Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Strazdumuižas parkā dejos gaisma

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 10 - 2013

Strazdumuižas parkā dejos gaisma

Svetlana Lobanova
LNB sabiedrisko attiecību speciāliste

«Staro Rīga» ir gaismas festivāls, kas ik gadu novembrī notiek Rīgā. Pasākums ilgst vairākas dienas, greznojot galvaspilsētu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svinībās. Šogad gaismas festivāls notiks arī zaļajā un mierpilnajā Strazdumuižas neredzīgo ciematā no 15. līdz 18. novembrim.

Kad biedrībā tapa pieteikuma ideja, tā tika izstrādāta koncepcijas «Ceļa karte» ietvaros, kas nozīmē, ka uzmanības centrā šajā festivālā var būt savdabīgas pilsētas vietas, apkaimes ar savu īpašo raksturu un tās iemītniekiem. Ciemata iedzīvotāji varbūt pieraduši pie vietas īpašās atmosfēras, bet vai daudzi rīdzinieki zina par skaisto vietu pie Juglas ezera, par seno dižkoku un koka celtnēm? Par strūklaku, kurā reiz tecēja ūdens, bet nu tā ir apsūnojusi?

Ar projekta palīdzību LNB vēlas rīdziniekiem parādīt īpašo un apslēpto Strazdumuižā. Gaismas instalācijas centrā būs senā strūklaka parkā pie estrādes soliņiem, izgaismojot to ar LED lampām, kas imitēs ūdens tecēšanas iespaidu. Pretī strūklakai uz koka ēkas fasādes dejos gaisma un ar lāzeru tiks projicēti Braila raksta simboli. Tiflotehnikas nodaļas verandā būs neredzīgo foto un radošo darbu izstāde, tur varēs arī iedzert tēju un parunāties. Noskaņai parks tiks apskaņots ar neredzīgo dzejas lasījumiem, un senais parka dižkoks būs izgaismots. Objekti visā Rīgā un arī Strazdumuižā strādās vakaros no pl. 18 līdz 22.

Festivāls ir iespēja informēt par ciematu un ienest mazliet svētku noskaņu arī ciematā dzīvojošajiem, tāpēc bijām ļoti priecīgi, kad nodibinājums «Rīga 2014» apstiprināja projekta ideju. «Staro Rīga» laikā apmeklētāji parasti staigā no viena objekta uz otru, un, kas zina, cik apmeklētāju ieraudzīs ciematu pavisam citādām acīm un uzzinās par neredzīgu un vājredzīgu cilvēku dzīvi.

Festivāls «Staro Rīga» notiek kopš 2008. gada, un tā laikā pilsētvidē aplūkojami unikāli gaismas mākslas objekti.

Uz īpaši izgaismotām namu fasādēm un citiem objektiem var apskatīt dažādās tehnikās veidotus mākslas objektus un gaismu izrādes, rosinot ieraudzīt pazīstamas Rīgas pilsētas vietas jaunā gaismā.

Festivāla pasākumi ir bez maksas.