Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ceļot tiltu uz veiksmi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 7 - 2012

Nodaļa — Darbnīca «TILTS UZ VEIKSMI»


Ceļot tiltu uz veiksmi
Līga Ķikute

Pašā vasaras vidū — no 16. līdz 20. jūlijam — Eiropas Savienības programmas «Jaunatne darbībā » Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras finansētā projekta «Darbnīca tilts uz veiksmi » ietvaros Priekuļu novada, Liepas pagasta atpūtas kompleksā «Mežrozes» jaunieši ar redzes traucējumiem sapulcējās vasaras darbnīcā «Tilts uz veiksmi» ar mērķi motivēt jauniešus ar redzes traucējumiem iegūt piemērotu profesiju, lai pēc izglītības iegūšanas jaunieši spētu konkurēt darba tirgū. Tā kā darbnīca tika veidota kā tāda paša nosaukuma nometnes, kas norisinājās 2011. gada augustā, turpinājums, tajā tika sapulcināti iepriekšējā gada nometnes dalībnieki.

Gandrīz ideālas vakariņas un deju soļi
Pēc ierašanās un iekārtošanās «Mežrozēs», un iepazīšanās ar darbnīcas kārtību mums, darbnīcas dalībniekiem jau bija sagatavots pirmais uzdevums, kuru laika gaitā nosaucām par gandrīz ideālām vakariņām. Mūs sadalīja 5 komandās, katrai komandai tika doti dažādi pārtikas produkti, no kuriem jāpagatavo ēdiens un jāizdomā tam atbilstošs nosaukums, kā arī visiem jānogaršo un jānobalso par sev tīkamāko. Rezultātā degustējām laimes salātus, vistas salātus «Mežrožu» gaumē, auksto zupu «Čau, Rasma!», sviestmaizītes ar lasi un zemenēm un ar krabju nūjiņām pildītu tortillu, nosauktu par latviešu krabi Meksikā. Dalībnieku balsojumā visvairāk balsu saņēma vistas salāti «Mežrožu» gaumē, kas sastāvēja no kūpinātas vistas gaļas, konservētām pupiņām, marinētiem šampinjoniem, svaiga gurķa un majonēzes.

Pēc vakariņām pulcējāmies nojumē, lai tiktos ar sporta deju dejotāju pāri Paulu Makarovu- Makaronoku un Pēteri Lapiņu, kuri kā pāris kopā dejojuši 2 gadus, sasniedzot labus rezultātus sporta deju sacensībās gan Latvijā, gan ārvalstīs. Viņi mums gan pastāstīja par sporta dejām, gan tās demonstrēja. Vakara gaitā dejotāji arī mums iemācīja vairāku deju — valša, Vīnes valša un ča ča ča soļus. Bija iespēja arī aplūkot un uzlaikot īstas sporta deju kleitas.

Sevis pārvarēšanas diena
Otrdien atkal tikāmies ar kompānijas «BO2» galveno treneri Nauri Sviku, kurš šoreiz bija sarūpējis daudz izaicinošākus uzdevumus nekā pagājušogad.

Iesildījāmies ar uzdevumu, kuru lielākā daļa sākumā uztvēra kā joku, kaut arī domāts bija pavisam nopietni. Nauris mūs sadalīja 6 komandās un deva uzdevumu pierunāt masu mediju — avīžu, žurnālu, televīzijas, radio pārstāvjus tās pašas dienas laikā ierasties mūsu darbnīcā «Mežrozēs». Lai gan masu medijus «bombardēja» visas komandas, tikai vienai izdevās uz «Mežrozēm» atvilināt Vidzemes televīzijas «VTV» pārstāvjus.

Turpmāk jau strādājām 3 komandās, katra komanda veica savu uzdevumu un savā starpā mainījās. Katrs centāmies no papīra lapas izveidot pēc iespējas garāku lenti, aizsietām acīm pārvarējām bailes, lecot no galda uz galdu, aizstāvējām savas intereses darba intervijā, nesamērot gabaliņus, likām puzli, skrējām apkārt futbola laukumam un gājām pa starp kokiem nostieptu virvi. Dienas laikā atkal 6 komandu sastāvā mācījāmies prezentēt sevi un savu darbu, veidojām reklāmas. Uzdevumā, kurā bija jāizdomā kāda nometnes aktivitāte un tā jāprezentē, organizatoru žūrijai nekādi neizdevās komandas pierunāt nodomātās aktivitātes vietā braukt uz Valmiermuižu vai kā citādi atteikties no iecerētā.

Savukārt, vakarā darbnīcas organizatori bija mums sarūpējuši vairākas radošās darbnīcas. Pēc izvēles varējām izgreznot kastītes dekupāžas tehnikā, iesaiņot dāvanas, veidot konfekšu pušķus, izzināt skaistumkopšanas noslēpumus, makšķerēt vai spēlēt galda tenisu neredzīgajiem, kur ne viens vien ievingrināja roku trešdienas sporta nodarbībām.

