Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Zāles bez receptes. Lietošanai ar prātu!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 3 - 2012

Nodaļa — Veselība

Zāles bez receptes. Lietošanai ar prātu!
Liga Brūvere
«Veselība»

Konsultējis RSU Farmakoloģijas katedras asociētais
profesors Antons Skutelis, izmantota Zāļu
valsts aģentūras informācija

Lielākoties slikto pašsajūtu, sāpes vai saaukstēšanos vispirms mēģinām ārstēt saviem spēkiem. Tomēr nepareizi lietoti bezrecepšu medikamenti var ne tikai nepalīdzēt, bet arī kaitēt veselībai.

Pēc Zāļu valsts aģentūras datiem, pirktāko zāļu topa augšgalā gozējas pretsāpju un pretdrudža līdzeklis ibumetīns. Topa līderos ir arī Paracetamols un aspirīns. Tas liecina, ka iedzīvotāji nereti sliktas pašsajūtas cēloni nevis ārstē, bet gan cenšas uz laiku to apslāpēt saviem spēkiem.

Pirms pastiep roku pēc pretsāpju tabletes, ļoti svarīgi noskaidrot sāpju iemeslus. Aptiekās brīvi nopērkamās pretsāpju zāles iedarbojas uz nervu sistēmas daļu, kas atrodas ap bojājuma vietu, un tikai noņem nepatīkamās sajūtas, bet neārstē.

Galvassāpēm
Galvassāpes kaut reizi dzīvē ir piemeklējušas katru. Pirms pretsāpju zāļu lietošanas jāizvērtē, vai nav kāds nopietns simptoms, kas liecinātu, ka pie ārsta jādodas nekavējoties. Tās var būt strauji pieaugošas galvassāpes, sāpes papildina neskaidra runa vai slikta ķermeņa koordinācija, vemšana, sāpes, kas radušās pēc kādas traumas, tādas galvassāpes, kādas iepriekš nav bijušas, virs mutes līnijas parādās strutojošs iekaisums (haimorīta pazīme), ieilgušas galvassāpes.

Ja iespējamie riska momenti ir izslēgti un secināts, ka galva sāp ikdienišķi, sāpju cēloni — skābekļa trūkumu, bada sajūtu, cauru zobu vai stresu — var ātri novērst arī ar baldriānu tēju vai pusglāzi cukurūdens. Ja izvēle nosliecas par labu medikamentiem, galvassāpju remdēšanai lieto tādus aptiekā nopērkamus līdzekļus kā aspirīns, analgīns, paracetamols, ibuprofēns.

Vēdera sāpēm
Tieši vēdera sāpes ir vēl viena plaši izplatītu sūdzību grupa, kas prasa nopietnu izvērtēšanu, jo tās var slēpt smagas slimības — audzējus, sirds slimības, iekaisumus, zarnu nosprostojumu. Norij tableti, sāpes pāriet, bet postošā slimība klusi turpina savu gaitu.

Lai izvērtētu, cik nopietnas ir sāpes, jāņem vērā, cik tās ir biežas un kurā vēdera rajonā lokalizējas. Ja sāpes ir pēkšņas, spēcīgas, pieaugošas, tās pavada vemšana, caureja, paaugstināta temperatūra, vērojamas asinis urīnā vai izkārnījumos, steidzami jādodas pie ārsta. Jāgādā, lai zāles netraucētu īstās diagnozes noteikšanai, tāpēc pirms ārsta apmeklējuma nav ieteicams lietot ne pretsāpju, ne citas zāles.

Menstruāciju sāpju gadījumā spazmas var mazināt, lietojot nošpu, kas atslābina gludo muskulatūru. Savukārt iekšķīgi lietojamie bezrecepšu pretiekaisuma līdzekļi — aspirīns, paracetamols un ibuprofēns — ir vieni no pirktākajiem aptiekās, ko lieto arī vēdera sāpju mazināšanai. Tomēr paracetamolu nevajadzētu lietot tad, ja ir slimas aknas. Vēl ieteicams pretsāpju līdzeklis ir ibuprofēns, ko drīkst lietot arī grūtnieces.

