Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Francijas Valentīna Avī asociācija

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 5 - 2013

Nodaļa – Ārvalstīs

Francijas Valentīna Avī asociācija

Francijas neredzīgo un vājredzīgo asociācija «Valentīna Avī asociācija» (Association Valentin Haüy) no 2. līdz 12. maijam viesojās Latvijā projekta ietvaros, kuru organizē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra «Jaunatne darbībā» un sabiedriskā organizācija «Es redzu». Projektā piedalījās Latvijas, Francijas, Krievijas, Spānijas un Ukrainas brīvprātīgie, lai dalītos pieredzē par cilvēku ar redzes traucējumiem integrāciju sabiedrībā.

Valentīna Avī asociāciju 1889. gadā dibināja Moriss de la Sizerāns (Maurice de la Sizeranne), kurš, zaudējot redzi 9 gadu vecumā, par savu dzīves uzdevumu izvirzīja neredzīgo atbalstīšanu cīņā par pieeju kultūras un profesionālajai dzīvei. Asociācija aktīvi darbojas, lai aizstāvētu neredzīgo tiesības un gādātu par šo cilvēku pilnīgu integrēšanu sabiedrībā. Asociācijai ir 110 komitejas, 8 ēkas un galvenā mītne Parīzē.

Asociācija uztur iestādes dažādās Fran¬cijas pilsētās, kas ir apsargātas un piemērotas neredzīgu cilvēku nodarbinātībai. Tai pieder divi uzņēmumi ar specializētām darbavietām. Pastāv arī profesionālās apmācības centri, kuri ļauj pārkvalificēties vai kvalificēties kādai profesijai. Tāpat ir iespēja vērsties Nodarbinātības centrā, kurš informē un palīdz karjeras orientācijā, kā arī darba meklējumos. Asociācija veido sadarbību ar dažādām kompānijām un palīdz jauniešiem atrast darbu.

Asociācija aktīvi virzās līdzi laikam un jaunajām tehnoloģiskajām tendencēm. Savā sfērā tā pat diktē noteikumus un ir izstrādājusi daudz labu ideju, kas būtiski atvieglo redzes invalīdu iespējas uzņemt informāciju, sekot līdzi kultūras dzīvei. Visi formāti ir pieejami — sākot no grāmatām un tekstiem Braila rakstā, līdz pat pēdējiem jaunumiem Twitter vietnē.

Tiek piedāvātas divas Braila rakstības tipogrāfijas, kur drukā jebkāda veida dokumentus un mūzikas partitūras uz papīra, plastikāta u. c.

Zem Valentīna Avī vārda pastāv arī mediatēka (bibliotēka ar dažādu platformu medijiem), kas domāta jebkuram, kas nav spējīgs izlasīt drukāto tekstu.

Viņi piedāvā bezmaksas, bagātu vispārīgās literatūras klāstu un dokumentus uz vairākām pielāgotām platformām: 4000 audio grāmatas, 20 000 grāmatas pilnā vai saīsinātā versijā Braila rakstā, 2500 grāmatas drukātas lieliem burtiem, 160 filmas, aprakstītas audio formātā, un 10 000 mūzikas partitūras Braila rakstā.

Turklāt grāmatas pieejamas gan caur internetu, gan mediatēkā uz vietas, tās var ņemt uz mājām. Nepieciešamības gadījumā ir pieejams asistents.

Francūži izveidojuši tehniku, kuru sauc par audiovīziju un kas jau sasniegusi augstas kvalitātes rezultātus. Tā ļauj vājredzīgiem un neredzīgiem sekot vizuālajiem medijiem, piemēram, filmām — ļauj to izprast, neredzot bildi. Ar audiovīzijas palīdzību tiek aizpildīti filmas klusie brīži ar aizkadra balsi, kas apraksta vizuālus filmas elementus, kas saistīti ar darbību, kustībām, sejas izteiksmēm, dekoriem, kostīmiem u. c. elementiem.

Kinoteātrī vai teātrī redzes invalīdam ir dotas bezvadu austiņas, kas ļauj sekot līdzi filmai vai uzvedumam.

Asociācija piedāvā arī dažāda veida kultūras aktivitātes — grāmatu lasīšanas biedrību, konferences, korus, koncertus, teātra apmeklējumus, kino un audiovīziju. Vairākas vietējās komitejas organizē keramikas, aušanas, deju, jogas, svešvalodu un citus pulciņus. Pieprasītas ir muzeju ekskursijas — pateicoties tehnikai, kas ļauj ar pieskārienu izprast formas un gleznas.

Pastāv arī specializēti veikali un e-veikali ar neredzīgajiem un vājredzīgajiem ikdienas lietošanai piemērotiem priekšmetiem — no ikdienišķām ierīcēm kā porciju mērītājs līdz pat tehnoloģijām — pults, kas norāda uz apkārt esošajiem luksoforiem, veikaliem u. c. objektiem.

Ja mūsdienās cilvēks ar invaliditāti Francijā var justies daudz drošāk nekā simts gadus atpakaļ, tas ir daudzu gadu darba rezultāts. Protams, nekas nav ideāls, atzīst Marks Ofrāns, asociācijas viceprezidents: «Patīkami runāt par pozitīvajām lietām, bet daudz arī nepilnību, kas jālabo un jāattīsta pozitīvā virzienā.»