Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Valsts pabalstu izmaksas ierobežojumi ir saglabājami

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 3 - 2012

Valsts pabalstu izmaksas ierobežojumi ir saglabājami
www.lm.gov.lv

2009. g. noteiktie ierobežojumi izmaksājamiem slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un piešķiramajam bezdarbnieku pabalstam, ir saglabājami līdz 2014. g., par to vienojās valdība, iepazīstoties ar Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto informatīvo ziņojumu «Par turpmāku valsts pabalstu izmaksas ierobežojumu noteikšanas pamatotību.»

Tāpat valdība nolēma, ka 2012. g. ģimenes valsts pabalsts izmaksājams 8 Ls apmērā par ikvienu bērnu.

Šāda rīcība nepieciešama, ņemot vērā, ka pašreizējos ekonomiskajos apstākļos ir nepieciešams nodrošināt valsts budžeta intereses un citu cilvēku tiesības uz sociālo nodrošinājumu. Tāpat valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem noteiktie ierobežojumi šobrīd neattiecas uz cilvēkiem, kuriem ir zems ienākumu līmenis.

Lai gan šobrīd ekonomika Latvijā lēnām atjaunojas, tas tomēr nav pietiekoši, lai nosegtu visus speciālā budžeta izdevumus. LM uzsver, ka minētajiem izdevumiem vēl aizvien jātērē speciālā budžeta uzkrājums. Vienlaikus 2009. g. noteiktie valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojumi veicina ne tikai valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanu īstermiņā, bet arī mazina to finanšu līdzekļu apjomu, kas speciālajam budžetam būs jāaizņemas no pamatbudžeta, kad būs izmantots viss speciālā budžeta uzkrājums.