Gremošanas sistēmas darbības veicināšanai
Ēd treknu, ceptu, uzēd kūciņu, bet, ja jūti smagumu pakrūtē, iedzer fermentus... Tā tiek reklamēti medikamenti, kas risina gremošanas trakta problēmas.

Dedzināšanas sajūtu pakrūtē rada paaugstināta kuņģa sālsskābe, ko neitralizēt palīdz preparāti, kas neitralizē sālsskābi, līdz tā vairs nevar iedarboties uz kuņģa sieniņām. Pie tādiem preparātiem pieder almagēls, «Rennie», «Maalox». Jāņem vērā, ka šie preparāti mazina citu iekšķīgi lietojamo medikamentu uzsūkšanos. Ja pastāvīgi ir sajūta, ka vēders ir kā uzpūsts balons, var izvēlēties medikamentus, kas mazina zarnu spazmas un uzlabo gremošanas sekrēcijas izdalīšanos un gāzu uzkrāšanos.

Palīdzēs arī diļļu sēklu vai ķimeņu tēja. Nedrīkst aizmirst, ka līdzekļus, kas mazina spazmas — «Almagēl A», nošpu, drīkst lietot tikai 2—3 dienas.

Iespējams, spazmu iemesls ir kāda nopietna saslimšana, kuru nedrīkst maskēt ar zālēm. Vēl jāzina, ka nekādā gadījumā nedrīkst lietot vēderu mīkstinošus līdzekļus, ja ir neskaidras vēdera sāpes, zarnu aizsprostojumi, iekaisumi. Turpretim vēderu cietinošus līdzekļus lieto pēc katras vēdera izejas, bet ne biežāk kā astoņas reizes dienā. Ja ir aizdomas, ka caureju izraisījusi saindēšanās, vēderu cietinošus līdzekļus lietot nedrīkst.

Muskuļu un locītavu sāpēm
Pret muskuļu sāpēm biežāk izmanto lokālos pretsāpju līdzekļus — diklofenaku un ibuprofēnu, ko lieto arī ziedes veidā, jo tie labi uzsūcas caur ādu un mazina sāpes iekaisušā vai sāpošā vietā. Labs sāpju mazināšanas līdzeklis ir atvēsinošās ziedes, piemēram, mentola ziede. Ārēji lietojamos pretsāpju līdzekļus nelieto, ja ir atvērtas brūces, iekaisumi, kairināta āda.

Kakla sāpēm
Bieži vīrusa infekcijas izpausme ir sāpošs kakls, kas veiksmīgi ārstējams mājās. Parādoties pirmajām iekaisuma pazīmēm, kaklu var skalot ar dabīgiem zāļu uzlējumiem no kumelītēm, salvijas, asinszāles, tāpat aptiekās nopērkami dabīgie un uz sintētisko vielu bāzes gatavotie aerosoli. Ja kakla sāpes pavada augsta temperatūra un apgrūtināta elpošana, jāvēršas pie ārsta.

Pret saaukstēšanos
Plašāk izmantojamās zāles saaukstēšanās gadījumā ir preparāti, kas satur paracetamolu, aspirīnu un ibuprofēnu. Daudzos pretklepus un pretdrudža līdzekļos svarīgākā sastāvdaļa ir C vitamīns un ehināceja, kas stiprina imunitāti (piem., «Coldrex» vai «Teraflu»), kā arī uzlabo pašsajūtu uz īsu brīdi.

Tipiskākās saaukstēšanās izpausmes ir iesnas. Atceries teicienu, ka ārstētas iesnas pāriet septiņās dienās, bet neārstētas — nedēļas laikā. Ja iesnu iemesls ir vīruss, tās nedēļas laikā pāries pašas. Ja nē, jādodas pie ārsta, lai noskaidrotu pilošā deguna īstos iemeslus.

Latvijā reģistrēti vairāki desmiti pretiesnu preparātu. Asinsvadus sašaurina un deguna pilēšanu mazina dažādi aerosoli, pilieni, ziedes, emulsijas, kas samazina nepatīkamās sajūtas, deguna gļotādas tūsku, atvieglo elpošanu, bet šo bezrecepšu līdzekļu darbības laiks parasti nav ilgāks par divām stundām.

