Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNB 18. Kongress

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 8 - 2012

Nodaļa — Aktuāli


LNB 18. Kongress
Marija Locika
LNB sekretāre

2012. gada 16. augustā Rīgā, Strazdumuižas kluba telpās notika Latvijas Neredzīgo biedrības 18. kongress. Kongresā piedalījās 37 delegāti no 40. Kongresa darbu vadīja LNB CV priekšsēdētājs Egons Zariņš un Rīgas pilsētas organizācijas priekšsēdētāja Sarma Pārstrauta. Darba kārtībā bija iekļauti 4 jautājumi. Centrālās valdes pārskata ziņojums par LNB darbu laika posmā no 2007. gada septembra līdz 2012. gada augustam. Par šo jautājumu ziņoja Centrālās valdes priekšsēdētājs Egons Zariņš. Otrais jautājums bija par Centrālās revīzijas komisijas darbu šajā pat laikposmā, par kuru ziņoja CRK priekšsēdētājs Pēteris Šarkovskis.

Tālākā darba gaitā bija jāievēl jauna Centrālā valde, kā arī Centrālā revīzijas komisija. Kongresam izskatīšanai bija iesniegts LNB biedra profesora A. Lorenca iesniegums par it kā nelikumīgu delegātu izvirzīšanu uz kongresu no Cēsu teritoriālās organizācijas, jo šī delegātu izvirzīšanas kārtība ir pretrunā ar Biedrību un nodibinājumu likuma un LNB statūtu noteikumiem. Kongress izskatīja šo iesniegumu un atzina, ka delegātu izvirzīšana uz kongresu notikusi likumīgi un viņi var piedalīties kongresa darbā.

Pēc debatēm sekoja jaunas Centrālās valdes un centrālās revīzijas komisijas vēlēšanas. Latvijas Neredzīgo biedrības Centrālajā valdē ar balsu vairākumu ir ievēlēti 9 locekļi un tie ir: Māris Ceirulis (Liepājas NB), Normunds Pīlips (Rīga), Gunārs Dzindzuks (Rēzek ne), Ilva Jansone (Ventspils), Svetlana Sproģe (Jelgava), Kaspars Biezais (Rīga), Pēteris Locāns (Rīga), Valentīna Lansberga (Rēzekne), Aija Rīvīte (Cēsis).

Centrālajā Revīzijas komisijā ar balsu vairākumu ir ievēlēti 3 locekļi: Vija Nīcgale (Rēzekne), Elita Stikāne (Rēzekne), Loreta Kalniņa (Rīga). Pirmajā Centrālās valdes jaunā sastāva sēdē vienbalsīgi tika ievēlēta valdes priekšsēdētāja Svetlana Sproģe.

Par Centrālās valdes priekšsēdētājas vietniekiem ir ievēlēti Ilva Jansone no Ventspils teritoriālās organizācijas un Aija Rīvīte no Cēsu teritoriālās organizācijas.

Kongress izdarīja arī grozījumus LNB statūtos, lai tie atbilstu Biedrību un nodibinājumu likuma noteikumiem. Kongress pieņēma vairākus lēmumus, tajā skaitā lēmumu par Latvijas Neredzīgo biedrības darbības galvenajiem virzieniem.

Latvijas Neredzīgo biedrības 18. kongresa lēmums

Uzdot LNB CV:
1. Līdz 31.12.2013. sagatavot jaunu LNB attīstības koncepciju laika posmam no 2014.— 2018. gadam, ievērojot LNB statūtos noteiktos mērķus un uzdevumus.

2. Pilnveidot informācijas apmaiņas sistēmu starp LNB CV, TO un citām struktūrvienībām, balstoties uz mūsdienu sasniegumiem elektronikā, datortehnoloģijās un mobilo sakaru jomā.

3. Panākt no LR valdības zemes nodošanu bezmaksas lietošanā LNB Rīgas īpašumiem.

4. Pēc līguma noslēgšanas ar Valsts Nekustamā Īpašuma aģentūru par zemes bezmaksas lietošanu, pabeigt LNB īpašumu ierakstīšanu zemes grāmatā.

5. Aktīvi turpināt darbu, lai panāktu jaunu likumu un MK noteikumu, kā arī attiecīgu šo normatīvo aktu grozījumu pieņemšanu esošajos dokumentos, atbilstoši cilvēku ar redzes zudumu interesēm. Šajā darbā aktīvi izmantot līdzdalību Invalīdu lietu Nacionālajā padomē un citās valstiskās un nevalstiskās organizācijās.

6. Turpināt ilggadējo sadarbību ar Baltijas valstu Neredzīgo biedrībām, kā arī ar Pasaules Neredzīgo savienību, Eiropas Neredzīgo savienību un citām ārvalstu Neredzīgo organizācijām, fondiem, piedaloties dažādos pasākumos, kā arī sagatavojot un realizējot starptautiskus projektus.

7. Apkopojot teritoriālo struktūrvienību un juridisko biedru ierosinājumus, risināt valsts mērogā cilvēku ar redzes zudumu vides un informācijas pieejamības problēmas.

8. Jautājumus par SIA darbību izskatīt saskaņā ar LNB CV plānu un risināt atbilstoši ekonomiskajai situācijai, balstoties uz saimnieciskās darbības rezultātiem.

9. Par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem TO un pārējo struktūrvienību darbā izvirzīt dažādu Eiropas fondu līdzekļu, LR valdības un pašvaldības līdzekļu piesaistīšanu un apguvi LNB mērķu un uzdevumu sasniegšanai — redzes invalīdu izglītības, rehabilitācijas, nodarbinātības un integrācijas jautājumu risināšanai.

10. Uzdot LNB CV izvērtēt un apkopot cilvēku ar redzes problēmām nodarbinātības veicināšanas priekšlikumus un iesniegt tos LR valdībai.

11. Izstrādāt rīcības programmu jaunu biedru iesaistīšanai LNB.

12. Aktīvi līdzdarboties pilsoniskas sabiedrības veidošanā.

13. Veicināt Universālā Dizaina principu ieviešanu Latvijā.

14. Darboties politiskā līmenī, sadarboties ar Saeimu, Ministru Kabinetu, ministrijām, pašvaldībām. Veicināt ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām ieviešanu.

15. Uzdot LNB struktūrvienībām kā prioritāti nodarbināt cilvēkus ar redzes invaliditāti.

16. Līdz 2012. gada 1. novembrim sakārtot LNB biedru reģistru atbilstoši Biedrību un nodibinājumu likuma noteikumiem (28. panta 2. punkts) un izslēgt no reģistra personas, kuras nav LNB biedri.

17. Aizstāvēt valsts institūcijās personu ar invaliditāti intereses par ilglaicīgu asistenta pabalsta izmaksas turpināšanu.

18. Ierosināt LR Saeimai negrozīt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 28.panta 3.punktu, kas noteic, ka demonstrējamās filmas ieskaņo, dublē vai subtitrē valsts valodā.

19. Rīkot kultūras pasākumus, iesaistot tajos personas ar redzes invaliditāti.

20. Griezties pie Labklājības ministrijas ar lūgumu iekļaut sarakstā medicīnas rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu personām ar redzes invaliditāti bez vecuma ierobežojuma rehabilitācijas centrā «Jaundubulti ».