Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā piejāmās audiogrāmatas 2012

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 7 - 2012

Nodaļa — LNB bibliotēkas jaunumi


Latvijas Neredzīgo bibliotēkā piejāmās audiogrāmatas 2012

Sastādīja Metodikas un bibliogrāfijas nodaļas bibliogrāfe Zane Rižija


SKATUVES MĀKSLA.TEĀTRIS.

TEĀTRA ZINĀTNE

Kroders O., MĒĢINU BŪT ATKLĀTS. «Es tiešām mēģināju būt atklāts un ceru, ka tas zināmā mērā ir izdevies. Protams, šis tas aizmirsies, šo to vispār negribas atcerēties. Bet melojis neesmu. Daži saka — vajagot turpināt, taču roka neceļas. Lai kaut ko vērtētu un iespējami patiesi aprakstītu, vajadzīga distance. Bet mūsu domās un darīšanās padomju laiki nav beigušies – kurš kuru apčakarēs, mēs valdīšanu vai valdīšana mūs. Primitīvi, vulgāri, ciniski. Tā dzīvojam. Diemžēl. Un par to rakstīt negribas... Tomēr pati par sevi dzīve ir forša. Tāds, lūk, paradokss.» Oļģerts Kroders. Lasa V. Vītoliņa, skan. ilg. 9 st .59 min.

LATVIEŠU DAIĻLITERATŪRA

Aizpuriete A., ŠONAKT BIJU ZAĻŠ PUTNS. Amanda Aizpuriete ir dzejniece — emociju fi ksētāja. Viņa allaž interesējusies par pasauli sevī. To apliecina ne vien viņas jau publicētā dzeja, bet arī šis dzejas un prozas krājums. Lasa D. Kāgane-Kovaļova, skan. ilg. 2 st. 23 min.

Auziņš A., ES DZĪVOJU PRIECĪGI. Nerātnības mūža garumā. Lasa M. Matisons, skan. ilg 6 st. 44 min.

Bauere I., SKOLAS LĪZE. Romāns stāsta par rakstnieka Matīsa Kaudzītes sievas Līzes Rātminderes dzīvi, senčiem vairākās paaudzēs un jo īpaši plaši — par jaunlatviešu kustības veidošanos un attīstību 19. gadsimta vidū, par procesiem, kas pamazām rosināja nacionālās kultūras veidošanos, par slavenā romāna «Mērnieku laiki» rašanās vidi un prototipiem, taču šī laikmeta aina parādīta caur reālu cilvēku. Lasa Z. Bičevska, skan. ilg. 17 st. 2 min.

AMERIKĀŅU DAIĻLITERATŪRA

Difenbau V., ZIEDU VALODA. Karalienes Viktorijas laikos ziedu valodu izmantoja emociju paušanai: sausserdis — uzticīga pieķeršanās, acālija — trausla un gaistoša kaisle, sarkana roze — mīlestība, bet Viktorija Džounsa ar ziedu palīdzību izsaka savas skumjas, neuzticēšanos un vientulību. Pēc audžuģimenēs un patversmēs pavadītajiem gadiem viņa nespēj veidot tuvas attiecības ar citiem cilvēkiem un sazinās ar apkārtējo pasauli tikai ar ziedu un to nozīmju starpniecību. Astoņpadsmit gadu vecumā Viktorijai nav kur iet un nav neviena, kas palīdz. Taču tad viņa atklāj, ka ar ziediem spēj palīdzēt citiem — un reizē ir spiesta ieskatīties acīs savai sāpīgajai pagātnei. Nu viņai ir jāizlemj, vai ir vērts likt uz spēles visu, lai mēģinātu atrast laimi. Lasa L. Tālberga, skan. ilg. 9 st. 37 min.

Gilberta E., SAISTĪBAS. Sava autobiogrāfi skā bestsellera «Ēd, lūdzies, mīli» nobeigumā Elizabete Gilberta iemīlējās Felipē, brazīliešu izcelsmes Austrālijas pilsonī, kas viņu iepazīšanās brīdī dzīvoja Indonēzijā. Mīlētāji apmetās Amerikā un zvērēja viens otram mūžīgu uzticību, bet viņi zvērēja arī kaut ko citu: nekad un nekādos apstākļos nestāties ofi ciālā laulībā. Taču kādu dienu iejaucās liktenis ASV valdības izskatā — ierēdņi aizturēja Felipi robežas šķērsošanas brīdī un izvirzīja noteikumu: vai nu viņiem jāprecas, vai arī Felipem nekad vairs nebūs atļauts ieceļot šajā zemē. Saprazdama, ka «laulības spriedums» ir neizbēgams. Lasa D. Kāgane-Kovaļova, skan. ilg. 11 st. 17 min.

