Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Starptautisks seminārs par džudo

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 12 - 2013

Starptautisks seminārs par džudo

 

No 24. līdz 26. oktobrim Minskā (Baltkrievija) noritēja starptautisks zinātniski praktiskais seminārs par džudo attīstīšanas problēmām cilvēkiem ar redzes invaliditāti.

Seminārs noritēja starptautiskā projekta «Redzes invalīdu saliedēšana un integrēšana sabiedrībā ar sportu — stratēģija» ietvaros, kuru realizē atbilstoši Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas pārrobežu sadarbības un partnerības programmai, to finansē ES. No Latvijas puses seminārā piedalījās LNSS prezidents, paraolimpietis Kaspars Biezais un LSPA docents Andris Pimenovs.

Semināra pirmajā dienā dalībniekus sveica un ar ievada ziņojumiem uzstājās Baltkrievijas Paraolimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Nikolais Šudeiko, vadošā Baltkrievijas Paraolimpiskās komitejas oftalmoloģe Irina Kuzmina, Baltkrievijas invalīdu sporta galvenā trenere no Sporta un tūrisma ministrijas Marina Grigorjane, Lietuvas vadošie džudo treneri un eksperti darbā ar redzes invalīdiem Aļģis Mečkovskis, Darjus Jukonis un LSPA docents Andris Pimenovs.

Aktīvi diskusijās iesaistījās Latvijas paraolimpietis Kaspars Biezais, Baltkrievijas redzes invalīdu vecākais džudo treneris Aleksandrs Katlovskijs un citi semināra dalībnieki.

Ziņojumus uzmanīgi un ar interesi klausījās Lietuvas un Baltkrievijas neredzīgo un vājredzīgo džudo izlases komandu sportisti.

Semināra praktiskajā daļā savu džudo paņēmienu tehniku demonstrēja Lietuvas izcilais džudists, daudzkārtējais Lietuvas čempions un divkārtējais Paraolimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs Jonas Stockus. Pieredzē par neredzīgo sportistu mācīšanas īpatnībām dalījās Lietuvas, Latvijas un Baltkrievijas vadošie redzes invalīdu džudo treneri un sportisti.

Semināra nobeigumā notika treniņcīņas ar tiesāšanu, kuras bija maksimāli pietuvinātas sacensībām. Trīscīņā piedalījās Kaspars Biezais. Divās cīņās Kaspars izcīnīja augstāko vērtējumu «Ippon» (tīra uzvara). Pēdējā Kasparam bija jāpiekāpjas spēcīgajam Baltkrievijas džudistam. Lietuviešu treneris atzinīgi izteicās par Kaspara tehnisko un fizisko sagatavotību.

Kultūras programmas ietvaros Latvijas pārstāvji iepazinās ar Minskas reliģiskajām celtnēm, restaurēto vecpilsētas daļu, Baltkrievijas Karoga un Ģerboņa laukumu, sporta celtnēm un piemiņas vietām. Spilgtu un emocionālu iespaidu atstāja memoriāls, kurš veltīts karavīriem. Uz stellas izveidotais uzraksts vēsta: «Šis templis — piemineklis ir radīts Afganistānā bojā gājušajiem dēliem, pēc baltkrievu māšu gribas, kuras negrib, lai ļaunums valdītu ne savā, ne svešā zemē.»

Minskā nevarēja redzēt nevienu grafiti uzrakstu uz celtnēm un žogiem. Baltkrievi stingri seko, lai pilsēta, kura saposta priekšā stāvošajam Pasaules Hokeja čempionātam, sagaidītu sportistus un viesus visā savā krāšņumā.

Paldies Baltkrievijas Paraolimpiskās komitejas pārstāvjiem un starptautisko sakaru speciālistei Gvai Jeļenai par semināra labo organizēšanu un saturīgajām ekskursijām!

Galerija