Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Finišs pirms nākamā starta

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 6 - 2013

Nodaļa – Projekts

Finišs pirms nākamā starta

Līga Ķikute

Pašā vasaras sākumā, 7. jūnijā, diplomus saņēma 24 vājredzīgi un neredzīgi masieri. Kā varējāt lasīt žurnāla Rosme šā gada janvāra numurā, ES un Latvijas valsts līdzfinansētā LM un LNB projekta ietvaros tika rasta iespēja 24 cilvēkiem ar redzes invaliditāti Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžā apgūt vidējās profesionālās Fizioterapijas programmas masiera kvalifikāciju.

Profesijas apguve notika 3 semestru garumā. To laikā jaunie speciālisti apguva gan teorētiskas zināšanas medicīnas pamatpriekšmetos — anatomijā, fizioloģijā, patoloģijā, terapijā, ķirurģijā un neatliekamajā palīdzībā, gan praktiskās iemaņas klasiskajā masāžā. Mācību un kvalifikācijas praksei tika veltīts daudz laika, un topošo masieru mācībās ieguldītais darbs ar uzviju atmaksājās valsts eksāmenā. Apgūtā klasiskā masāža ir stabils pamats masieru kā ārstniecības personu karjeras uzsākšanai, zināšanu papildināšanai un vēlāk arī sertifikācijas eksāmenu kārtošanai Latvijas Fizikālās medicīnas asociācijā.

Programmas vadītāja Inta Fedotova svinīgajā uzrunā sacīja atzinīgus vārdus gan beidzējiem, gan projekta sadarbības partneriem no LM un LNB, kuri roku rokā esot palīdzējuši koledžas mācībspēkiem strādāt ar cilvēkiem, kuriem ir redzes invaliditāte.

«Pirmajās nodarbībās jutos tā nogurusi, it kā būtu zemi rakusi,» savā pieredzē dalījās pasniedzējas. «Jo mums nebija pieredzes mācīt redzes invalīdus! Atceros, ka nespēju savaldīt asaras, cik ļoti iejutos šo cilvēku atšķirīgajos stāstos. Bet priecājamies par gūto pieredzi!»

Vēl kāda pasniedzēja atzina, ka lauzusi stereotipu par neredzīgiem cilvēkiem — viņi citādi uztverot pasauli, bet tauste nemaz neesot tā attīstīta, viņi drīzāk apčamdot klientus nevis masējot. Bet mācību procesa gaitā esot iemācītas pareizās prasmes, un tagad pasniedzējas esot drošas, ka cilvēki ar redzes invaliditāti tiešām spēj būt labāki masieri par citiem.

Izlaidumā LNB CV priekšsēdētāja Svet-lana Sproģe un projekta vadītājs Gatis Grīntāls biedrības vārdā apsveica 24 jaunos masierus: Elviju Antuli, Druvi Brenču, Vladimiru Gaili, Kristīni Griguli, Dmitriju Gavrilovu, Raimondu Haritonovu, Jāni Hermani, Ingu Heinsbergu, Arvi Hibšmani, Ingunu Ivanovsku, Irinu Kolesovu, Dmitriju Koļesņikovu, Alekseju Korsaku, Armandu Krastenbergu, Rinaldu Krēgeru, Līgu Ķikuti (raksta autori), Ziedoni Mazuru, Lienīti Neitāli, Ievu Rumpi, Arturu Sazankovu, Juri Studu, Indru Tarasu, Juriju Vasiļjevu un Mārtiņu Vizuli.

Novēlam viņiem attīstīt savas profesionālās prasmes, atrast labu darbu un turpināt pilnveidoties!

Foto galeriju par šo izlaidumu skatieties LNB mājaslapas www.lnbiedriba.lv.