības aprūpes pakalpojumi, kurus viņš nebūs saņēmis.