Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Liepāja — izcilākais tūrisma galamērķis

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 6 - 2013

Liepāja — izcilākais tūrisma galamērķis

www.redzigaismu.lv

Šogad EDEN starptautiskā projekta konkursa tēma bija «Pieejams tūrisms» jeb tūrisms cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un titulu «Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis» Latvijā ieguva Liepāja.

Ieva Hmieļevska, Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja: «Daudzi no vides pieejamības risinājumiem, kuri ieviesti jau pirms 10 gadiem, pašiem liepājniekiem kļuvuši ierasti un pašsaprotami, tāpēc līdzdalība EDEN konkursā no jauna liek novērtēt paveikto un kalt vēl apjomīgākus nākotnes plānus. Latvijā pirmā pludmale cilvēkiem ar redzes un funkcionāliem traucējumiem; eksportspējīgi Liepājas uzņēmēju un zinātnieku radīti vides pieejamības risinājumi (audiobojas, taktilās kartes, bruģakmens ar gropēm) un labi funkcionējošs sadarbības modelis starp nevalstisko sektoru, uzņēmējdarbības sektoru un pašvaldību.»

Liepāja ir vienīgā pilsēta Latvijā, kura mērķtiecīgi piemēro Universālā dizaina standartus jaunbūvēm un rekonstruētām celtnēm, sākot ar plānošanas un beidzot ar nodošanas fāzi. Liepāja ir vadošā pilsēta Latvijā universālā dizaina principa ievērošanā un ieviešanā, kas nosaka, ka tiek nodrošināta pieejama vide, infrastruktūra, produkti, pakalpojumi un informācija visiem cilvēkiem, neatkarīgi no vecuma, veselības stāvokļa, redzes un kustības iespējām.

Pēdējo trīs gadu laikā Liepājā īstenots liels skaits ES fondu projekti un pašvaldības finansētu infrastruktūras attīstības projektu, kuru kopējais ieguldījums infrastruktūras sakārtošanā mērāms 100 miljonu latu apmērā, no tiem vides pieejamības sadaļa veido aptuveni 10% no kopējā finansējuma.

Universālā dizaina principi Liepājā ieviesti pamata infrastruktūrā (ielas, ietves, veloceliņi, luksofori, apgaismes un ceļa stabi, norādes zīmes utml.). Pilsētvidē un pludmalē tiks izveidotas vairākas taktilās kartes. Liepājā ir pirmā pludmale Latvijā, kas pielāgota cilvēkiem ar redzes un kustību traucējumiem — uzstādītas taktilās kartes un izveidota peldvieta cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kas aprīkota ar audiobojām redzes invalīdiem un atbilstošu sanitāro moduli redzes un kustību invalīdiem.

EDEN projekta ietvaros neredzīgajiem un vājredzīgajiem radīts maršruts «Sadzirdi, sasmaržo, satausti Liepāju!» un grupu pavadīšanai maršrutā apmācīts gan neredzīgs gids, gan redzīgi gidi.

EDEN ir starptautiska mēroga konkurss, kas norisinās gandrīz visās ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs. Projektu Latvijā realizē Eiropas Komisija kopā ar LR Ekonomikas ministriju un Tūrisma attīstības valsts aģentūru.