Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Par ko smaida čehi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 5 - 2013

Par ko smaida čehi

Uzzini, kas es esmu!
Orientēšanās dzīvas satiksmes ielas skaļumā sagādā daudz grūtību. Ja pie tam jādzird garāmgājēju skaļās balsis un klaigāšana mobilajos telefonos, tad galvā var rasties pamatīgs juceklis.

Tad vēl kāds piesteidzas, uzsit uz pleca un iesaucas: «Uzmini, kas es esmu!» Tā nu bieži vien cenšos atcerēties, kur šo balsi esmu dzirdējis. Gluži tāpat kā redzīgie mēdz pārskatīties, mēs, kam ir redzes traucējumi, sajaucam balsis.

Pārliecināts, ka sarunājos ar bibliotēkā iepazīto sievieti, moži atsaucos: «Nu, pastāsti par jaunumiem!»

Bet notikusi nelāga kļūme — runātāja izrādās mana kādreizējā darba kolēģe, kas nu šķīrusies un tiesājas par mantojuma sadali…

Labāk nekļūdīties
Stāvu trotuāra malā un gaidu, kad kāds atsaucīgs cilvēks palīdzēs pāriet pāri ielai. Drīz atskan ātri soļi, un augstā, nenosakāmas intonācijas balsī to man kāds piedāvā. Izsaku savu lūgumu: «Esiet tik laipna, pārvediet mani pāri ielai!» Pēc mirkļa atkal atskan augstā balss, man liekas, ar tādu kā lepnuma pieskaņu: «Kundzīt, es esmu zēns!»

Kopš tā laika cenšos savus lūgumus paust neitrāli.

Lūkojos Tavā vietā
Gāju ar balto spieķi un ar vēzēšanas tehnikas palīdzību pārtaustīju kājceliņu. Pieskrēja gadus sešus vecs zēns un ziņkāri jautāja: «Kundzīt, ko Tu ar to bozīti meklē?» «Vāji redzu, un šī nūja man rāda ceļu,» atbildēju. «Bet vai tā nenodils, ja tā ar to baksties?» «Nenodils, jo es laiku pa laikam tai atļauju atpūsties,» smaidot piebilstu. Zēns aizskrēja kādu gabaliņu man priekšā, apstājās un sauca: «Kundzīt, vari ļaut bozei atpūsties — ceļš ir brīvs un es lūkošos Tavā vietā!»


Nav par ko raizēties
Ir tikai divas lietas, par ko raizēties — vai nu esi vesels, vai slims. Ja esi vesels, tad nav par ko raizēties, bet slimam ir divas lietas, par ko raizēties — vai nu izveseļosies, vai nomirsi.

Ja izveseļosies, nav par ko raizēties, bet, ja nomirsi — svarīgi, nonāksi debrsīs vai ellē. Ja debresīs, tad nav par ko raizēties, toties ellē būsi tik sasodīti aizņemts, spiežot roku saviem vecajiem draugiem, ka vienkārši nebūs laika par kaut ko raizēties.
Tātad jebkurš iznākums īstenībā ir risinājums!