Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Liepājā atskatās uz padarīto

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 11 - 2013

Liepājā atskatās uz padarīto

«Kurzemes Vārds»

Baltā spieķa dienas svinības, kas notika Liepājas Olimpiskā centra Tango zālē, pulcēja tik daudz dalībnieku, ka rīkotājiem nācās nest jaunus krēslus, pirms varēja sākt koncertu un svinīgās uzrunas.

«Ja jau tā noticis, tad biedrība ir iespēja ļaut cilvēkiem darīt labu cits citam,» Liepājas NB vadītājs Māris Ceirulis saka — kāds varētu arī nesaprast, kāpēc svinēt dienu, kas saistās ar to, ka cilvēkam kaut kas ticis atņemts.

Tādēļ kā ik gadu šajā laikā, kas ir arī atskaites brīdis biedrības darba gadam, notiek svētki visiem tās biedriem un atbalstītājiem. Šoreiz iesākumā muzikāli priekšnesumi, kuriem tapt palīdzējusi mūzikas terapeite un klavierspēles skolotāja Dace Stieģele, viņa biedrībā strādā jau trešo gadu. Pavadoņa vadīti, viņas audzēkņi apsēžas pie klavierēm un muzicē. Bet Aigars Bušs labi nostādītā balsī norunā dzeju: «Ir gan miers, tāds savāds miers».

Pagājušais gads biedrībai bijis bagātīgs. Notikuši vairāki projekti, rastas arī iespējas labas lietas turpināt. Piemēram, novembrī Neredzīgo biedrības namā atsāksies nodarbības filcēšanā, rokdarbos, pie trenažieriem un veselā virknē citu jomu.

Šā gada laikā ir pētīts darba tirgus, noskaidrojot, kas uzņēmējiem būtu vajadzīgs, lai viņi būtu gatavi ņemt darbā cilvēkus ar invaliditāti. Biedrības vadītājs norāda, ka Lietuvā ir sociālie uzņēmumi. Latvijā tādu vēl nav, bet kopā ar Saeimas deputāti Aiju Barču pašlaik tiekot strādāts, lai tādi veidotos arī šeit.

Šogad uz priekšu pavirzījusies arī biedrības īpašuma «Dvēseles veldzes dārzs» attīstība, kas top Vērgales pagasta Ziemupē. «Saka, neredzīgs cilvēks daudz ko nevar. Bet talkā neredzīgs puisis tā raka bedrītes žoga stabiem!» Ceirulis piebilst, ka Ziemupes īpašumā darāmā vēl daudz, atbalsts vajadzīgs arī ēkas remontdarbos. «Dvēseles veldzes dārzs» ir iespēja cilvēkiem ar invaliditāti pabūt pie dabas, strādāt un veldzēties. Nākotnē tur varētu arī tapt sociālais uzņēmums, kas nodarbotos ar augļkopību un citu darbību, teikts biedrības darba pārskatā.

Vēl viens liels biedrības sasniegums ir pilsētas pieejamības veicināšana — gan ietves, gan pieeja jūrai un citi darbi, saka M. Ceirulis. «Liepāja ir viena no pieejamākajām pilsētām Latvijā.»

Liepājas Neredzīgo biedrībā patlaban ir 543 biedri ar dažāda veida invaliditāti. Gada laikā viņu skaits palielinājies par vairāk nekā 90. Biedrībā strādā 21 darbinieks, 11 no tiem ir ar invaliditāti.