Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ceļojošais vīrs

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 4 - 2012

Nodaļa — Līdzcilvēki


Ceļojošais vīrs
http://en.wikipedia.org/wiki/Amar_Latif http://www.disabilitynow.org.uk/working2/travelling-man

No angļu valodas tulkojusi Līga Ķikute 

Amars Latifs, dzimis 1974. g. 4. decembrī, ir neredzīgs britu uzņēmējs, aktieris, orators un pasaules apceļotājs, kurš nodibinājis «Traveleyes». Viņš palika neredzīgs neārstējamas tīklenes distrofijas rezultātā un 20 gadu vecumā bija zaudējis 95% redzes.

Latifs ir ieguvis bakalaura grādu matemātikā, statistikā un fi nansēs Stratklaida universitātē, daļu studiju laika pavadot Karalienes universitātē Kanādā, Ontario. Pēc universitātes pabeigšanas viņš strādāja par grāmatvedi, līdz kļuva par «British Telecom» finanšu direktoru. «Man bija bakalaura grāds matemātikā, statistikā un finansēs, sāku strādāt par grāmatvedi lielā telekomunikāciju uzņēmumā un ieņēmu tur dažādus amatus, no kuriem pēdējais bija finanšu direktors. Man tiešām patika šis darbs, tas bija fantastisks, tomēr es biju neredzīgs un vēlējos redzēt pasauli,» intervijā izdevumam «Disability Now» stāsta pats Amars.

Latifs nodibināja «Traveleyes» — pirmo starptautisko tūrisma uzņēmumu, kurš specializējās cilvēku ar redzes traucējumiem apkalpošanā. Amars: «Nonākšana tūrisma jomā bija likumsakarīga. Es palūkojos apkārt, tomēr tas, ko centos atrast, neeksistēja, tāpēc man bija divas iespējas: iztikt bez vai veidot kaut ko pašam. Tā es izveidoju uzņēmumu. Kas attiecas uz to, ko daru: esmu firmas direktors, kas sevī ietver gan rūpes par personālu, gan jaunu tirgu apgūšanu. Tas ir arī darbs ar biznesa stratēģiju.

Kā uzņēmējam tev ir jādomā par visu, jo pretējā gadījumā viss apstāsies līdz ar tevi. No ofisa telpu tīrīšanas līdz informācijas tehnoloģiju problēmām, mārketingam un jaunu produktu veidošanai — mūsu gadījumā ceļojumu maršrutu sastādīšanai visapkārt pasaulei.» Nodibinot šo kompāniju, Līdsā dzīvojošais skots, kurš reizēm arī strādā par gidu, apgāza pieņēmumu, ka cilvēkiem ar redzes traucējumiem būtu jāierobežo savi centieni apceļot pasauli.

Latifs ir piedalījies divās televīzijas kanāla BBC dokumentālā seriāla «Aiz robežām» sērijās, kā arī 2005. g. oktobrī un novembrī četru sēriju pārraidē kopā ar citiem ceļotājiem ar dažādu invaliditāti atklāja izturības robežas, pieveicot 220 jūdzes no Nikaragvas Atlantijas okeāna līdz Klusā okeāna krastam. Amars ir veidojis arī vienu no «Channel 4» 2007. g. raidījumiem «Apskatīt pasauli neredzīgam», kā arī kā viesis piedalījies citās televīzijas pārraidēs.

Amara Latifa karjeras hronoloģija:
1997. g. — Stratklaida universitāte, Bakalaura grāds matemātikā, statistikā un finansēs;
2000. g. — prakse un grāmatveža darbs «British Telecom»;
2004. g. — «Traveleyes» nodibināšana;
2005. g. — dalība raidījumā «Aiz robežām »;
2007. g. — «Channel 4» dokumentālā raidījuma «Apskatīt pasauli neredzīgam» veidošana.