Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Šaudauna turnīrs Igaunijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 6 - 2013

Šaudauna turnīrs Igaunijā

Mārtiņš Allis

18. maijā Tartu norisinājās Igaunijas atklātais čempionāts šaudaunā, uz kuru devās arī Latvijas sportisti — pieci vīrieši un trīs sievietes.

No Rīgas uz Tartu spēlētāji un līdzbraucēji devās jau 17. maija pusdienlaikā, jo sacensību organizatori bija nodrošinājuši naktsmājas, dodot iespēju latviešu spēlētājiem izvairīties no agras celšanās sacensību dienā, lai jau deviņos no rīta sāktu sacensības. Tika dota iespēja arī aprast ar igauņu šaudauna galdiem, kuri nedaudz atšķiras no galdiem, uz kuriem notiek sacensības Latvijā.

Tātad 17. maija vakarā spēlētāji ieradās Tartu, kur viņus sagaidīja viesmīlīgie sacensību organizatori, un ierādīja jaukas Tartu neredzīgo internātskolas istabiņas. Pēc iekārtošanās spēlētāji varēja izmēģināt šaudauna galdus un ievingrināt roku gaidāmajām sacensībām. Vēlāk daļa ieturēja vakariņas turpat savās istabiņās ar līdzpaņemto pārtiku, bet daļa devās apskatīt Tartu un pavakariņot tuvējās ēstuvēs.

Nākamajā rītā, pārvarot nelielas nesaprašanās brokastu sakarā un iestiprinoties ar līdzpaņemto, spēlētāji bija gatavi sākt sacensības. Atlika tikai iziet inventāra atbilstības pārbaudi, un sacensības varēja sākties.

Spēlētāji bija sadalīti profesionāļos un amatieros. Katrā līmenī bija izveidotas divas grupas, tomēr amatieru līmenī dažu spēlētāju no Tallinas neierašanās dēļ tika izveidota tikai viena grupa, kurā startēja trīs meitenes no Latvijas un viena igauniete. Tika izspēlēts apļveida turnīrs, un par uzvarētāju amatieru grupā kļuva Irina Grigorjeva, aiz sevis atstājot Antru Kronbergu. Trešo vietu izcīnīja igauņu spēlētāja, kura par mata tiesu apsteidza trešo meiteni no Latvijas — Sanitu Kantāni. Pirmo triju vietu ieguvējas saņēma šaudauna lāpstiņas un diplomus.

Profesionāļu līmenī spēlēja trīspadsmit spēlētāji, kuru vidū bija arī trīs igauņu meitenes, kas bija nepierasti priekš latviešu vīriešiem. Taču igauņu meitenes izrādīja negaidīti sīvu pretestību un guva arī uzvaras. Arī profesionāļu kategorijā tika izveidotas divas grupas: A grupā spēlēja seši vīrieši, B grupā — četri vīrieši un trīs pieminētās igauņu meitenes, tātad — septiņi spēlētāji. Abās grupās tika izspēlēts apļa turnīrs un noskaidrots vietu sadalījums grupās. Beidzoties grupu spēlēm, sacensību organizatori bija parūpējušies par vieglu iestiprināšanos un atveduši picas, pīrādziņus un bulciņas. Kad visi bija atpūtušies no salīdzinoši lielā karstuma, kas valdīja spēļu norises telpās, varēja sākties izšķirošās cīņas par godalgotajām vietām.

Katras grupas pirmās vietas ieguvēji cīnījās ar otras grupas otro vietu ieguvējiem, tādējādi izspēlējot pusfināla spēles. Pirmajā pusfinālā cīnījās Viktors Grigorjevs no Latvijas, kurš A grupā ieņēma otro vietu, un igauņu spēlētājs Ališers, kurš B grupā ieņēma pirmo vietu. Otrajā pusfinālā spēlēja Mārtiņš Allis no Latvijas, kurš B grupā ieņēma otro vietu, un igauņu spēlētājs Roberts, kurš A grupā bija izcīnījis pirmo vietu. Diemžēl finālā neviens no latviešu spēlētājiem neiekļuva un tādējādi cīnījās par trešo vietu.

Šajā cīņā līdz trim uzvarētiem setiem uzvaru izcīnīja Viktors Grigorjevs, tādejādi atstājot Mārtiņam Allim ceturto vietu. Igauņu debijā par zeltu uzvaru izcīnīja Ališers. Pārējās vietas līdz astotajai ieņēma latviešu spēlētāji ar vienu izņēmumu, starp viņiem iespraucās igauņu meitene, kura ieņēma septīto vietu. Juris Strazdiņš ieņēma astoto vietu, un piekto sesto vietu sadalīja Raimonds Briežkalns un Vladislavs Lapčenko. Ar to arī sacensības Igaunijā bija noslēgušās. Varētu teikt, ka latviešu spēlētāji godam pārstāvēja Latviju.

Sestdienas vakarā spēlētāji un līdzbraucēji devās atceļā uz mājām, un Igaunija tos pavadīja ar krusu un zibeņiem. Lielu paldies spēlētāji saka šoferītim Verneram par ātro un komfortablo nogādāšanu Tartu un atpakaļ mājās!