Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

ESF projekts LNB Strazdumuižas organizācijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 3 - 2012

Nodaļa — Ieskats projektos

ESF projekts LNB Strazdumuižas organizācijā
Eiropas Sociālā fonda un Latvijas valsts finansēts Labklājības ministrijas sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību projekts «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā»

Pēteris Locāns
LNB Strazdumuižas teritoriālās organizācijas Koordinators

Ikvienam no dabas ir dota vēlēšanās pilnveidot savas prasmes, apgūt ko jaunu, būt noderīgam un ar savu veikumu iepriecināt līdzcilvēkus. Vēl labāk, ja darbošanās notiek domubiedru un draugu vidū.

Redzes zuduma gadījumā, kā secināja ievērojamais krievu psihologs Levs Vigodskis jau pagājušā gadsimta sākumā, būtiskākais ir kontaktu veidošanas ierobežojums, kā rezultātā ir sarežģītāk atrast izpausmes iespējas darbībā un savu vietu kādā kolektīvā.

Tātad — cilvēkam ar redzes problēmām ir nepieciešams vairāk palīdzības, lai varētu atrast sev piemērotu, interesantu nodarbošanos, izmēģināt to un apjaust savas spējas un talantus.

It īpaši tas ir aktuāli tagad, kad cilvēkiem ar redzes zudumu ir nepieciešama nodarbinātības jomu daudzveidošana, vairāk izmantojot tās iespējas, ko katram var dot informācijas apstrādes tehnoloģiju sasniegumi.

Eiropas Sociālais fonds jau kopš 1957. g. palīdz risināt problēmas, kas skar bezdarba un savrupināšanas riskam pakļautos cilvēkus dažādos Eiropas reģionos, un pēdējos gados fonda atbalstītie projekti tiek īstenoti arī mūsu valstī.

LNB un LM kopīgi īstenotā projekta «Pakalpojumu attīstība cilvēkiem ar redzes traucējumiem Latvijā» mērķis ir ne tikai veicināt nodarbinātības problēmu risināšanu, bet arī dot iespējas cilvēkiem ar redzes zudumu atklāt, izmēģināt un attīstīt savas spējas.

Ja runājam par aktivitātēm, kas LNB svarīgas un aktuālas šogad, projekta ietvaros SDSP augstskola «Attīstība» beiguši apgūt izglītību sociālie rehabilitētāji un sociālie darbinieki. Bet kopš š. g. 1. marta Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžā aizsākās apmācības kurss masiera profesija, kā rezultātā 25 cilvēkiem pēc pusotra gada būs reālas iespējas atrast savu vietu šajā tik noderīgajā darbības sfērā.

Strazdumuižas TO projekts tiek īstenots kopš 2009. g. novembra. Projekta aktivitātēs patlaban piedalās 51 cilvēks. Nodarbību vadītāji dalībniekiem piedāvā apgūt prasmes tik savstarpēji atšķirīgos nodarbību veidos kā intelektuālās spēles (kur dalībnieku pulciņš draudzīgā noskaņojumā ar ieinteresētību jautājumu un atbilžu formā šogad apgūst informāciju par Eiropas valstīm), Latviešu valodas apgūšana, floristika un rokdarbi.

Rokdarbnieču vidū ir iecienīta tapošana, kur darinājumi top, veidojot rakstus no dzijas pavedieniem, kas tiek ievīti starp dēlī iestiprinātajām tapām. Darbs prasa lielu uzcītību, bet gala rezultātā top daudzveidīgi un interesanti rokdarbi — gan šalles, gan vestes, gan apmetņi, gan vannas paklāji. Tapošana ir tradīcija, kas Latvijā guvusi popularitāti pēdējos gados, ko apliecina arī apmeklētāju aktivitāte pie rokdarbnieču galda pagājušā gada oktobrī, sagaidot Starptautisko baltā spieķa dienu Vērmanes dārzā.

Interesanta ir izrādījusies floristikas nodarbībās gūtā pieredze. Tā ir tikšanās ar ziedu un skaisto lietu pasauli, kad ar pasniedzēja palīdzību var īstenot iztēlē radušos krāsu un formu salikumus un veidot gaumīgus priekšmetus — ziedu kompozīcijas, pērlīšu virtenes, kulonus, apsveikuma kartiņas.

Klienti, kas apguvuši datorlietošanu pamatlīmenī, sekmīgi apgūst datora lietojumprogrammu mijiedarbības specifiku ar ekrānlasošo programmu JAWS for Windows.

Projekta ietvaros piedāvājām klientiem iespējas iepazīties un arī apgūt tehniskos palīglīdzekļus, kas ietver sevī runas sintēzes tehnoloģiju elementus. Iecienīti ir palīglīdzekļi, kas ikdienā palīdz kontrolēt veselības stāvokli — runājošie asinsspiediena mēraparāti, cukura līmeņa noteicēji asinīs, svari.

Nesen palīglīdzekļu paraugu klāstu papildināja atskaņotājs «Victorreader», kurš dod iespēju lasīt sintezētā audio formātā parvērstas teksta formāta grāmatas arī cilvēkiem, kas nav lielos draugos ar datoru.

Interesants un dzīvē noderīgs var izrādīties piedāvājums, ko ceram īstenot tuvākajos pāris mēnešos — tas ir ar GPS uztvērēju (antenu) aprīkots mobilais telefons, kas ļauj uztvert mākslīgā zemes pavadoņa informāciju un pasaka atrašanās vietu, attālumu un virziena leņķi līdz nokļūšanas objektam. Tas varētu būt labs papildinājums tradicionālajam palīglīdzeklim (baltajam spieķim) cilvēkiem, kuri vēlas un spēj patstāvīgi pārvietoties.

Atgādinu lasītājiem, ka projekts vēl turpinās līdz nākošā gada jūlijam, un tajā var īstenot vēl citas aktivitātes, kas saistītas ar dažādu prasmju un nodarbošanos veidu apguvi. Ja ir kādas vēlmes un priekšlikumi, tad būtu labi, ja iespējas tos īstenot pārrunātu ar Latvijas neredzīgo organizāciju teritoriālo organizāciju projektu koordinatoriem savā reģionā. Bet tos, kuri dzīvo Strazdumuižas neredzīgo ciemata tuvumā, labprāt aicinām pie mums — Rīgā, Pāles ielā 14/2. Mums var piezvanīt — 67532542.