ANGĻU DAIĻLITERATŪRA

Erskina B., ČUKSTI SMILTĪS. Bestselleru rakstnieces aizraujošais piedzīvojumu romāns vēsta par noslēpumaino Ēģipti, kur saplūst kopā pagātne un tagadne. Pēc šķiršanās Anna Foksa nolemj izklaidēties, dodoties pa savas vecvecmāmiņas Lūizas ceļojuma pēdām. Tā bijusi slavena māksliniece, kas dzīvojusi 19. gs. vidū un toreiz braukusi pa Nīlu no Luksoras uz Asuānu. Annai līdzi ir divas Lūizai piederējušas lietas — senēģiptiešu smaržu pudelīte un ilustrēta dienasgrāmata, kurā attēlotas pirms 100 gadiem pieredzētās dēkas. Sekojot Lūizas gaitām, Anna atklāj brīnišķu karalienes Viktorijas laikmeta mīlasstāstu un biedējošu mazā priekšmeta noslēpumu, turklāt divi vīrieši no šīs tūristu grupas izrāda pārliecīgu interesi par šīm piemiņas lietām, greizsirdīgi sacenzdamies par Annas uzmanību. Un, kas ir vēl baisāk, parādās spoks, kura klātbūtne kļūst aizvien taustāmāka un draudīgāka, savijoties kopā dramatiskiem dažādu laiku notikumiem. Lasa I. Martinsone, skan. ilg. 18 st. 54 min.


INDIEŠU DAIĻLITERATŪRA

Roja A., NEIESPĒJAMU ILGU ATLANTS. Šajā romānā var aizmirsties. Anurada Roja spoži pavēsta stāstu par trīs indiešu ģimenes paaudžu likteņiem 20. gs. garumā... Gudri uzrakstīts un dziļi aizkustinošs darbs. Lasa D. Kāgane-Kovaļova, skan. ilg. 12 st. 23 min.


KRIEVU DAIĻLITERATŪRA

Kalandarovs M., VĪZA UZ DZELMI. Autors pētījis prāmja «Estonia» traģēdiju, vēsts par kuru pirms 16 gadiem aplidoja pasauli — septembra naktī Baltijas jūras dzelme paņēma 852 cilvēku dzīvības. Baiso nelaimi, kas piemeklēja pasažieru prāmi ceļā no Tallinas uz Stokholmu, joprojām apvij minējumi un neskaidrības. Vai katastrofas iemesls patiešām bija priekšējās lūkas atvēršanās? Kāpēc prāmi neizceļ? Kas īsti noticis ar tiem 12 prāmja apkalpes darbiniekiem, kurus šausmu pilnajā naktī izglāba un nogādāja krastā? Ne vien upuru tuvinieki, arī daudzu Eiropas valstu sabiedrība alkst rast atbildes uz šiem un neskaitāmiem citiem ar neaizmirstamo traģēdiju saistītiem jautājumiem. Lasa I. Berga, skan. ilg. 15 st. 28 min.


VĀCU DAIĻLITERATŪRA

Linka Š., PIELŪDZĒJS. Kad Leona gluži nejauši kļūst par šausminoša nelaimes gadījuma aculiecinieci un pēc ilgiem stabilas laulības gadiem viņu pamet vīrs, sievietes dzīve pēkšņi sagriežas ar kājām gaisā. Taču neilgi pēc traģiskajiem notikumiem viņa satiek šarmanto Robertu, kurā neprātīgi iemīlas. Leona nenojauš, ka dramatiskie notikumi viņas dzīvē līdz ar to tikai sākas un pavisam drīz būs jāsakopo visi spēki un uzņēmība, lai glābtu savu dzīvību. Lasa A. Jākobsone, skan. ilg. 14 st. 26 min.


SOMU DAIĻLITERATŪRA

Pāsilinna A., ZAĶA GADS. Smieklīgs un smeldzīgs gabals tik patiesā intonācijā, ka grāmata norijas nemanot pat negribīgiem lasītājiem, jo autors dēku intrigu prot savīt īsti pikanti. Klasika, kas nenoveco gadiem kā Trīs vīri laivā, Šveiks utt. Tulkojums — izcils, ar visu somu valodas smeķi, viņi bez lielas liekvārdības un bez sentimenta prot pateikt īsti trāpīgas lietas. Lasa M. Treimanis, skan. ilg. 6 st. 26 min.