Stafetes, «Rakši» un dalīšanās pieredzē
Trešdien mūs apciemoja trenere Inga. Iesildījušos ar dažādiem vingrojumiem, mūs sadalīja 4 komandās, kurām mums pašiem bija jāizdomā nosaukumus. Savas komandas nosaucām par «Pingvīniem», «Plēsējiem», «Ašajām idejām» un «Nadziņu bandu». Piedalījāmies dažādās stafetēs, centāmies aizmest zābaku pēc iespējas tālāk un sacentāmies galda tenisa neredzīgajiem spēlē. Komandu sacensībā uzvarēja «Pingvīni», aiz sevis atstājot galda tenisa turnīra uzvarētājus «Plēsējus», kā arī «Ašās idejas» un «Nadziņu bandu».

Pēc pusdienām paši devāmies ciemos pie kamieļiem, lamām un alpakām uz Amatas novada, Drabešu pagasta «Rakšiem». Ar savvaļas dzīvniekiem satikāmies aci pret aci, varējām tos aptaustīt un kopā fotografēties. Ekskursijas turpinājumā braucām uz Cēsīm, kur apskatījām Cēsu pils parku.

Vakarā tikāmies ar realitātes šova «O kartes skatuve» uzvarētāju Mārtiņu Ruski, kurš dalījās savā karjeras pieredzē. Tas bija noderīgi ne vienam vien darbnīcas dalībniekam, kuru interesē mūzika. Vakara noslēgumā M. Ruskis muzicēja kopā ar mums, duetā spēlējot ģitāru ar Daugavpils Mūzikas koledžas absolventu Dmitriju Gavrilovu.

Ko Jūs darītu ar 3000 latiem?
Ceturtdienu pavadījām kopā ar karjeras konsultanti Mg. Psych., psiholoģi, sertifi cētu psihoterapeiti Aelitu Vagali. Dienu iesākuši ar uzdevumu par iekšējo un ārējo motivāciju, turpinājām ar lomu spēlēm, iejutāmies gan darba devēju, gan ņēmēju lomās — iztēlojāmies, ka ejam viens pie otra meklēt darbu, kas bija labs treniņš, jo, kaut arī viens otru jau iepriekš pazinām, nezinājām, uz kādu vakanci pretendējam. Pēc tam sadalījāmies «ģimenēs». Šajā spēlē komandas dalībniekam, kuram tika bērna loma, bija jādiskutē par profesijas izvēli ar «vecākiem», kuri savam lolojumam bija iecerējuši citu profesiju. Izstrīdējušies par viena komandas dalībnieka profesiju, dalībnieki mainījās lomām un sāka spēli no gala.

Pēcpusdienā mūs sadalīja komandās, un mēs uz pāris stundām ļāvāmies fantāzijas lidojumam, jo projektu konkursā katra komanda bija «ieguvusi» 3000 latu kāda pakalpojuma sniegšanai. Tā nu sēdējām un domājām, kādu pakalpojumu sniegsim un kas tam nepieciešams. Darbu gaitu vērtēja ekspertu komanda, kas sastāvēja gan no darbnīcas vadītājiem, gan dalībniekiem. Noslēgumā tika prezentēts plašs pakalpojumu klāsts: kāzu nakts pavadīšana gaisa balonā «Romantika mākoņos», psiholoģijas centrs «Sajūti sevi», kafejnīca «Anniņas sēta», bērnu dienas centrs «Pienenīte» un datoru un mobilo telefonu centrs «Bīstamie sakari». Apkopojot ekspertu vērtējumu un pašu dalībnieku balsojumu, uzvarēja «Romantika mākoņos» ar piedāvājumu pavadīt kāzu nakti gaisa balonā.

Vakarā pulcējāmies uz darbnīcas noslēguma pasākumu, jo nedēļa, ak vai, pamazām tuvojās beigām. Tika dziedātas dziesmas, skaitīti dzejoļi un spēlētas spēles. Vakara noslēgumā bija iespēja pērties pirtī.

Pirms došanās mājup
Piektdienas rītā tikāmies ar Eiropas Savienības programmas «Jaunatne darbībā» Vidzemes reģiona koordinatori, nodibinājuma «Pievienotā vērtība» valdes priekšsēdētāju Baibu Āboliņu, kura pastāstīja par programmas «Jaunatne darbībā» sniegtajām iespējām ikvienam jaunietim un jauniešu neformālajām grupām. Baiba bija ieradusies kopā ar viešņu no Lielbritānijas — Kalī, kura šobrīd Latvijā strādā brīvprātīgi. Rietumeiropas valstu iedzīvotājiem Latvija joprojām šķiet eksotiska valsts.

Pēcpusdienā pēc nedēļas, kas bija paskrējusi vienā elpas vilcienā, bija jādodas mājup.

Liels un sirsnīgs paldies darbnīcas «Tilts uz veiksmi» organizatoru komandai: darbarūķim Gatim, Svetlanai, kura sapulcināja ap sevi tik daudz jauku un aktīvu cilvēku, vienmēr atsaucīgajai Natālijai, kura centās mūs atraisīt, gādīgajai Aijai un Ziedonim, kurš gādāja par mūžam degošo humora dzirksti!