Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Vārds. Mūzika. Dziesma

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 9 - 2012

Vārds. Mūzika. Dziesma
Ausma Bobkova
LNB biedre, kora «Jolanta» vēstures albuma veidotāja

Ir atsākusies jaunā koru sezona. Latvijas plašāko novadu lielākajās pilsētās ir darbojušies arī LNB kori un Rīgā, Strazdumuižas klubā joprojām skan dziesmas.

Latvijas Neredzīgo biedrības koris 1969. gadā (diriģents Arnolds Skride (1926—2010) konkursa kārtībā ar balsu vairākumu izvēlas nosaukumu «Jolanta» (krustēvs: Pēteris Jaunzems ar sievu Guntu). Un tad sākas tas trakais dziedāšanas laiks: kormēģinājumi, jaunu dziesmu apgūšana, sadarbība ar simfonisko orķestri un uzstāšanās Universitātes Lielajā aulā. Jauni dziedātāji, balsis skanīgas. Koncertprogrammas tika veidotas ar pārliecību, ka laba dziesma ir, ja tajā arī vārdi labi.


R. Pauls un J. Peters «Pārliecība»:


Dzīvībai dziesma ir acis,
Kas visu redz, ko tumsa sedz.
Rīgas torņi,
Mēs jūs gadsimtos no dziesmas uzcēlām.
Rīgas torņi,
Jums kā debesīm dziesmā pastāvēt.
Valodai dziesma ir avots,
No kura smelt un tumsu dzelt.
Tēvzemei dziesma lai mūžam kā strauti tek.

Arnolds Skride kori vadīja no 1960. gada līdz 2010. gada 30. decembrim. Viņa vadībā jauktais koris «Jolanta» sniedza plašus koncertus:

12.05.1984. — Koncertprogramma «Šodien un pirms 100 gadiem», P. Štučkas Valsts universitātes Lielajā aulā.
04.12.1999. — Jolantai — 115, Strazdumuižas klubā.
22.05.2004. — Jolantai — 120, Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē.
29.05.2009. — Jolantai — 125, Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē.

Plašus koncertus koris sniedza Latvijas novados un izbraukumos ārvalstīs, gūstot neaizmirstamus iespaidus un patīkamu atpūtu.

Un kur tad vēl Dziesmusvētki! «Jolanta» piedalījās 22., 23. un 24. Vispārējos latviešu Dziesmusvētkos.

No 2008. gada rudens korī darbojas Jānis Āboliņš — jauns, izdarīgs diriģents ar spēcīgu balss basa tembru; no 2010. gada kormeistare Baiba Ozoliņa, bet Ina Federovska turpina valdīt pār mūziku un ir koncertmeistare. Strazdumuižas kluba direktors ir Ilgvars Hofmanis, bet Vilis Hofmanis ir iecienīts dziedātāju vidū, pārzina visas lietas un vietas, kas ir saistībā ar klubu un kori. Mazā Patrīcija (12 gadi) ir V. Hofmaņa mazmeita, mācās Rīgas Doma kora skolas 5. klasē un dzied korī «Jolanta», tiecās iegūt solistes lomu. Viņai tas izdodas pārliecinoši. Kora «Jolanta» vecākā ir Rute Erenberga.

Pēdējos gados esam atsākuši koncertēt Liepājā, Bauskā, Saulkrastos, Rīgā — Ave Sol, Universitātes aulā, VEF un Doma laukumā.

Viens cilvēks nevar izdarīt, ko spēj plaša dziedātāju kopa. Tagad kora rindas jāpaplašina. Strazdumuižas ciematā un Neredzīgo un vājredzīgo internātskolā iespējams ir daudz spējīgu dziedātgribētāju. Būtu laiks šos jaunos dziedoņus iesaistīt ne tikai savā skolā, bet arī ieinteresēt dziedāt «Jolantā». Būtu negods, ja Latvijas galvaspilsētā izzustu līdz šim laikam izdzīvojušais ilggadīgais LNB koris, tikai tāpēc, ka nav kas par to parūpējas.

Jolantieši un diriģenti mīļi aicina dziedātgribētājus pievienoties «Jolantai»! Un lūdz Jūs nebaidīties no nezināšanas, bet nākt uz Strazdumuižas klubu, piesakieties pie Ilgvara, Viļa, Rutas vai diriģentiem Jāņa vai Baibas. Gaidām visus, bez vecuma ierobežojuma. Diriģenti izvērtēs, iemācīs un būsim vienoti dziesmā.