Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pludmales pielāgošana Liepājā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 6 - 2013

LNB teritoriālās nodaļas

Pludmales pielāgošana Liepājā

Liepājas Neredzīgo biedrība

Projekts «Mana sociālā atbildība», kurā Liepājas pašvaldība iesaistījusies kopā ar vēl 12 pašvaldībām no Latvijas un Lietuvas, paredz pludmales labiekārtošanu, lai to pielāgotu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Cilvēkiem ar kustību traucējumiem Liepājas pludmalē tagad būs pieejami peldratiņi — krēsls ar trim riteņiem kā peldriņķīšiem. Peldratiņi turas virs ūdens kā pludiņš, un būs palīgs, ar kuru ūdenī peldēties asistenta pavadībā.

Ratiņi ir tikai viena maza daļa šajā projektā. Šovasar paredzēts Glābšanas stacijas teritorijā ierīkot ģērbtuves un sanitāro mezglu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Uz jūru viņi varēs tikt, braucot ratiņos pa speciālām trīs metrus platām koka laipām. Savukārt, Jūrmalas parkā paredzēts uzstādīt divas taktilās kartes, kur varēs lasīt ar tausti.

Vēl viens no darbiem ir audioboju uzstādīšana. Tās ir bojas, ko pusaplī paredzēts uzstādīt jūrā iepretim Glābšanas stacijai. Katra boja būs aprīkota ar raidītāju. Audioboju skaņas signālu iedarbinās ar tālvadības pulti, un signāls atskanēs ar 10 — 13 sekunžu intervālu, un raidītājs uz rokas būs arī cilvēkam, kas dosies peldēties. Tikko viņš tuvosies bojām, tā atskanēs signāls, brīdinot, ka tālāk doties nevar. Pirms došanās ūdenī vājredzīgam vai neredzīgam cilvēkam izsniegs aproci, kas būs aprīkota ar drošības pogu. Nospiežot to, peldētājs izdzirdēs īslaicīgu skaņas signālu no peldvietas krastā novietotā mobilā raidītāja, līdz ar to jebkurā peldēšanas brīdī tiks nodrošināta peldētāja orientēšanās pret krastu. Drošības nolūkos mobilā raidītāja signāls būs ar izteiktāku skaņu nekā ūdenī esošo audioboju skaņas signāls. Raidītājus varēs saņemt Glābšanas stacijā. Šīs bojas, kas ir jaunums, izgatavo speciālisti firmā «Konsulta», kurā apvienojušies Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki. Pašreiz būvnieki veic darbus Liepājas pludmalē, pilnībā pielāgota pludmale varētu būt augusta sākumā.