Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ziedu paklāju festivāls Ventspilī

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 9 - 2012

Ziedu paklāju festivāls Ventspilī
Ilva Jansone

LNB Ventspils TO valdes priekšsēdētāja

Kādā vēlā vakara stundā, lasot ziņas internetā, uzdūros aicinājumam piedalīties 12. Starptautiskajā Ziedu paklāju festivālā, kas tiek rīkots Ventspils pilsētas svētku laikā. Ar nelielām bažām, vai manu ideju atbalstīs, nākamajā dienā piedāvāju mūsu dāmām: «Kā būtu, ja mēs šogad piedalītos ziedu paklāju veidošanā?» Projekta «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā» ietvaros floristikas nodarbības dāmu vidū bija un ir ļoti populāras, un nu bija iemesls savas prasmes likt lietā!

Festivāla mērķis ir floristikas popularizēšana un Ventspils pilsētas svētku greznošana. Kāpēc lai arī mēs nepiedalītos šādā patīkamā pasākumā? Kā saka — sevi parādīt un uz citiem paskatīties!

Šī gada festivāla devīze bija «PUTNI». Katrai komandai festivāla devīze bija jāatspoguļo savā ziedu paklājā vienā no piedāvātajām ģeometriskajām formām — aplis, taisnstūris vai kvadrāts ar kopējo platību seši kvadrātmetri.

Liekot galvas kopā, radās doma ziedu paklājā attēlot ģimeni — vistu ar gaili un cālēniem, paklājam devām nosaukumu «Saime». Aktīva gatavošanās festivālam sākās divas nedēļas iepriekš — apspriežot nepieciešamos materiālus, sadalot darbus un pienākumus. Mērķa vārdā tika paretinātas gan biedrības un pašu puķu dobes, gan tuvējie labības lauki, pie darba likti arī ģimenes locekļi.

Ziedu paklāju festivāls Ventspils pilsētas svētku ietvaros ar katru gadu kļūst aizvien populārāks. Šogad tajā piedalījās jau 47 komandas, pērn 44 dalībnieku vidū bija ne tikai komandas no Latvijas, bet arī no Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas.

Ziedu paklāja sagatavošanai tika dots laiks 23 stundas — no 3. augusta rīta līdz 4. augusta rītam. Darba process nebija viegls, bet gala rezultāts priecēja pašus un citus. Laika apstākļi mūs saudzēja, jo nebija pārāk karsti, un lietus ziedus atveldzēja naktī, kad darbs jau bija pabeigts.

Ziedu paklājus vērtēja ne tikai žūrija, kuras sastāvā ietilpa floristikas jomas profesionāļi, kā žurnāla «Floristika» redaktore Nadīna Laukmane un fl oristikas amata meistare Aija Žagariņa, bet arī ikviens Ventspils pilsētas svētku apmeklētājs, noliekot akmentiņus pie sev tīkamā ziedu paklāja.

Apkopojot rezultātus, par uzvarētājiem tika atzīta komanda «ALLA.lt» no Lietuvas, paklāja nosaukums «Putni lido, lido...». Uzvarētāju paklājā bija attēloti no baltām ziedlapiņām veidoti divi lidojoši gulbji, kas tiecas pretī saulei.


Festivāla izskaņā bija labi padarīta darba sajūta, jo mūsu mērķis bija piedalīties un parādīt, kas mēs esam un ko protam, nevis uzvarēt. Un tāpēc sakām — uz tikšanos 13. Starptautiskajā Ziedu paklāju festivālā! Mēs tur noteikti būsim!