Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Putnu balsīs ieklausoties

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 3 - 2012

Putnu balsīs ieklausoties
Līga Ķikute

Līdz ar pavasara atnākšanu un gājputnu atgriešanos 16. Marta pēcpusdienā ar pasākumu «Mēs un putni» Rīgā, Ezerkrastu vidusskolas telpās sākās Latvijas Neredzīgo biedrības (LNB) Rīgas pilsētas organizācijas Neformālās jauniešu grupas «Pozitīvs» projekta «Iespēja Tev un man» aktivitātes.

Projektam nepieciešamo finansējumu ir piešķīrusi V/A «Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra», kura Latvijā administrē Eiropas Savienības programmu «Jaunatne darbībā». Pašlaik projektā iesaistīti 30 jaunieši, taču aicināti piedalīties projekta pasākumos visi tie, kurus vieno intereses veidot sadraudzību ar LNB jauniešiem.

Pasākumu atklāja projekta vadītājs Jānis Ugodņikovs un ar laba ceļavēja vēlējumiem turpināja LNB RPO valdes priekšsēdētāja Sarma Pārstrauta. Šāds jauniešu veidots projekts S. Pārstrautas praksē ir pirmais.

Vakara vadītāju, J. Ugodņikova un A. Treilones, pieteikts, savu stāstījumu uzsāka ornitologs Edmunds Račinskis. Putnu balsu pētīšana paralēli zaļās vārnas pētīšanai ir viņa hobijs. Izrādās, skaņām putnu pētīšanā ir ļoti nozīmīga loma, jo, atrodoties dabā, putnus, pirmkārt, jau var sadzirdēt un tikai pēc tam ieraudzīt.

Piedevām mūsdienās ir plašas putnu balsu ierakstīšanas, atskaņošanas un analizēšanas iespējas. Ir pat speciālas datorprogrammas, dažas no tām pat ir pieejamas bez maksas, ar kuru palīdzību iespējams aplūkot balss ierakstu parametrus. Putnu balsu ieraksti tiek arī apkopoti virtuālās datu bāzēs. Piem., Latvijā sastopamo putnu balsis iespējams klausīties www.putni.lv.

Izrādās, ka pēc dziesmām un citām skaņām, piem., bungošanas un spalvu švīkstoņas radītās skaņas, putni spēj atšķirt vietējos no ārzemniekiem, kā arī draugus, radus un kaimiņus no citiem putniem. Viņi zina, kas tas par putnu, kas uz blakus zara dzied!

Savukārt, ornitologiem putnu dziesmas ir neatsverams palīgs pētniecībā. Piem., ja divu dažādu sugu putni vizuāli izskatās gandrīz kā divas ūdens lāses, kuras iespējams atšķirt tikai noķerot (Ķer nu vēju!), tad dziesma būs katram sava.

Izskanēja jautājums, vai par ornitologu varētu kļūt cilvēks ar redzes traucējumiem. ...Atbildēja, ka tam šķēršļu neesot.

Vakaru turpināja Ezerkrastu vidusskolas 9. klases skolēni, kuri prezentēja pašu veidotu materiālu par putniem, kuru lieliski var izmantot kā mācību līdzekli. Sākumā tika atskaņota putna dziesma un skatītājiem bija jamin, kas tas par putnu, un tikai pēc tam tika parādīts putna attēls ar nosaukumu.

Pēc izzinošās daļas skatītājiem pašiem tika dota iespēja iejusties putnu ādā. Spēles dalībniekiem tika aizsietas acis un iečukstēts ausī putna vārds. Izmantojot konkrētajam putnam raksturīgo dziesmu, bija jāsameklē komandas biedri. Ai, kā tobrīd tika apskausta dzegužu komanda, jo kurš gan nezin ku-kū! Trīs komandām tika doti dažādi uzdevumi, kuros bija jāizmanto dzirde, oža un tauste, un katrā maņu disciplīnā bija sava komanda — favorīte, līdz ar to uzvarēja draudzība.

Izkustējušies sēdāmies baudīt pasākuma muzikālo daļu, kuru iesāka pianiste Vlada Hmeļevska un turpināja pats projekta vadītājs Ugodņikovs ar dziesmu japāņu valodā, kuras vārdus viņš bija mācījies apmēram mēnesi, kam sekoja jauniešu karaoke ar dziesmu par zilo putniņu, dzeltenajiem aizkariem un citām.

P. S. projekta «Iespēja Tev un man» kalendārs
19. maijā paredzēta ekskursija dabā kopā ar ornitologu E. Račinski.

Maijā plānotas arī Radošās darbnīcas, kur jauniešiem būs iespējas izpausties dažādās mākslas jomās, arī ciešāka sadraudzība kopējā vakarēšanā.

No 23. līdz 25. jūlijam paredzēta nometne Vidzemes jūrmalā viesu mājā «Vējavas», kur trīs dienu laikā plānots iepazīties ar dabas jaukumiem Ziemeļvidzemes Biosfēras rezervātā, jauki un lietderīgi pavadīt laiku sadraudzības spēlēs, vienkārši pasēžot pie ugunskura un pašiem gatavojot jūras veltes.

Septembrī plānots sarīkot Dzejas dienas pasākumu. Jau tagad jaunieši var sūtīt apkopošanai projekta dzejas krājumā savus dzejoļus, kuri radušies dažādos dvēseles stāvokļos. LNB RPO projektu vadītāja Ligita Labāne lūdz arī Tevi, lasītāj, ja esi līdz 25 gadus jauns, atsūti kādu dzejolīti, kuru varēsim iekļaut krājumā. Sūtīt pa e-pastu: ligita.labane@gmail.com

Plānots, ka oktobrī nedēļas garumā jaunieši organizēs Starptautiskās baltā spieķa dienas pasākumus, lai rosinātu Rīgas iedzīvotājos interesi par problēmām, kas praktiski skar ikvienu no mums — vides un informācijas pieejamību, izglītības ieguvi, darbavietu izveidi un iekārtošanu u. c. jautājumiem, kuri īpaši nozīmīgi cilvēkiem ar redzes problēmām. Projekta beigās visi jaunieši, kuri būs aktīvi iesaistījušies projekta pasākumos, saņems «YouthPass» sertifikātu, kas nākotnē varētu palīdzēt veiksmīgāk iesaistīties starptautiskos pasākumos un veidot karjeru.

Decembrī līdz ar Ziemassvētkiem plānots projekta nobeiguma pasākums. Ja vēlies piedalīties, sazinies ar projekta vadītāju Jāni Ugodņikovu, tel. 27171166 vai Ligitu Labāni, tel. 26433522.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju