Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jauni e-pakalpojumi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 7 - 2012

Jauni e-pakalpojumi
www.leta.lv

Personām ar invaliditāti ir pieejami trīs jauni e-pakalpojumi. Tie dos iespēju, neierodoties klātienē uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (VDEĀVK), iesniegt pieteikumus invaliditātes ekspertīžu veikšanai, invaliditātes ekspertīžu lēmuma apstrīdēšanai, kā arī dos iespēju piekļūt ekspertīzes lēmumiem un atzinumiem.

VDEĀVK ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu ir pabeigusi trīs minēto pakalpojumu izstrādi un izvietošanu valsts portālā «www.latvija.lv», kā arī papildus pabeigusi universālā e-pakalpojuma juridiskām personām izstrādi un izvietošanu portālā.

VDEĀVK klientiem no šodienas būs pieejams e-pakalpojums «Iesniegums VDEĀVK par invaliditātes ekspertīzes veikšanu», kas radīs iespēju klientiem, neierodoties VDEĀVK klātienē, pieteikties invaliditātes ekspertīzes veikšanai, kā arī saņemt informāciju par ekspertīzes veikšanai nepieciešamajiem un VDEĀVK iesniedzamajiem dokumentiem. Tāpat pieejams e-pakalpojums «Iesniegums invaliditātes ekspertīzes lēmuma apstrīdēšanai», kas radīs iespēju klientiem, neierodoties klātienē, elektroniski iesniegt iesniegumu invaliditātes ekspertīzes lēmuma apstrīdēšanai. Izveidots arī e-pakalpojums «Mani dati VDEĀVK», kas dos iespēju klientiem piekļūt saviem invaliditātes ekspertīzes lēmumiem un atzinumiem un pārvaldīt savu informāciju VDEĀVK.

Visi minētie e-pakalpojumi ir pieejami privātpersonām, autentificējoties ar e-parakstu vai izmantojot interneta banku autentifikāciju, lai iesniegtu iesniegumus vai saņemtu informāciju par sevi, saviem nepilngadīgajiem bērniem, aizbildniecībā vai aizgādnībā esošajām personām.

Līdz ar šo e-pakalpojumu ieviešanu klientiem tiek būtiski atvieglota VDEĀVK sniegto pakalpojumu saņemšana, uzlabota apkalpošanas kvalitāte un ātrums, kā arī samazināts nepieciešamo klātienes vizīšu skaits, lai saņemtu VDEĀVK sniegtos pakalpojumus.

Papildus VDEĀVK klientiem paredzētajiem e-pakalpojumiem ir izstrādāts arī «Universālais pakalpojums invaliditātes statusa pārbaudei». Šis e-pakalpojums paredzēts VDEĀVK partneriem — juridiskām personām, piemēram, CSDD, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojam, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram u. c., lai tās savā darbā varētu operatīvi iegūt informāciju no VDEĀVK Invaliditātes informācijas sistēmas par konkrētas personas invaliditātes statusu. Līdz ar šī pakalpojuma ieviešanu VDEĀVK vairāk nebūs jāgatavo dažādas izziņas un apliecinājumi papīra formātā.

Vienlaikus VDEĀVK turpina darbu arī pie e-pakalpojumu ieviešanas ģimenes ārstiem. Pašlaik notiek šo e-pakalpojumu ieviešanas process valsts portālā «www.latvija.lv». Ar epakalpojumu «Ģimenes ārsta pacienta nosūtījums uz VDEĀVK» ģimenes ārsts varēs elektroniski sagatavot un iesniegt sava pacienta nosūtījumu uz invaliditātes ekspertīzi. Savukārt, ar e-pakalpojumu «Ģimenes ārsta pacientu lietas VDEĀVK» ģimenes ārsts varēs pārlūkot VDEĀVK Invaliditātes informācijas sistēmā pieejamo informāciju par saviem pacientiem.

Projekts «Arhīva datu digitalizācija un e-pakalpojumu ieviešana» tiek realizēts labklājības nozares strukturālo reformu gaitā, kuras veic Labklājības ministrija (LM). Kopš pagājušā gada ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu tiek īstenoti vairāki modernizācijas projekti labklājības nozarē — LM, kā arī 3 ministrijas padotības iestādēs. Projektu plānots īstenot līdz 2012. gada augustam, un fi nansējumu tam 100% apmērā, t. i., 545 995 latus, piešķīris ERAF.

VDEĀVK e-pakalpojumi būs pieejami arī iestādes mājaslapā «www.vdeavk.gov.lv», īpašā sadaļā «E-pakalpojumi», kurā būs gan saites uz e-pakalpojumiem, gan to lietošanas apraksti, kā arī īpaši izstrādātas videopamācības, kurās detalizēti soli pa solim parādīts, kā e-pakalpojumi lietojami. VDEĀVK ir LM padotības valsts pārvaldes iestāde, kas veic invaliditātes ekspertīzi — izvērtē personas fizisko vai psihisko spēju ierobežojuma pakāpi un iespējas integrēties sabiedrībā.