Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Baltā spieķa dienai — 30

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 9 - 2012

Nodaļa — Interesanti fakti


Baltā spieķa dienai — 30
Benedikts Tutiņš

LNB centra «Rīga» TO valdes priekšsēdētājs Starptautiski Balto spieķa dienu sāka atzīmēt 1980. gadā, bet Latvijā 1991. gadā. Taču tas nenozīmē, ka līdz tam Latvijā nekur Baltā spieķa dienu neatzīmēja. Tajā laikā neredzīgo pansionāts bija vienīgā vieta Latvijā, kur šos svētkus svinēja.

Un tā 1982. gadā neredzīgo pansionātā pirmo reizi atzīmēja Baltā spieķa dienu. Ofi ciāli tas nekur netika reklamēts, nebija nekādu publikāciju, arī žurnālā «Rosme» ne.

Pirmajā svētku dienas pasākumā kā viesis uzstājās toreizējais LNB CV instruktors Aleksandrs Lācis. A. Lācis ielūkojās LNB vēsturē, kā arī pastāstīja par tā laika CV aktualitātēm. Pēc tam svētku koncertu sniedza tautas koris «Jolanta». Arī turpmākajos gados koncertu sniedza kāds no Strazdumuižas kluba mākslinieciskās pašdarbības kolektīviem.

Taču laiks iet, viss mainās. 90-tajos gados sadarbības spektrs paplašinājās.

1994. gadā pirmo reizi pie mums ciemojās neredzīgo skolas audzēkņi. Vispirms skolotāja Valija Briede pastāstīja par skolā paveikto un tā laika problēmām, ar kādām skola saskārās. Pēc V. Briedes uzstāšanās klausījāmies skolas audzēkņu sagatavotu svētku koncertu.

1997. gadā svētku koncertu sniedza Strazdumuižas kluba pūtēju orķestris, kura ietvaros par orķestrī pavadīto laiku atmiņās dalījās ilggadīgais kolektīva mākslinieciskais vadītājs Voldemārs Sulainis.

2000. gadā keramikas pulciņš ar savu darbu izstādi piedalījās LNB CV rīkotajā Baltā spieķa dienas pasākumā Rēzeknē.

Pie mums vairākkārt ir viesojušies neredzīgo bibliotēkas darbinieki, kuri stāstīja par bibliotēkas jaunumiem, kā arī jaunākajiem tehnikas sasniegumiem, ko redzes invalīdi var pielietot ikdienā. Par godu Baltā spieķa dienai bez neredzīgo skolas audzēkņiem pie mums ar saviem priekšnesumiem ir uzstājušies arī citu skolu audzēkņi. Katrā šādā pasākumā pirms koncerta pansionāta iemītnieki bērniem demonstrēja Braila rakstu: gan to, kā neredzīgi cilvēki lasa, gan to, kā raksta ar tāfeli un grifeli un Braila raksta rakstāmmašīnu. Tiem, kuri vēlējās, uz speciāli sagatavotām kartiņām Braila rakstā tika uzrakstīts katra bērna vārds un uzvārds, par ko bērni bija priecīgi.

Direktora Andra Cīruļa laikā ieviesa jaunas tradīcijas. Katru gadu, sagaidot Baltā spieķa dienu, tika apbalvoti aktīvākie sabiedriskā darba veicēji. Dažādas sporta sacensības ,veltītas Baltā spieķa dienai, organizēja toreizējā sporta darba instruktore Anda Zomerfelde. 2003. gadā pie mums viesojās Daugavpils neredzīgo sporta kluba «Optimists» pārstāvji. Šajā dienā tika sagatavota īpaša svētku programma. Vispirms notika dažādas sporta sacensības, kurās piedalījās gan pansionāta iemītnieki, gan mūsu viesi. Pēc tam koncertu sniedza neredzīgo skolas audzēkņi, bet pēc koncerta tika sarīkota diskotēka. 2006. gadā vairāki pansionāta iemītnieki piedalījās Braila raksta ātrlasīšanas un ātrrakstīšanas konkursā, ko par godu Baltā spieķa dienai organizēja LNB CV.

Katru gadu par godu Baltā spieķa dienai tika organizēti radioraidījumi, ko sagatavoja paši iemītnieki.

Tāpat svētku koncertu par godu Baltā spieķa dienai ir snieguši pansionātā esošie mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi.

Un tā jau 30 gadu garumā mēs atzīmējām Baltā spieķa dienu. Tāpēc arī rakstam dots tieši tāds nosaukums. Vēl piebildīšu, ka, bez jau nosauktajiem pasākumiem ir bijušas dažādas aktivitātes, veltītas Baltā spieķa dienai, taču tās visas nav iespējams pieminēt.