Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ēnu dienas Valentīna zīmē

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 2 - 2013

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo bibliotēkā

 

Ēnu dienas Valentīna zīmē

Gunta Bite, LNerB Braila raksta nodaļas vadītāja.

Vārdiem neaprakstāmas sajūtas pārņem brīdī, kad saproti, ka ieguldītais darbs ir vainagojies panākumiem. Prieks un jauns enerģijas pieplūdums liek virzīties uz priekšu un projicēt jaunas idejas. Arī bibliotēkas kolektīvs ir pilns enerģijas un inovatīvu ideju, ko realizēt un piedāvāt savai mērķauditorijai.

Viena no šī gada inovatīvajām idejām ir LNerB dalība karjeras izglītības akcijā «Ēnu dienas». Tā ir populāra visā pasaulē un dod iespēju 1.-12. klases skolēniem iepazīties ar dažādām profesijām, vienu dienu pavadot kopā ar kādu šīs profesijas speciālistu. Tas ļauj iepazīties ar konkrētās profesijas darbības aspektiem, lai vēlāk varētu izvēlēties savu nākotnes profesiju.

Izpētot redzes invalīdu konkurētspēju darba tirgū, jāsecina, ka izredzes nav no spožajām. Varētu minēt daudz iemeslu, kāpēc šāda situācija radusies, taču mūsu uzdevums bija padomāt, ko mēs paši konkrētajā jautājumā varētu darīt.

Pavisam nesen mūsu bibliotēka nodrošināja mācību prakses vietu redzes invalīdam Laurim Kuzņecovam, kurš studē Latvijas Biznesa koledžā un nākotnē vēlas būt par kultūras pasākumu organizētāju. Prakses noslēgumā tika analizēts Laura darbs, un tas bija pozitīvs. Visi viņam uzticētie pienākumi Braila raksta nodaļā tika veikti labi. Darbs nebija no vieglajiem, jo netika dotas nekādas atlaides. Nodaļas vadītāja strādā pēc principa: «Es metu tevi ūdenī. Ja māki peldēt, labi! Ja grimsi, meklē citu nodarbi.» Ja students var tikt galā ar grūtiem uzdevumiem jau pašā sākumā, tad viņš noteikti tiks galā arī ar vieglākiem.

Pēc prakses Lauris saprata, ka izvēlētā profesija viņam tiešām ir īstā un viņš noteikti tajā var gūt labus panākumus. Kā ar potenciālo darba vietu? Varbūt Strazdumuižas klubā, kas ir redzes invalīdu kultūras centrs? Vai arī kādā citā LNB struktūrvienībā noderēs profesionāls pasākumu rīkotājs? Kāda būs Laura nākotnes darba vieta, to rādīs laiks. Mūsu kompetence ir domāt par savu darbinieku maiņu, ja būtu tāda nepieciešamība.

Piemēram, Braila raksta nodaļā ir piecas štata vietas: divi neredzīgi redaktori, grāmatu korektors, datoroperators un nodaļas vadītājs. Latvijā nav mācību iestādes ar atbilstošu programmu vai kursiem, kas mācītu Braila raksta grāmatu reprodukcijas redakcionālās un poligrāfiskās zināšanas, datorprogrammas WinBraille un Braila raksta printera lietošanas zināšanas īpaši grāmatu drukāšanā, filoloģiju tieši Braila rakstam un, visbeidzot, kādam jāpārzina visas iepriekšminētās jomas, lai varētu strādāt par nodaļas vadītāju. Šīs zināšanas lielākoties darbinieki iegūst darba gaitā. Tieši tāpēc, ikreiz mainoties nodaļas personālam, ir lielas grūtības atrast aizvietotāju.

Šobrīd Strazdumuižas internātvidusskolā mācās daudz talantīgu, uzņēmīgu un gudru jauniešu. Daļa no viņiem jau zina, par ko nākotnē vēlas kļūt. Daļa redz sevi kādā vadošā amatā, bet nav pārliecināti, vai to spēs ierobežotās redzes dēļ.

Domājot tieši par šiem jauniešiem, LNerB Braila raksta nodaļas vadītāja pieteicās būt par Ēnojamo kādam uzņēmīgam jaunietim.

Šogad Ēnu diena norisinājās 13. februārī. Bibliotēkā tā bija interesanta diena, jo ciemojās trīsdesmit 4. klases skolēni no Teikas vidusskolas, kuri iepazinās ar Braila pieraksta īpatnībām, grāmatu sarežģītību un neparasto tehnoloģiju, kas palīdz rakstīt Braila rakstā. Turklāt tā bija diena, kad jāveic pēdējie sagatavošanās darbi Valentīndienas koncertam «Mēs redzam mīlestības gaismu», kas notika 14. februārī bibliotēkas lasītavā. Koncertā piedalījās mūsu pašu cilvēki ar mīlestības dziesmām latviešu un krievu valodā. Koncerta mērķis bija parādīt, ka neatkarīgi no redzes mēs ikviens varam saskatīt mīlestības gaismu, kas virmo mums apkārt. Tā kā lielākā daļa dalībnieku ir neredzīgi, tad koncerta sagatavošanās darbi bija īpaši rūpīgi un detalizēti izplānoti. Koncerta gaitā bibliotēka apbalvoja pērn notikušās izstādes «50 Ziemassvētku zvaigznes» citātu-uzvarētāju autorus. Šim nolūkam bibliotēkai bija jāsarūpē jaukas balvas. Visas iepriekšminētās aktivitātes prasīja lielu koncentrēšanos un labu darbu organizāciju, kas nepieciešams vadītājam.

Kļūstot par Ēnu Braila raksta nodaļas vadītājai, jaunietis sapratīs, vai izvēlētā vadītāja profesija ir viņam piemērota, kā arī izzinās, kas vēl jāapgūst, lai nākotnē kļūtu par lielisku speciālistu un varbūt varētu kļūt par Braila raksta nodaļas vadītājas darba stafetes pārņēmēju.

Ja šogad nepaspējāt pieteikties, neaizmirstiet, ka arī nākošgad bibliotēka gaidīs savu Ēnu.