Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Kongress ar nākotni

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 4 - 2013

Nodaļa — SPORTS

Kongress ar nākotni
Vladimirs Priede, LNSS ģenerālsekretārs

6. aprīlī Strazdumuižas vājredzīgo un neredzīgo bērnu skolā notika Latvijas Neredzīgo sporta savienības 2013. gada kongress. Patīkami, ka ieradās pēdējiem gadiem kupls dalībnieku pulks — 20 cilvēku. Tātad ir cerība, ka neredzīgu cilvēku sporta lieta nav vienaldzīga un ir cerība nākotnei!

Kongresa gaitu var iedalīt divās daļās: oficiālā, kurā notiek pārskatu uzklausīšana un apstiprināšana, un aktuālā, kurā katrs dalās ar savu sāpi, nākotnes redzējumu un plāniem.

Dati, cipari, balsošana — ne vienmēr interesantākais notikums, taču vajag arī to, tāpēc kongresa dalībnieki pacietīgi noklausījās gan LNSS prezidenta gada pārskatu, gan revidentes J. Tīrumas izvērtējumu un V. Priedes sacensību plānus 2013. gadam.

Daudz lielāku ieinteresētību izraisīja V. Priedes izvirzītais jautājums par mazo sporta klubu aktivitāti, piedaloties LNSS sacensībās, kur kā galveno iemeslu sporta klubi minēja nelielo dalībnieku skaitu un kūtrumu. Liela daļa gaidot, kad viņu vietā kāds nokārtos pavadoņus un transportu, noorganizēs ēdināšanu. Tomēr galvenais ir mazais iesaistīto jauno cilvēku skaits. Daudzi sporta klubi balstās tikai uz «vecajiem kadriem», kuri, gadiem ritot, izvēlas mierīgākas aktivitātes. Kongresa delegāti vienojās, ka bez iespējas uzzināt par cilvēkiem ar redzes invaliditāti nav iespējams vērsties pie viņa personīgi, uzaicinot piedalīties sporta pasākumiem. Atliek cerība uz masu informācijas līdzekļiem.

Pagājušo gadu Latvijas Paralimpiskā komiteja izvērsa akciju «Tu esi, Tu vari!», kas vairāk bija vērsta uz to, ka pastāv sportiski cilvēki ar invaliditāti, taču, iespējams, nepieciešama akcija «Tu arī esi, Tu arī vari!», kur galvenais uzsvars būtu vērsts uz mājās sēdētāju vai to cilvēku ar invaliditāti, kurš ir integrējies un, iespējams, kaunas dēļ savas invaliditātes iesaistīties paraolimpiskajā kustībā.

Lielu aktivitāti sabiedrības informēšanā par redzes invalīdiem veic liepājnieki, kuri rīkos informācijas nedēļu Liepājā, un Jūrmalas biedrība «Es redzu», kura rīkos starptautisku semināru maija sākumā. 

Kā LNSS darbības uzlabošanas iespēja varētu būt LNSS 2014. — 2018. gada rīcības programmas veidošana. Tas būtu kā atskaites punkts nākošajiem LNSS vadītājiem un visiem ieinteresētiem cilvēkiem. Tās veidošanā tiek aicināti gan sporta klubi, gan katrs interesents, jo, galu galā - VISI DARĀM VIENU DARBU!

Risinot jautājumu par nelielo sacensību skaitu, katrs sporta klubs ir aicināts piedalīties savas pilsētas, novada vai valsts sporta pasākumos. Tas parādītu pārējai sabiedrībai, ka cilvēki ar redzes traucējumiem arī daudz ko spēj!

Attīstīties vai nīkuļot neredzīgo sportam — tas ir atkarīgs ne tik daudz no LNSS (tā var tikai koordinēt un organizēt), bet no paša cilvēka! No tā, kurš sēž un domā: «Ko tad es?! Lai jau citi!»

Projekti un aktivitātes 2012. gadā
— LNSS čempionātu organizēšana šādos sporta veidos: slēpošana, šaudauns, komandu šaudauns, peldēšana, šahs, 100 lauciņu dambrete, vieglatlētika, tandēmu riteņbraukšana, spēka trīscīņa, golbols;
— LNSS 2012. gada kongress un 2013. gada pasākumu plānošanas pilnsapulce;
— Dalība Lietuvas Neredzīgo sporta federācijas ziemas un vasaras vieglatlētikas čempionātos;
— Dalība Starptautiskā džudo turnīrā Viļņā (Lietuva);
— Dalība starptautiskā šaha turnīrā Viļņā ( Lietuva);
— Dalība starptautiskā komandu šaudauna turnīrā Viļņā (Lietuva);
— Dalības TAFISA spēlēs Šauļos (Lietuva) šaudaunā;
— Dalība Horvātijas atklātajā vieglatlētikas čempionātā;
— Dalība Baltijas valstu vājredzīgo un neredzīgo skolu spartakiādē Viļņā (Lietuva);
— Dalība Eiropas Jauniešu paraolimpiskajās spēlēs Brno (Čehija) vieglatlētikā un peldēšanā;
— Dalība Londonas paralimpiskajās spēlēs (vieglatlētika).

Darbības plāns 2013. gadam
— LNSS atklāto čempionātu organizēšana 10 sporta veidos: slēpošana, peldēšana, šaudauns, komandu šaudauns, vieglatlētika, šahs, dambrete, tandēmu riteņbraukšana, spēka trīscīņa, golbols;
— Organizēt un veicināt atlases posmus LNSS čempionātiem: šaudauns, šahs, dambrete;
— Veicināt LNSS sportistu dalību Latvijas čempionātos un sacensībās;
— Veicināt LNSS sportistu dalību Baltijas valstu atklātajos čempionātos un turnīros;
— LNSS jauniešu čempionātu rīkošana: šaudauns, vieglatlētika;
— Baltijas valstu vājredzīgo un neredzīgo skolu audzēkņu spartakiādes organizēšana Rīgā;
— Dalība starptautiskos valstu un pasaules čempionātos: šaudauns, vieglatlētika;
— LNSS rīcības programmas izveidošana 2014. — 2018. gadam;
— Popularizēt aktīvu dzīves veidu vājredzīgu un neredzīgu cilvēku vidū, iesaistīt sportiskos pasākumos.

Kongresa dalībnieki atbalstīja ieceri izveidot noteiktiem sporta veidiem papildus struktūrvienības, kas pārzinātus sava sporta veida specifiku, sacensību plānus un veicinātu tā attīstību. Par šaudauna un golbola attīstību atbildību piekrita uzņemties NSK «Vendene» pārstāvis Ziedonis Mazūrs. Par šaha un dambretes attīstību atbildību uzņēmās Aleksandrs Lācis no Starzdumuižas TO. Par tandēmu riteņbraukšanu — biedrības «Es redzu» pārstāvis Mārcis Bogdānovs. Par adaptīvo airēšanu — NSK «Elpa» pārstāvis Aleksejs Korsaks. Par pārējo sporta veidu atbildīgajiem jautājums paliek atklāts.

Kongresa noslēgumā V. Priede aicināja būt aktīvākiem arī pašus sporta klubus, vēršoties pie savām pašvaldībām pēc atbalsta. Saprotot, ka vājredzīgu un neredzīgu cilvēku sporta klubu dalībniekiem varētu būt grūtības dažādu kluba organizatorisko jautājumu risināšanā, aicināja nebaidīties iekļauties parastos sporta klubos, sporta pasākumos, līdz ar to, paplašinot iespējas nodarboties ar sportu, kā arī veicinot integrācijas procesu.