Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Dedz, mana zvaigzne, dedz!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 3 - 2013

Dedz, mana zvaigzne, dedz!

Viktors Filatovs, Lilija Spale
LNB Rēzeknes TO valdes locekļi

Pavisam nesen LNB Rēzeknes teritoriālajā organizācijā notika pasākums, veltīts poētiski vokālam žanram — romancēm.

Pasākumu atklāja valdes priekšsēdētāja un aktivitātes «Saskarsmes un pašizteik-smes iemaņu apguve» vadītāja Valentīna Lansberga. Šī aktivitāte iekļauta ESF projektā «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā». Minētās aktivitātes radošās pašizteiksmes devīze «Dziedot dzimu, dziedot augu».

Lansbergas kundze iepazīstināja ar Tatjanas Lebedevas un Ineses Boļšakovas veikumu projektā — Tatjana atraisījās, kļuva pašpārliecinātāka par savas balss niansēm, spēja savu talantu pilnveidot, dziedot krievu romances. Aktivitātes vadītājas neatlaidīgs, nenogurstošs darbs un, lūk, Tatjana dzied un priecē mūsu biedrības cilvēkus. Savukārt, Inese Boļšakova atklāja sevī spējas savas sajūtas izteikt dzejā.

Jautājām Tatjanai: «Kāpēc Tu dziedi tieši romances?» Tatjana atbild: «Man patīk romances, ar mīlestību tās arī dziedu. Ilgi kautrējos dziedāt publikai, bet tagad jūtos krietni drošāka. Šķiet, romances man atver gan sirdi, gan zieda smaržu, gan atmiņu vārtus. Sirsniņa uzmostas bailīga… žēl pagājušā laika. Dzīve iet, iet, un pēkšņi — skrien. Dzīves kā tādas nav žēl (visam savs laiks), bet žēl tās dzīves liesmiņas, kas izplēn pagātnē.»

Inese ir īsta dzejniece, neviens LNB pasākums Rēzeknē neiztiek bez viņas dzejas. Inese saka: «Uzsākot rakstīt dzejoļus, es kļuvu daudz pārliecinošāka, spēju nepazaudēt sevi dzīvē, atrast dzīves problēmu risinājumus, atvērās jauns skatu lodziņš uz pasauli, iepazīstot gan sevi, gan komunicējot ar līdzcilvēkiem.»

Pasākuma sākumā Inese iepazīstina klātesošos ar romanču vēstures momentiem. Romance ir lirisks, muzikāli poētisks dzejas un mūzikas apvienojums; romances skanējums atšķiras no dziesmas izpildījuma, tas ir melodisks, plūstošs. Tatjana dzied Jevģēnija Jurjeva «Mēness starojumā», Feldmaņa «Vedēj, nedzen zirgus», Bulahova «Dedz, dedz, mana zvaigzne!» un citas liriskas romances. Tatjanas samtainā balss izdzied slāpes pēc maiguma un mīlestības, tā apbur klausītājus. Romances izplūst no solistes krūtīm kā caurspīdīgi ūdens viļņi, pametot ūdens veldzi publikai. Par šo dvēseles skaistumu skatītāji neskopojas ar ovācijām un aplausiem.

Lai dotu Tatjanai brīdi atvilkt elpu, Inese lasa savu dzeju. Šajās dzejas rindās var ieklausīties, izprast dvēseles stīgas. Ineses dzejā ir atmiņas un sapņi, kas atver viņas dvēseles noslēpumus. Brīnišķīga lirika, smalka un patiesa!

Pasākumā katrs dalībnieks sastapās ar romances un vārda maģiju. Mēs klausījāmies, un mūsu dvēseles stīgas tika saviļņotas, izjutām patiesu prieku par to, ka varam būt līdzcilvēki šīm sievietēm.

Paldies Jums, Tatjana un Inese, ka ļāvāt ieelpot tīru un svaigu dzejas un romanču gaisu.