Jāatceras, ka pretiesnu līdzekļus, kas sašaurina asinsvadus, neiesaka lietot ilgāk par nedēļu, lai izvairītos no gļotādas atrofijas. Alerģisku iesnu gadījumā līdzekļus ar pretalerģisku iedarbību lieto tik ilgi, kamēr nākas saskarties ar alergēnu.

Klepum
Patieso klepus cēloni var noteikt ārsts, tomēr bieži vien palīdzēt ar preparāta izvēli var arī pieredzējis aptiekārs. Ja klepus ir rejošs, tas liecina par iekaisušu balseni. Tad iesaka elpot tvaikus. Saaukstēšanās gadījumā sauss un mokošs klepus naktīs ir ļoti apgrūtinošs, pret to palīdz silta zāļu tēja. Starp citu, atšķirībā no pieaugušajiem bērniem augu valsts preparāti un tējas palīdz labāk.

Ir divu veidu klepus zāles: medikamenti, kas maina krēpu veidošanos un konsistenci. Tie noder, ja klepus ir mitrs un ar krēpām. Pret tādu klepu palīdz mukolītiskie līdzekļi, kas šķidrina krēpas, tāpēc tās ir vieglāk atklepot. Šādās mikstūrās gandrīz vienmēr ir amonija hlorīds, kas ir labs atkrēpošanas līdzeklis.

No bezrecepšu zālēm var minēt bronheksīnu, «ACC», «Hedelix». Atkrēpojošos līdzekļus iesaka lietot 4—6 reizes dienā mazās devās, bet neiesaka tiem, kam ir kuņģa čūla.

Medikamenti, kas nomāc klepus refleksu, iedarbojas uz atsevišķiem klepus centriem smadzenēs. Tos lieto, ja klepus ir sauss un mokošs, bet nav krēpu. Šiem medikamentiem var būt miegu izraisoša ietekme, tāpēc tos izraksta tikai ārsts. Klepus refleksus nomācošus līdzekļus nedrīkst lietot, ja slimnieks atklepo daudz krēpu. Plaušām jāļauj tīrīties!

Tonusa uzlabošanai
Nespēks, reibonis, nogurums, var būt pārāk liela emocionālā un fiziskā stresa dēļ, to var izsaukt tuvojošais pavasaris, bet tas var signalizēt arī par nopietnu slimību. Tāpēc, pirms uzsākt tonusu uzlabojošu zāļu, dabas preparātu vai vitamīnu lietošanu, jāpārliecinās, ka nogurums nav kādas slēptas saslimšanas izpausme. Noguruma un bezspēka iemesli var būt zems asinsspiediens, smadzeņu asinsrites traucējumi, endokrīni traucējumi.

Tas par pretsāpju zālēm jāzina katram
Aspirīns var provocēt bronhiālās astmas lēkmes. To nedrīkst lietot ilgstoši, jo tas var veicināt kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas bojājumus. Jāzina, ka aspirīnu nedrīkst dot bērniem līdz 12 gadu vecumam, jo tas var izsaukt dzīvībai bīstamo Reja sindromu, aknu un smadzeņu bojājumus.

Analgīnu nedrīkst dot bērniem. Tas var izraisīt anafilaktisko šoku.

Pretsāpju līdzekļi ietekmē zarnu gļotādu, tie var radīt dedzināšanas sajūtu. Ilgstoši lietojot pretsāpju līdzekļus, var attīstīties gastrīts vai kuņģa čūla. Bez ārsta ieteikuma pretsāpju zāles nedrīkst lietot ilgāk par četrām dienām, bet, ja rodas blakusparādības — astma, sāpes pakrūtē, asiņošana, ar ārstu jākonsultējas nekavējoties. Ilgstoši lietojot pretsāpju zāles, to iedarbība mazinās. Tad būs jālieto lielākas devas un var rasties atkarība no medikamentiem.

Pajautā aptiekāram!
Nevar vienlaikus lietot vairākus pretsaaukstēšanās līdzekļus, kuru sastāvā ir viena un tā pati aktīvā viela. Nepanāksi vēlamo efektu! Tāpēc būtiski, iegādājoties zāles, pastāstīt aptiekāram, kādus medikamentus jau esi lietojis.