Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ieguldījums tavā nākotnē

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 5 - 2012

Nodaļa — Projekti

Ieguldījums tavā nākotnē
Liepājas Neredzīgo biedrība

No 2012. g. 19. līdz 24. martam Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.1DP/1.5.2.2.2./11/APIA/ SIF/142 «Liepājas Neredzīgo biedrības personāla kvalitatīvās izaugsmes veicināšana» ietvaros deviņi Liepājas biedrības darbinieki un brīvprātīgie devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Dāniju, apmeklējot dažādas organizācijas Kopenhāgenā, kā arī Liepājas pilsētas sadraudzības pilsētā Nikebingā (Nykøbing).

Projekta un šī brauciena galvenais mērķis bija iepazīt dažādu Dānijas invalīdu organizāciju darbu un tikties ar Nikebingas pašvaldības pārstāvjiem, lai iepazītos ar Dānijas sociālo sistēmu, kura tiek atzīta par vienu no labākajām Eiropā.

Šajās dienās tika apmeklētas vairākas nevalstiskās organizācijas. Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā tika organizēta tikšanās ar FDDB (Kurli — neredzīgo organizācija) pārstāvjiem — tās vadītāju Henriku Hoiropu Ottesenu un viņa palīdzi Ilsi Bellami. Organizācija, kā viņi paši saka, ir jauna, tā pastāv tikai 25 gadus. Organizācijas biedru sastāvu veido cilvēki ar invaliditāti, kuriem kurlums un neredzība ir iedzimta vai arī tās iegūtas dzīves laikā.

Šī organizācija veic administrēšanu, vadīšanu un finanšu piesaisti, tā iesaistās arī politisko lēmumu pieņemšanā, aizstāvot savas organizācijas biedru intereses, izdod metodiskos materiālus darbam ar cilvēkiem, kuru invaliditāte ir kurli-neredzība. Šī organizācija sadarbojas arī ar citām nevalstiskām organizācijām, piemēram, Dānijas Neredzīgo biedrību un Dānijas Nedzirdīgo biedrību, jo intereses šīm organizācijaām ir līdzīgas.

Tikšanās laikā ar Dānijas invalīdu asociācijas (DHF) politisko konsultantu — vadītāju Jeppi Kerkhoftu guvām ieskatu par šīs organizācijas darbu. Organizācija dibināta 1925. gadā un pamatā orientēta uz cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, taču atbalstu var saņemt cilvēki ar visa veida invaliditāti, ka arī viņu tuvinieki.

Asociācija iesaistās politisku lēmumu pieņemšanā — sniedzot priekšlikumus likumdošanai, akceptējot pieņemšanai izvirzītos likumprojektus; palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti konkrētos gadījumos — pārskatot pašvaldību sniegto palīdzību, pārstāvot savu biedru intereses gadījumos, kad pieņemti nelikumīgi lēmumi; rakstot un īstenojot projektus, kas ļauj uzlabot cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitāti; organizējot brīvprātīgo konsultantu cilvēku ar invaliditāti tiesību un tml. jautājumos tīklu pašvaldībās.

Organizācija sadarbojas ar vairākām jaunattīstības valstīm, veidojot iestrādes darbam ar cilvēkiem, kuriem ir invaliditāte, Ugandā, Bolīvijā, Nikaragvā u. c.

Viena no dienām tika atvēlēta Hellerupes Neredzīgo un Vājredzīgo rehabilitācijas institūta apmeklējumam (Instittutet for Blinde og Svagsynede). Šī institūta darbība vērsta uz to, lai vājredzīgiem un neredzīgiem jauniešiem būtu iespējas iegūt izglītību un saņemt arī sociālo rehabilitāciju. Mums bija iespēja iepazīties ar dažāda veida mūsdienīgiem tehniskajiem palīglīdzekļiem, kurus ikdienā lieto cilvēki ar redzes traucējumiem, lai atvieglotu savu ikdienu.

Guvām vairākas idejas par metodēm darbam ar vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, tajās izmantojamiem materiāliem, nepieciešamajiem resursiem.

Kopenhāgenā tika apmeklēta Dānijas Neredzīgo biedrība (Dansk Blindesamfund). Tās vadītajs Džons Heilbrunns un viņa palīdze Lone Strekere mūs iepazīstināja ar šīs organizācijas galvenajiem uzdevumiem un mērķiem. Organizācijas pārziņā ir kontakti ar pašvaldībām, politiķiem, vides pieejamība, starptautiskās attiecības un likumdošana. Organizācija sniedz komentārus katra jaunā likumprojekta pieņemšanā, ja tas skar cilvēkus ar invaliditāti, kā arī īsteno projektus, kuri vērsti uz palīdzības sniegšanu jaunattīstības valstīm.

Organizācijas popularizēšanas un līdzekļu piesaistes nolūkos tiek gatavoti kalendāri, kartiņas un uzlīmes ar biedrības logo un rekvizītiem.

Tikāmies arī ar Neredzīgo jauniešu organizācijas (DBSU) pārstāvjiem. Šo organizāciju veido neredzīgi vai vājredzīgi bērni un jaunieši vecumā līdz 36 gadiem. Neredzīgo jauniešu organizācija darbojas gan politiskā, gan sabiedriskā līmenī. Tās mērķis ir rosināt jauniešus būt sociāli aktīviem, apzināties savas spējas, izmēģināt ko jaunu.

Jauniešu vidū lielu atsaucību guvuši dažādi pasākumi, kur neredzīgam vai vājredzīgam jaunietim speciālos apstākļos ļauts izbaudīt sajūtas, kas parastos apstākļos viņiem ir liegtas, piemēram, neredzīga cilvēka braukšana ar automašīnu, lekšana ar izpletni, kāpšana kalnos u. c.

Vizītes noslēdzošais mērķis bija Liepājas pilsētas sadraudzības pilsētas Nikebingas apmeklējums Guldborgsundas pašvaldībā. Tikāmies ar administrācijas pārstāvi — Dorthe Foersom un sociālās jomas vadītāju Anetti Shuberti. Tikšanās laikā iepazināmies ar pašvaldības galvenajiem uzdevumiem un funkcijām, kā arī pašvaldības organizatorisko struktūru. Tikām iepazīstināti ar Nikebingas pilsētā izveidoto sociālo māju, kas paredzēta cilvēkiem ar invaliditāti.

Lai gan dienas pagāja apmeklējot dažādas organizācijas un biedrības, tiekoties ar to vadītājiem un pārstāvjiem, daļa laika tika izmantota arī pilsētu apskatei. Mums bija iespēja pašiem novērtēt un izjust vides pieejamību gan Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, gan ārpus tās.

Šī brauciena laikā esam ieguvuši daudz jaunu un interesantu ideju, kā uzlabot darbu mūsu biedrībā, ko jaunu pie mums ieviest. Tomēr esam guvuši arī vienu atziņu, ka ar daudz mazākiem naudas līdzekļiem spējam darīt diezgan daudz mūsu cilvēku labā. Šī bija vērtīga pieredze, kuru varēsim pielietot turpmākajā darbā, palīdzot cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.