Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Sporta savienība tomēr pastāvēs!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 1 - 2013

Nodaļa — Sporta jaunumi

 

Sporta savienība tomēr pastāvēs!
Edgars Kļaviņš

«Mums pateica: «Ja kaut kas nepatīk, dariet paši!» Bija iespēja likvidēt Latvijas Neredzīgo sporta savienību (LNSS), bet mēs izlēmām 2010. gadā uzsākt tās atjaunošanu. Vai ir grūti? Jā, bet jāstrādā, mums ambīciju vēl ir!» Tā intervijā atklāja LNSS prezidents Kaspars Biezais. Šajā intervijā tiks atspoguļoti notikumi, kā un kāpēc LNSS tika atjaunota. Atklāsim darbus, kas no malas nav redzami, bet rezultāts jūtams. Kas ir paveikts un kas vēl tiks veikts.

Kāpēc Tu un Vladimirs Priede pārņēmāt LNSS darbu, kas jūs motivēja to darīt?
Mēs vairākas reizes mēģinājām kustināt LNSS darbību, jo pēdējos trīs gadus nenotika pat vietējie čempionāti, nerunājot par starptautiskām sacensībām. Mēģinājām sasaukt sapulces un domāt, ko darīt — vai vispār tāda organizācija ir vajadzīga. Mērķis uzreiz bija skaidrs — vai organizācija patiešām reāli darbojās, vai tiek likvidēta vecā un veidota jauna, kas nodarbotos ar tiem pašiem jautājumiem.

Kāpēc nelikvidējāt?
Šis process ir dārgs. Ja mēs nodibinātu citu organizāciju, nelikvidējot veco, mēs nevarētu iestāties nevienā starptautiskā organizācijā, jo organizācija, kas pārstāv Latviju, jau ir, un mūs neviens starptautiski neatzītu.

Kā jūs nonācāt pie slēdziena, ka jums jāpārņem vadība?
Nonācām pie slēdziena, ka jāsasauc ārkārtas kongress, kurā princips bija vienkāršs. (Pauze) Ja jums kaut kas nepatīk, ņemiet paši un darbojieties…

Jums burtiski tā arī tika pateikts?
Jā! Jo praktiski neviens neizrādīja interesi, izņemot dažus cilvēkus. Mēs par to īsti sajūsmā nebijām, jo vecajai organizācijai bija sakrājušies parādi gan starptautiskām organizācijām, gan nodokļu nomaksas netika veiktas. Tur bija bardaks arī ar dokumentiem.

Kad uzsākāt, nebija sajūta, ka nezini ar kuru galu sākt?
Bija! Īpaši tāpēc, ka iepriekšējā LNSS valde nebija pietiekami organizēti darbojusies. Nebija ne nodošanas akti, nekas. Visu dokumentāciju bija jāsāk no nulles. Tad caur VID un Uzņēmumu reģistru uzzinājām, kādi konti palikuši organizācijai utt.

Cik ilgu laiku aizņēma šīs juridiskās lietas?
Ja nemaldos, tad visus gada pārskatus iesniedzām tikai šogad.

Vai iepriekšējā LNSS valde pret jūsu varas pārņemšanu neiebilda?
Nē. Pat radās iespaids, ka visi bija gaidījuši kaut kādas pārmaiņas, nevēloties neko paši darīt.

Kas ir jaunās LNSS valdes pārstāvji?
Kaspars Biezais (LNSS prezidents), Vladimirs Priede (ģenerālsekretārs), un valdes locekļi ir Raivis Hibšmanis, Māris Kaušelis un Viktors Grigorjevs.

Kā jūs izvēlaties, kurus sporta veidus attīstīt Latvijā?
Mēs ņēmām no Starptautiskās Neredzīgo sporta federācijas mājaslapas (IBSA) atzītos sporta veidus un skatījāmies, ko mēs varam attīstīt Latvijā. Prasīsi, kāpēc tieši tā? Tāpēc, ka sportistam, kas startē Latvijā, jābūt iespējai kaut kur tālāk augt un attīstīties. Jābūt iespējai braukt uz starptautiskām sacensībām, ja ir atbilstoši normatīvi, ko pieprasa attiecīgās sacensības.

Kādi bija jūsu mērķi, uzsākot LNSS darbību pirmajā gadā?
Nodrošināt regulāras sacensības katru gadu, lai tās nav tikai vienreizējs pasākums. Tā ir aktivitāte, un ja šī aktivitāte ir pastāvīga, rodas iespēja, ka cilvēks gan gatavojas sacensībām LNSS ietvaros, gan viņš var rēķināties ar to, ka labu rezultātu gadījumā tiek arī uz starptautiskām sacensībām.

