Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

«Zelta čiekurs 2011»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 3 - 2012

Nodaļa — Pasākums LNB Daugavpils filiālē

«Zelta čiekurs 2011»
Jana Šlapaka
LNerB Daugavpils filiāles bibliotekāre

2012. g. gada februāra nogalē Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālē pirmo reizi notika bibliotēkas aktīvāko lasītāju apbalvošanas ceremonija «ZELTA ČIEKURS 2011»!

Latvijā uz ziemas un pavasara robežas tradicionāli tiek pasniegtas gada balvas daudzās un dažādās jomās. Šogad arī LNerB Daugavpils filiālbibliotēkā nolēma atskatīties uz pagājušo gadu, apkopot paveikto un sumināt tos lasītājus, kuri 2011. g. visaktīvāk izmantoja mūsu bibliotēkas sniegtos pakalpojumus un sniedza atbalstu mūsu darbā.

Tā kā mūsu bibliotēkas simbols daudzu gadu garumā ir bijis čiekurs, kas saistīts ar to, ka bibliotēka, neraugoties uz trīskāršo pārcelšanos, 47 gadus nemainīgi atradusies Čiekuru ielā, skaistā priežu meža ielokā, tad arī gada balva tika nosaukta tam par godu — «Zelta čiekurs 2011»!

Gada balva — īsts apzeltīts ciedra čiekurs, ko papildināja īpašs diploms — tika pasniegta daudzās un dažādās nominācijās, kuras līdz pēdējam mirklim tika turētas noslēpumā, lai sagādātu lasītajiem pārsteigumu. Taču tagad, pēc ceremonijas, varam droši padalīties ar «Rosmes» lasītājiem, kādas tad nominācijas — nopietnas un ar smaida piedevu — veidoja «Zelta čiekurs 2011» apbalvošanas ceremoniju.

Par vienu no svarīgākajām neapšaubāmi kļuva nominācija «Pa Braila punktiem» —tajā par absolūtu uzvarētāju kļuva lasītāja Antoņina, kura par spīti audiogrāmatu popularitātei redzes invalīdu vidū joprojām priekšroku dod grāmatām Braila rakstā. Nominācijā «Audiogrāmatu pavēlnieks» tika atzīmēti vairāki lasītāji, kuri 2011. g. laikā paspēja noklausīties daudzus desmitus audiogrāmatu gan kasetēs, gan kompaktdiskos, gan arī zibatmiņās.

Redzes invalīdi, tāpat kā visi, cenšas iet vienā solī ar laikmetu un tā novitātēm, tāpēc apbalvošanas ceremonijā tika iekļauta arī nominācija «Datorģēnijs». Tajā par spīti mūsdienu stereotipiem uzvarēja nevis vīrieši, bet divas daiļā dzimuma pārstāves — Valentīna un Žanna, kas pagājušogad visaktīvāk izmantoja bibliotēkas piedāvātās datortehnoloģijas un resursus.

Tāpat ar Zelta čiekuru tika atzīmētas divas vislasošākās ģimenes, visaktīvākā preses lasītāja Marija, arī daudzbērnu māmiņa Lidija, kura ne tikai pati aktīvi lasa, bet radina uz bibliotēku nākt arī savus bērnus. Bez balvas nepalika arī mūsu vistālākie lasītāji, kuri audiogrāmatas saņem pa pastu, savukārt nominācija «Par mūža ieguldījumu» Zelta čiekurs tika piešķirts bibliotēkas lielākajam palīgam — mūsu labajai rokai — Nikolajam, kurš ilgus gadus palīdz remontēt bojātās audiogrāmatas un sniedz atbalstu bibliotēkas darbā.

Apbalvošanas ceremonijas gaitā nominācijas tika pieteiktas ar tām īpaši piemeklētās dzejas palīdzību, tika minētas mīklas, savukārt pasākuma noslēgumā Ludmila, kura saņēma balvu kā aktīvākā grāmatu redzīgo raksta lasītāja, nolasīja humoristisku pasaku dzejā par trim čiekuriem.

Rīkojot šo apbalvošanas ceremoniju, mēs ļoti cerējām, ka Zelta čiekurs iepriecinās mūsu lasītājus, uzmundrinās un motivēs izmantot bibliotēkas pakalpojumus aizvien vairāk. Tagad varam nešaubīgi apgalvot, ka, redzot, ka ceremonijas laikā lasītāju sejās pazib īsts prieks un gandarījums, mēs centīsimies, lai šī pirmā ceremonija kļūtu par pamatu jaunai un ilggadējai tradīcijai!