Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Saeimas un NVO forums

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 6 - 2013

Saeimas un NVO forums

Sarma Pārstrauta
LNB Rīgas pilsētas organizācija

20. maijā Saeimas namā norisinājās ikgadējais Saeimas un NVO forums «Stabilitāte. Partnerība. Attīstība». Šajā forumā piedalījos arī es.

Saeimas un NVO forumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un biedrības «Eiropas Kustība Latvijā» prezidents Andris Gobiņš. Forums ritēja trīs paralēlās darba sesijās.

Pirmajā sesijā politiķi, sabiedrības pārstāvji un eksperti diskutēja par Nacionālo attīstības plānu, ES struktūrfondiem un NVO lomu to īstenošanā, bet otrā darba sesija tika veltīta jautājumiem par Latviju ES kodolā un ārpus Latvijas dzīvojošajiem valstspiederīgajiem.

Savukārt, trešajā darba sesijā tika pārrunāti sabiedrībai aktuāli jautājumi sociālās labklājības jomā, tostarp sociālo un sadarbības partneru līdzdalība jauniešu nodarbinātības veicināšanā.

Es piedalījos trešajā darba sesijā. Diemžēl, uz manu jautājumu — vai ir domāts par jauniešu ar redzes invaliditāti konkurētspējīgu sagatavošanu darba tirgum — sakarīgu atbildi no Izglītības ministrijas pārstāves nesaņēmu. Vien to, ka noskaidros, vai ir šādas iespējas, izņemot Sociālās Integrācijas centru.

LM Parlamentārais sekretārs solīja šīs lietas risināt ministrijas līmenī, informējot, ka ir iecere tikai cilvēkus ar īpašajām vajadzībām nodarbināt subsidētajās darba vietās.

Domāju, šeit paveras plašs darba lauks mūsu biedrībai, lai, strādājot ar ministrijām un Saeimu, pierādītu, ka arī cilvēki ar redzes invaliditāti vēlas nevis subsidēto darbu, kurš tāds ielāps vien ir, bet gan stabilu pamatu zem kājām, un tas ir — patstāvīgu darbu.

Saprotot, ka bez labas un konkurētspējīgas izglītības mūsu jaunieši darbu neatradīs, jāstrādā, lai cilvēki ar redzes invaliditāti varētu saņemt labu profesionālo izglītību un būtu konkurētspējīgi darba tirgū. Jāsaprot, ka neviens darba devējs nemeklēs sev problēmas un neņems darbā neapmācītu darbinieku, kur nu vēl ar kādām īpašām vajadzībām.

Tādēļ uzskatu, ka jāpieliek visas pūles, lai mūsu jaunieši iegūtu labu, konkurētspējīgu izglītību un līdz ar to arī lielākas cerības iegūt darbu, nevis eksistētu ar pabalstu palīdzību.

Zinu, ka daudzi jaunieši vēlas strādāt patstāvīgu darbu, līdz ar to arī jādomā par labu profesionālo izglītību tieši mūsu jauniešiem (šeit es iedomājos — kāpēc tieši jauniešiem?).

Strādāt vēlas arī citu vecumu grupu cilvēki ar redzes invaliditāti.

Forums tomēr risināja tikai jauniešu (16—24 gadi) jautājumus, bet tas jau neliedz biedrībai strādāt, visu biedru tiesības aizstāvot.


Viss atkarīgs no pašiem, jo Saeima ir atvērta sadarbībai.

Kopš Saeima 2006. gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis bija jau septītais Saeimas un NVO forums.