Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atvieglojumi ar 2. Grupas invaliditāti Latvijas Vēstnesis 21.11.2012.

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 1 - 2013

Nodaļa — Likumi un tiesības

Atvieglojumi ar 2. Grupas invaliditāti
Latvijas Vēstnesis 21.11.2012.

1.turpinājums

Sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija
Vairākus pakalpojumus paredz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums. No valsts budžeta tiek finansēti ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojumi vairākām cilvēku grupām:

Pilngadīgiem neredzīgiem cilvēkiem;
Cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem;

Cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, kuriem ir objektīvas grūtības dzīvot patstāvīgi, bet nav nepieciešama atrašanās institūcijā, tiek nodrošināti ar mājokli grupu mājā (dzīvoklī), pusceļa mājā vai servisa dzīvoklī. Pakalpojums saņemšanas kārtību nosaka MK noteikumi «Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība» (Nr. 288).

Cilvēkiem darbspējas vecumā, kuri nespēj strādāt iepriekšējā profesijā, ir tiesības saņemt profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus saskaņā ar MK noteikumiem «Kārtība, kādā personas saņem profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus» (Nr. 271).

Cilvēkiem, kuriem vecuma vai veselības stāvokļa dēļ ir grūti sevi aprūpēt, ir tiesības uz savām vajadzībām atbilstošu aprūpi — iespējams saņemt savā dzīvesvietā aprūpi vai sociālās aprūpes pakalpojumu. To, kurš aprūpes pakalpojuma veids ir personai piemērotāks, izvērtē pašvaldības sociālais dienests. Pakalpojuma saņemšanas kārtību nosaka MK noteikumi «Sociālo pakalpojumu un Sociālās palīdzības saņemšanas kārtība» (Nr. 288) un pašvaldību saistošie noteikumi.

Cilvēkiem ar fiziska, kā arī garīga rakstura traucējumiem aprūpi, iespēju iesaistīties fiziskās un garīgās aktivitātēs un iekļauties sabiedrībā nodrošina dienas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas.

Cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem ir iespēja saņemt tehniskos palīglīdzekļus par valsts budžeta līdzekļiem. Tās ir ortozes, protēzes un ortopēdiskie apavi, kas atbilstoši medicīniskajām indikācijām ir izgatavoti vai pielāgoti konkrētajam cilvēkam, personiskās pārvietošanās palīgierīces, personiskās aprūpes palīglīdzekļi, tehniskie palīglīdzekļi cilvēkiem ar redzes un dzirdes zudumu, surdotehnika un tiflotehnika.

Cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem tiesības īrēt sociālo dzīvokli paredz MK «Noteikumi par dokumentiem, kas apliecina personas (ģimenes) tiesības īrēt sociālo dzīvokli, un dzīvokļa kopējās platības normām» (Nr. 233).

MK «Noteikumi par kārtību, kādā personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās, un prasībām sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem» (Nr. 279) nosaka tiesības cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem darbspējīgā vecumā līdz 21 dienu ilgu valsts apmaksātu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu kursu.

Tiesības saņemt atbalstu viena mājokļa pielāgošanai regulē MK noteikumi Nr. 1170 «Noteikumi par kārtību, kādā personas ar invaliditāti saņem atbalstu mājokļa pielāgošanai, un atbalsta saņemšanas nosacījumiem». Tajos noteikta kārtība, kādā personas ar 1. grupas, 2. grupas redzes vai dzirdes invaliditāti un personas līdz 18 gadu vecumam, kurām noteiktas medicīniskās indikācijas bērna invalīda īpašas kopšanas nepieciešamībai, saņem atbalstu viena mājokļa pielāgošanai, kā arī tā saņemšanas nosacījumus.

Atbalstu mājokļa pielāgošanai sniedz, piešķirot no valsts budžeta līdzekļiem finansējumu, lai atlīdzinātu par mājokļa pielāgošanu samaksātos kredīta procentus atbilstoši kredīta līgumam ar LR reģistrētu kredītiestādi. Atbalstu mājokļa pielāgošanai sniedz par personas, tās laulātā, vecāku, bērnu vai likumiskā pārstāvja īpašumā vai lietošanā esoša mājokļa pielāgošanu, ja minēto mājokli persona lieto. Par atbalsta piešķiršanu lemj Labklājības ministra izveidota komisija, kuras sastāvā ir Labklājības ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Persona, kurai nepieciešams atbalsts, ar iesniegumu vēršas Labklājības ministrijā, pievienojot iepriekš minētajos noteikumos minētos dokumentus.

(Turpinājums sekos)