Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Eiro ieviešanas seminārs LNB

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 10 - 2013

Eiro ieviešanas seminārs LNB

2013. gada 8. oktobrī SIA «LNB Rehabilitācijas centrs» organizēja darba semināru saviem rehabilitētājiem, kura pirmajā daļā uzstājās Latvijas Bankas un LR Finanšu ministrijas pārstāve, lai stāstītu par jaunās valūtas — eiro — ieviešanu Latvijā.

Eiro seminārs
Dace Kalsone, Eiro projektu vadītāja Finanšu ministrijā, izdalīja katram rehabilitētājam informatīvos materiālus, bukletus un plakātu par eiro un sniedza informāciju par to, kas noteikti būtu jāzina katram Latvijas iedzīvotājam par pāreju uz jauno valūtu — eiro.

Ar viegli saprotamiem slaidiem tika uzsvērti galvenie datumi, kam jāpievērš uzmanība, izskaidrots iepirkšanās process 2 nedēļu garumā, kad apgrozībā būs gan lati, gan eiro, un atbildēts uz neskaidrajiem jautājumiem. D.Kalsone izteica cerību, ka SIA «LNB Rehabilitācijas centrs» darbinieki, ja paši pietiekami labi izpratīs un pieņems šo pārejas posmu, tad spēs palīdzēt arī cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Finanšu ministrija esot gatava sniegt jebkāda veida informatīvu atbalstu! SIA «LNB Rehabilitācijas centrs» vadītājai jau nākamajā dienā e-pastā tika atsūtīti vairāk kā desmit informatīvi materiāli, kurus izmantot darba vajadzībām.

Latvijas Bankas Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Kristaps Otersons savā uzrunā vairāk pievērsās jauno naudas zīmju vizuālajai atpazīstamībai un drošības pazīmēm. Katram semināra dalībniekam bija iespēja apskatīt un iztaustīt eiro banknošu paraugus un pārliecināties — vai tiešām var sataustīt uz banknotēm attēlotās vārtejas, logus, tiltus un vai reljefais iespiedums, kas ir pretviltošanas elements, spēs palīdzēt atšķirt naudaszīmes.

Atgādinājums par eiro
Atgādinām visiem žurnāla lasītājiem — bezskaidras naudas nomaiņa bankas un Latvijas Pasta kontos no latiem pret eiro notiks 2014. gada 1. janvārī automātiski un bez maksas. Skaidras naudas nomaiņa būs katra paša darāms darbs. Uz mājām neviens nenāks veikt nomaiņu. Iespējas nomainīt latus uz eiro būs pieejamas mūžīgi Latvijas Bankā.

Gluži kā pirms 20 gadiem apguvām latus, tā arī tagad — paņemam rokās eiro un ar tausti, ar skatienu pret gaismu, ar banknotes grozīšanu un kaut vai ar lupu izpētiet jauno naudu — eiro. Ja ir iespēja, noskatieties filmas par eiro (www.eiro.lv) un lasiet papildus informāciju šajā mājaslapā. Katrā novadā tiek organizēti semināri.

Pirmos iepazīšanās komplektus ar 45 dažādu nominālu eiro monētām 14,23 eiro vērtībā varēs iegādāties ar 10. decembri bez komisijas maksas bankās un Latvijas Pastā.

SIA «LNB Rehabilitācijas centrs» vadītāja M. Henele solīja iegādāties šos komplektus, lai katrā teritoriālajā dienas centrā būtu iespēja mācīt cilvēkus ar redzes invaliditāti atpazīt eiro naudu.

Ar Latvijas Bankas atbalstu LNB izdod informatīvu apmācību materiālu Braila rakstā par to, kā labāk atpazīt jauno valūtu — eiro — ar tausti. Finanšu ministrija to pašu izdod palielinātiem burtiem bukletā.

Šos bezmaksas palīgmateriālus vaicājiet savos dienas centros un visos Latvijas novadu sociālajos dienestos jau novembra beigās un decembrī.