Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Sociālās rehabilitācijas programmas LNB Rehabilitācijas centrā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 11 - 2012

Sociālās rehabilitācijas programmas LNB Rehabilitācijas centrā
Māra Henele, LNB Rehabilitācijas centra valdes priekšsēdētāja

SIA „LNB Rehabilitācijas centrs” redzes invalīdu sociālās rehabilitācijas program¬mas pamatuzdevums ir sniegt rehabilitējamai personai zināšanas un iemaņas orien¬tācijā apkārtējā vidē, Braila rakstā, pašaprūpē (mājturībā un mājsaimniecībā, ēdienu gata¬vošanā), nepieciešamajās fiziskajās aktivitātēs un ve¬se¬lības uzturēšanā, dot iespēju iepa¬zī¬ties ar specializēto datortehniku un komunikācijas tehnoloģijām (mobilajiem telefoniem, GPS navigācijas sistēmām), kā arī apgūt dažādu tiflotehnikas palīglīdzekļu izmantošanu, fiziskā un intelektuālā darba pamatiemaņas (piem., pītu priekšmetu izgatavošanu no klūgām, loģikas uzdevumi, u.c.), pilnveidot saskarsmes un radošās pašizteiksmes prasmes, sniegt konsultācijas un palīdzību klienta sociālo problēmu risināšanā, kā arī sniegt zināšanas un konsultācijas rehabilitējamās personas tuviniekiem.

Ar katru rehabilitējamo personu tiek veiktas individuālās pārrunas un apmācāmās personas novērtēšana (psiholoģiskās īpašības, intelek¬tuālās spējas, noslieces, veselības stāvoklis, redzes spējas, iemaņas, u.c.), kas tiek atspoguļotas „Klienta sociālās rehabilitācijas kartē”. Tiek noteikta sociālā problēma, tiek izvirzīts rehabilitācijas mērķis un uzdevumi, sastādīts individuālais sociālās rehabilitācijas plāns.

Mācību kursu vai atsevišķu tēmu apgūšanai paredzētais stundu skaits programmā var tikt palielināts vai samazināts atkarībā no rehabilitējamās personas priekšzināšanu līmeņa, veselības stāvokļa, citiem fiziskiem vai garīgiem traucējumiem, interesēm un vajadzībām. Beidzot apmācību, „Klienta sociālās rehabilitācijas kartē” tiek atzīmēts rehabilitācijas rezultāts, kā arī secinājumi un ieteikumi klienta tālākajai prasmju pilnveidošanai.

Programmas pamats izstrādāts jau 1999. gada 10. novembrī, to sastādījuši Latvijas Neredzīgo biedrības Reha¬bi¬litā¬cijas centra speciālisti. Programma ievērojami papildināta un uzlabota 2005. gada janvārī.

Programma sastādīta, pamatojoties uz SIA „LNB RC” sociālo rehabilitētāju ilggadējo darba pieredzi, Volokolamskas Darba spēju atjaunošanas skolas (Krievija), “Theofaan” centra (Nīderlande), Karaliskā valsts Neredzīgo institūta, Birmingemas Universitātes (Lielbritānija), Mineapoles Neredzīgo savienības (ASV), Marburgas Neredzīgo institūta (Vācija), Arlas Neredzīgo institūta (Somija) u.c. redzes invalīdu rehabilitācijas un izglītības iestāžu materiāliem, literatūru.

2009. gada janvārī programma pilnveidota atbilstoši sekojošiem likumdošanas aktiem: «Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums» (spēkā ar 2003. gada 1. janvāri); Ministru kabineta noteikumi Nr. 291 «Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem» (spēkā ar 2003. gada 7. jūniju); Ministru kabineta noteikumi Nr. 288 «Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība» (spēkā ar 2008. gada 24. aprīli).

2011. gada martā programma papildināta ar sadaļu „Konsultācijas un palīdzība klienta ģimenes locekļiem un tuviniekiem”, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 291 «Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem».

Turpmākos žurnāla „Rosme“ numuros aprakstīsim visus LNB Rehabilitācijas centrā pieejamos pakalpojumus cilvēkiem ar redzes traucējumiem.