Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jauns zvaigznājs Visumā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 1 - 2013

Jauns zvaigznājs Visumā
Zane Rižija

Mēs, cilvēki, iespējams, tā arī nekad līdz galam neizpētīsim Visuma plašumus, tomēr es vēlos apgalvot, ka pasaule ir kļuvusi par 50 zvaigznēm bagātāka. Tās decembra beigās uzleca Latvijas Neredzīgo bibliotēkā un vēstīja to Labo Vēsti, kuru jau ilgi bijām gaidījuši — bibliotēka ir pamanīta, bibliotēka ir mīlēta, un bibliotēka ir vajadzīga.

Izstādes noslēgumā apmeklētāji tika aicināti balsot par sev tīkamāko citātu. Apkopojot rezultātus, esam guvuši pārliecību, ka lielajai Labestības, Kultūras un Cilvēcības zvaigznei sekojuši arī citātu-uzvarētāju autori. Balsojuma rezultātā vienādu punktu skaitu ieguva trīs citāti. Atgādināšu, ka Ziemassvētku brīnums — Jēzusbērniņa piedzimšana — arī saistāms ar skaitļa vārdu «trīs», jo zvaigzne ceļu uz Betlēmi rādīja Trim Austrumu gudrajiem. Varbūt šī zvaigzne bija viena no tām, kuras papildināja Visumu ar Latvijas Neredzīgo bibliotēkas zvaigznāju.

Lai vai kā, šajā tā sauktajā Pasaules Gala laikā (lasi — Vecās pasaules, kurā valdīja materiālisms, negatīvisms un savtīgums) Latvijas Neredzīgo bibliotēka pasludina par uzvarējušiem 3 citātus, kuru autori ir Rūta Mežavilka, Anita Zvirgzde un Pēteris Locāns. Šie autori saņems arī bibliotēkas pārsteiguma balvas, bet tagad — visi kopā priecāsimies par Jaunās Pasaules sākumu — mīlestību tās visplašākajā izpausmē.

«Veclaicīgā koka ēka seno koku ielokā man allaž bija šķitusi interesanta, vēl pirms es uzzināju, ka tajā atrodas Neredzīgo bibliotēka. Senlaiku sīkstums, daudzu paaudžu izstaigāti sliekšņi un atmiņas. Nekad te nevarēs ienākt tāpat kā kādā steigā uzslietajām reģipša un skaidu plākšņu konstrukcijām, ko dēvē par jaunajiem projektiem. Vecā celtne pieprasa bijību un neviļus gausina soli. Tā ir vieta, kam piemīt pašai savs spēks un iekšējais starojums. Tā ir dzīva būtne, dzīvs organisms. Par spīti grūtiem laikiem tā izturēs. Lai bibliotēkai un tās lasītājiem un darbiniekiem gaiši Saules atgriešanās svētki!»

Rūta Mežavilka

 

«Bibliotēka man īpaši nozīmīga bija jaunībā, kad tā deva vienreizēju iespēju lasīt latviešu, pasaules un populāro literatūru par zinātni, visādos veidos pilnveidojot savu garīgo pasauli. Zinu, ka daudziem Strazdumuižas cilvēkiem tā varbūt bijusi un būs vienīgā iespēja visā mūža ilgumā. Ir prieks, ka pēdējā laikā bibliotēka kļūst par centru, kas tiecas vienot cilvēkus, kuriem ir interese par kultūru un pašizglītošanos. Prieks, ka, apmeklējot bibliotēku, sastopu (lasītavā) visjaunākās paaudzes pārstāvjus. Ja jau viņi nāk, tas tiešām par daudz ko labu liecina un dod cerību, ka arī turpmāk alkas pēc informācijas un interese par rakstīto vārdu kopumā veidos mūs par labākiem cilvēkiem.»

Pēteris Locāns

 

«Latvijas Neredzīgo bibliotēka šodienas vāveres ritenī ir kā skābekļa maska tiem, kuri slāpst pēc citādas pasaules — lasītājiem iegrimt grāmatu pasaulē, viesiem izjust kultūras pasākumu pieskārienus, bet darbiniekiem — ik dienu dzīvot ar apziņu, ka esi šīs citādās pasaules daļa. Vai nav lieliski?!
Vēlu noturēt šo skābekļa līmeni augstāku par sabiedrībā pieprasīto normu, lai elpot gribētos vēl un vēl, un vēl!»

Anita Zvirgzde