Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Saldējumam ar kokaīnu daudz kopīga

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 3 - 2012

Nodaļa — Interesanti fakti

Saldējumam ar kokaīnu daudz kopīga
www.tvnet.lv

Pētījumā atklāts, ka saldējums var radīt tādu pašu atkarību, kādu veido narkotikas, piem., kokaīns.

Pētījumā, kas aprakstīts amerikāņu izdevumā «Journal of Clinical Nutrition», minēts — jo vairāk cilvēks ēd saldējumu, jo vairāk organisms pieprasa. Tāpat esot arī ar kokaīna lietošanu — jo vairāk patērē, jo vairāk to vajag.

Oregonas izpētes institūta pētnieks Kails Burgers pētījuma secinājumos saka, ka, pārēdoties produktus ar augstu tauku un cukura saturu, notiek izmaiņas smadzenēs un tās pazemina labsajūtas līmeni.

Identiska situācija esot ari ar narkotiku lietotājiem, proti, labsajūtas gūšanai ar laiku nepieciešams aizvien vairāk neatļautās vielas.

«To izraisa personas vēlme gūt tādas pašas sajūtas kā iepriekš, tādēļ tiek palielinātas devas,» ziņojumā saka Burgers.

Pētījumā piedalījās 151 pusaudzis vecumā no 14 līdz 16 gadiem. Visi viņi ietilpuši normālā ķermeņa svara kategorijā.

Kad viņi bija iztaujāti par ēšanas paradumiem un to, cik ļoti viņi kāro kādu produktu, viņiem tika veikti smadzeņu aktivitātes mērījumi ar magnētiskās rezonanses aparatūru. Vienlaicīgi eksperimenta dalībniekiem tika rādīts saldējuma kokteiļa foto, kam sekoja arī iespēja šo kārumu nogaršot.

Veicot mērījumu analīzi, noskaidrots, ka ikviens pusaudzis vēlējās kokteili, taču tie, kas iepriekšējās nedēļās bija ēduši daudz saldējuma, no tā patērēšanas guva mazāku baudījumu.

«Tas noved pie tā, ka cilvēks cenšas atkārtot iepriekšējās sajūtas. Viņš palielina porciju, un tas cita starpā noved pie svara pieaugšanas,» — tā Burgers.

Pētnieks gan norāda, ka saldējums nav uztverams kā narkotika, jo no tā neveidojas tieša atkarība. Taču tam ir narkotikām līdzīga iedarbība, kas var veicināt tieksmi pēc cita veida kārumiem ar nevajadzīgi daudz kalorijām.