Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Kā plānots aprēķināt un izmaksāt vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu no nākamā gada

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 7 - 2012

Kā plānots aprēķināt un izmaksāt vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu no nākamā gada
www.lm.gov.lv

Uz biežāk uzdotajiem jautājumiem atbild Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta Pabalstu politikas nodaļas speciāliste Ināra Baranovska.

Valdība pieņēma lēmumu no 2013. gada 1. janvāra samazināt vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta izmaksas ierobežojumus.

Kāda kārtība plānota vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu izmaksai no nākamā gada 1. janvāra?

No 2013. gada 1. janvāra vecāku pabalsta izmaksas ierobežojumi attieksies uz pabalstiem, kuru piešķirtais apmērs pārsniedz 23,02 latus kalendāra dienā — tad par vienu kalendāra dienu izmaksājamā pabalsta summa būs 23,02 lati un 50% no piešķirtās summas virs 23,02 latiem.

Līdzīgi kā vecāku pabalstam, arī maternitātes un paternitātes pabalstiem, kuru piešķirtais apmērs kalendāra dienā pārsniedz 23,02 latus, no nākamā gada par vienu kalendāra dienu izmaksājamā pabalsta summa būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem. Proti, ja patlaban vecāki pabalstu var saņemt 350 latu apmērā plus 50% no aprēķinātās summas, kas pārsniedz 350 latus, tad no janvāra viņi varēs saņemt 700 latus plus 50% no summas, kas pārsniedz 700 latus.

Vai vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu pēc jaunās kārtības varēs saņemt arī tie vecāki, kuriem jau ir bērns? Vai tos varēs saņemt vecāki, kuru bērni dzims līdz 2012. gada 1. janvārim?

Ja Saeima akceptēs šādu normu, tad no 2013. gada 1. janvāra jaunā minēto pabalstu izmaksas kārtība attieksies uz visiem vecākiem: gan tiem, kuru bērni dzims pēc 2013. gada 1. janvāra, gan tiem, kuri jau saņem vecāku pabalstu un turpinās to saņemt 2013. gadā, gan arī uz tiem vecākiem, kuru bērni vēl piedzims līdz 2013. gada 1. janvārim.

Kas būs jādara vecākiem, lai viņi saņemtu vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu pēc jaunās izmaksas kārtības? Kur jāiet un kādi dokumenti nepieciešami?

Pašlaik vecākiem nav jādara nekas. Jaunā minēto pabalstu izmaksas kārtība stāsies spēkā no 2013. gada 1. janvāra, ja Saeima akceptēs šādu normu. Ja konkrētais pabalsts, piemērojot šobrīd spēkā esošos ierobežojumus izmaksājamiem pabalstiem, būs izmaksāts arī par laika periodu pēc 2013. gada 1. janvāra, saņēmējam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā būs jāiesniedz iesniegums par pabalsta pārrēķinu.

Kāpēc plānots atcelt ierobežojumus vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstam?

Tos plānots atcelt, lai veicinātu demogrāfi skās situācijas uzlabošanos, veicinātu legālu nodarbinātību un nodokļu nomaksu, kā arī, lai atjaunotu uzticēšanos valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai. LM uzskata, ka, samazinot vecākiem izmaksājamo pabalstu ierobežojumus, tiks sniegts būtisks atbalsts cilvēkiem ar vidējiem ienākumiem, kas viņus varētu motivēt saņemties lēmumam arī par otrā un trešā bērna ienākšanu ģimenē.

Kādi ir ierobežojumi vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstam pašlaik?
Pašlaik ir spēkā 2009. gadā noteiktie valsts pabalstu izmaksas ierobežojumi, kas noteikti līdz 2014. gada 31. decembrim. Patlaban vecāku pabalstu par bērniem, kas dzimuši pēc 2010. gada 2. novembra, ja piešķirtā pabalsta apmērs nepārsniedz 11,51 latu kalendāra dienā, izmaksā piešķirtajā apmērā, bet, ja piešķirtā pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 latu dienā, tad izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. Tāpat kopš 2010. gada 3. novembra arī maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta maksimālais izmaksājamais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Cik līdzekļu papildus būs nepieciešams, lai izmaksātu vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstus no nākamā gada 1. janvāra?

Izmaiņām vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apmēros ar 2013. gada 1. janvāri, salīdzinot ar 2013.— 2014. gadā plānotajiem izdevumiem, papildus būs nepieciešami 6,5 miljoni latu 2013. gadā, savukārt, 2014. gadā — 6,7 miljoni latu.

Kāpēc šo pabalstu griestus nevar atcelt pavisam un pagarināt izmaksu uz 1,5 gadiem?
LM vēlējās atteikties no vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu izmaksas ierobežojumiem vispār, taču, ja netiek uzlikti valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta griesti, pastāv risks, ka var notikt krāpnieciski darījumi, un ministrija nevēlas ar to riskēt. Turklāt pašreizējā finansiālajā situācijā pilnībā atgriezties pirmskrīzes situācijā pabalstu izmaksas jomā vēl nav iespējams. Lai pilnībā atceltu, piemēram, vecāku pabalsta izmaksas apmēra ierobežojumu no 2013. gada un vienlaikus pagarinātu šā pabalsta saņemšanas ilgumu līdz 1,5 gadiem, nākamgad būtu nepieciešami 22,5 miljoni latu, 2014. gadā — 23,3 miljoni latu, bet 2015. gadā — 20,5 miljoni latu, jo ar 2015. gadu jau tagad plānots atcelt izmaksājamā pabalstu apmēra ierobežojumus.

Vai, ieviešot izmaiņas, ir iespējams būtiski uzlabot demogrāfisko situāciju valstī?
LM uzskata, ka valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu izmaksas ierobežojumu samazināšana veicinās demogrāfi skās situācijas uzlabošanos valstī.