Šogad ir citi mērķi, ambīcijas?
Tie paši, kā arī mērķis aizsūtīt mūsu sportistus uz starptautiskām sacensībām, lai spētu novērtēt savus spēkus starptautiskā līmenī. Pašlaik mana vīzija pēc vislabākā scenārija — Latvijā vajadzētu vairāk attīstīties sporta klubiem, kur cilvēks ar redzes traucējumiem varētu trenēties. Otrs variants, ka šis cilvēks ir ieinteresēts un meklē sporta klubu, kas atrodas vistuvāk viņa dzīves vietai, kur var trenēties attiecīgajā sporta veidā.

Kā Tu uzskati, vai jūsu mērķis piedalīties starptautiski ir piepildījies?
Tā tendence iet pareizajā virzienā. Bet mums vēl daudz jāaug, jo organizācijas pasīvi strādā. Latvijā ir pretēja «kustība» — lielā organizācija kustina mazās, bet normāli vajadzētu būt otrādi.

Kāpēc, Tavuprāt, tā notiek?
Mūsu sabiedrība ir nedaudz pasīva dažādu iemeslu dēļ. Liela problēma ir arī informācijas trūkums, kas ir mūsu lielākā bēda. Mēs meklējam risinājumus, kā piesaistīt, informēt par LNSS kustību. Tagad būs LNSS mājaslapa, bet ne visi izmanto internetu. Tā patiešām ir sāpīga tēma, mēs visu laiku meklējam risinājumus, kā piesaistīt tos, kas nav aktīvi, jo aktīvie jau interesējas paši, tur nav problēmu.

2012. bija olimpiskais gads. Vai Paralimpiādē varēja piedalīties LNSS pārstāvji? Kā jūs vērtējat olimpiādi?
Pozitīvi ir tas, ka vismaz viens no redzes invalīdiem arī aizbrauca uz Londonu. Un nevis tikai tāpēc, ka aizbrauca, bet bija arī sasniegti rezultāti. Domāju, ka varēja aizbraukt vismaz divi mūsu sportisti, bet tas jau atkarīgs no šī sportista darba, kā arī Latvijas Paralimpiskās komitejas. Protams, pats es arī centos savākt punktus, lai tiktu, bet šoreiz nebija tik sekmīgi kā pagājušo reizi. Nākotnē būtu ideāli, ja aizbrauktu vairāki mūsu sportisti. Līdz šim katrā olimpiādē bijis viens cilvēks ar redzes invaliditāti.

Kopumā jūs 2012. gadu vērtējat pozitīvi?
Šogad bija LNSS kauss komandu ieskaitē, kur izskatījās, ka neviens jau īpaši nenoreaģēja, līdz pusgadam neviens pat nesaprata, par ko tiek runāts, kaut nolikumi tika aizsūtīti jau gada sākumā. Bet kopumā 2012. gads bija labs.

Vari nosaukt 2012. LNSS kausa rezultātus?
1. vieta: Skola
2. NSK «Vendene»/Tukuma NB
3. NSK «Elpa»
4. NSK «Ezerkrasts»
Pārējā pārstāvniecība tika vērtēta ārpus konkurences, jo tika vērtēti tikaiorganizācijas juridiskie biedri.

Kāda ir 2013. gada vīzija?
Vairākos sporta veidos būs vairāki posmi — šaudonā, šahā, dambretē. Vēl iespēju robežās cenšamies pievienoties citām sacensībām, tāpat kā šogad «Rīgas kauss 2012» bija atvēlēts speciāls skrējiens mums.
— Daugavpils sporta klubs brauks uz pasaules čempionātu airēšanā, viņiem jau ir labi sasniegumi Eiropas čempionātā.
— Dānijas atklātais čempionāts peldēšanā — esam paredzējuši, ka aizbrauks divi sportisti.
— Amerikā notiks jauniešu čempionāts peldēšanā un spēka trīscīņā.
— Paredzēts šaudona turnīrs Lietuvā.
— Čehijas atklātais čempionāts vieglatlētikā, brauks tikai spējīgākie vieglatlēti.
— IPC Pasaules čempionāts vieglatlētikā, kas notiks Francijā. Brauks tie, kas būs izpildījuši starptautiskās sacensībās atbilstošos normatīvus.
— Kā arī mūsu LNSS sacensības.