Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Man kabatā mākoņi balti

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 4 - 2013

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo bibliotēka

 

Man kabatā mākoņi balti

Laikā, kad sasalušajā zemē pamazām var sajust dzīvības pulsu un cilvēki, tāpat kā zeme, pēc ziemas sastinguma vēlas atmosties un kārtīgi izstaipīties, vējainajā Doles salā vienkopus pulcējās jaunieši un viņu atbalstītāji. Sērsnai lūztot zem zābakiem un saules stariem spoguļojoties ledus kristāliņos, 19 radoši un aktīvi cilvēki no visas Latvijas ieradās «Villā Dole», kur viņus sagaidīja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA) treneres Gunta Grīnhofa un Baiba Āboliņa. No 15. līdz 17. martam notika apmācības «Man kabatā mākoņi balti…» par projektu turpinājuma pasākumiem un to ilgtspējas nodrošināšanu.

Apmācību mērķis bija izveidot konkrētas iniciatīvas, balstoties uz dalībnieku gūto pieredzi dažāda veida JSPA organizētās un atbalstītās apmācībās gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Viena no apmācību dalībniecēm bija arī LNerB pārstāve Gunta Bite, kura JSPA apmācībās jau piedalījusies vairākkārt, tāpēc svarīgi bija iemācīties saskatīt un radīt «instrumentus», kā šo pieredzi iedzīvināt un padarīt par stabilu vērtību sabiedrībā.

JSPA piedāvāto programmu tematikai, tāpat kā Neformālajai izglītībai, nav robežu. Aģentūra tikai parāda ceļu, kā ar apkārt esošajiem resursiem iespējams sasniegt mērķi un nodrošināt tai ilgtspēju. Būtiski ir neapstāties pie sasniegtā, tāpēc šajās apmācībās dalībnieki iepazinās ar daudz plašākām iespējām.

Apmācības tika sadalītas nosaukumos: dokumentālā filma «Mans stāsts»; multiplikācijas filma; piedzīvojumu filma «Uzrāviens». Sākotnējās gaidas, ka kopīgi veidosim reālu filmu, ko vēlāk parādīt sabiedrībai, neapstiprinājās. Un te jau rodas pirmā mācība — precīzi identificēt mērķi un uzdevumus. Nepieciešamības gadījumā pārjautāt, pārliecināties, vai izvirzītais mērķis ir saprotams visiem komandas dalībniekiem pareizi.

Dokumentālā filma
Tas ir veids, kā pastāstīt par svarīgām lietām un aktualizēt tās citiem, kā arī parādīt, kāds ir katra indivīda resurss, ko viņš var piedāvāt citiem. Piemēram, savā dokumentālajā filmā Gunta pastāstīja par iepriekšējās JSPA apmācībās gūto zināšanu pielietošanu jauniešu ar invaliditāti motivācijai un aktivizēšanai. Pastāstīja par saviem resursiem, kas ietver enerģiskumu, «drošu plecu», radošumu un neatlaidību. Tā bija «filma» par bibliotēku kā atbalsta institūciju jauniešu izvirzīto mērķu sasniegšanai, par zināšanu vācelīti, kur jauniešiem smelties informāciju gan redzīgo, gan Braila rakstā un realizēt savus projektus (2012. gadā jaunieši realizēja Lieldienu labdarības akciju un koncertu «Dziedot kopā, gaišāk skan!»).

Multiplikācijas filma
Iespēja ar esošajiem resursiem, izmantojot apmācībās iegūtās zināšanas, izveidot jaunu instrumentu, lai dokumentālajā filmā («atskaitē») redzētie procesi neapstātos, bet pilnveidotos, attīstītos un veidotu bagātu sabiedrību. Tas ir tāpat kā salasīt no dažādām jau izmantotām plastilīna kastītēm atlikušos gabaliņus, mīcīt tos siltajos pirkstos, paņemt no dabas kādu zāles stiebriņu, pievienot izveidotajai masai un pārsteigti ieraudzīt, ka plaukstā jau guļ krāsaina ligzda ar mīkstu pērnās zāles paklājiņu, kurā kūņojas jauni putnēni-jaunieši, kas gatavi iemācīties lidot-veidot projektus un pamest ligzdu, lai dotos plašajā pasaulē (kļūt pastāvīgiem projektu realizētājiem). Un cik gan tas maksāja? Vien vēlmi, vērību un siltas plaukstas.

Piedzīvojumu filma
Un tad jau var sākties piedzīvojumi, kad visas iepriekšminētās aktivitātes sāk realizēties. Ideja, mērķis, domubiedri, projekts, atbalsts, darbība un prieks par paveikto. Šāda veida apmācības JSPA rīko regulāri. Tos apmeklējuši jau tādi radoši un aktīvi jaunieši kā Edijs Fuksis, Linda Berkule, Elīze Strazdiņa u. c.

Savukārt, bibliotēkas rīkotajā praktiskajā seminārā piedalījās arī Daina Skuja un Ilgvars Hofmanis. Šādas apmācības parasti ir bez maksas, savukārt, ieguvums ir noderīgs turpmākajā darba un sociālajā dzīvē, tāpēc aicinu jauniešus izmantot šādas iespējas, kamēr vēl tādas tiek piedāvātas. Aizverot «Villa Dole» durvis, katrs aizgāja kā ieguvējs. Cits vairāk, cits mazāk, tomēr visi bija kļuvuši bagātāki un apņēmības pilni turpmāk strādāt pie ilgtspējīgiem projektiem.

Arī Latvijas Neredzīgo bibliotēka ir gatava piešķirt ilgtspēju projektu rakstīšanas un realizēšanas popularizēšanai savai mērķauditorijai, organizējot nākošo praktisko semināru «Dzīve kā projekts».

Par tā norises laiku un vietu vēl runāt pāragri, toties jau tagad aicinu visus padomāt, kādu mēs katrs vēlamies savu dzīvi: interesantu un radošu vai garlaicīgu un pelēku. Šoreiz praktiskajā seminārā piedalīties varēs gan jaunieši, gan jaunatnes darbinieki, gan NVO darbinieki, gan arī visi, kas vēlas uzzināt, ko sevī slēpj jēdziens «projekts».

Foto: Noslēguma uzdevums: izveidot apsveikuma kartiņu ar aizvadītā semināra moto.

Man kabata