Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Senas tradīcijas atgriežas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 6 - 2013

Senas tradīcijas atgriežas

Kristīne Lapuha

Vienā no jaukākajām Latvijas pilsētām Bauskā 26. maijā notika skaists, sirdi aizkustinošs pasākums — Igaunijas Neredzīgo biedrības Tallinas un Tartu apvienotā pūtēju orķestra un Strazdumuižas kluba pūtēju kvinteta tikšanās.

Tikko uzzinājuši, ka Latvijā grasās uzstāties Igaunijas pūtēji, kvinteta dalībnieki nolēma katrā ziņā atjaunot kādreiz tik ciešās draudzības saites ar kolēģiem. Pirms daudziem gadiem Baltijas valstu neredzīgo biedrību orķestri bieži rīkoja kopīgus koncertus kādā no Baltijas valstīm, bet nu jau daudzus gadus šī saikne bija pārtrūkusi. Strazdumuižas pūtēju orķestrī muzikantu rindas kļuva arvien retākas, zuda arī saikne ar Igaunijas un Lietuvas kolektīviem. Tieši tāpēc, redzot iespēju uzstāties kopā, mūsu nelielais, bet uzņēmīgais pūtēju ansamblis nolēma atjaunot zudušos kontaktus, lai varbūt jau nākamajā gadā apciemotu kolēģus Tallinā.

26. maija rīts bija nemīlīgi lietains un vēss, taču muzikanti — uzņēmīgais un tālu ceļu mērot nenogurstošais eifonija spēlētājs Indulis Pēcis no Cēsīm, prasmīgais un talantīgais bundzinieks Valdis Rēbuks, ilggadējais un neatsveramais kolektīva vadītājs un tubists Armands Ozols un abi atraktīvie un darboties gribošie kolektīva trompetisti Kristīne Lapuha un Māris Orbitāns — dodoties ceļā, bija mundri, kā allaž jokoja, smējās un jautri sarunājās. Iespēja jau trešo reizi uzstāties Bauskā radīja viņos patiesu prieku, jo pilsētas kultūras namā viņi allaž jutās mīļi gaidīti.

Kā jau ierasts, arī šajā reizē atmosfēra Bauskā bija pacilājoša, silta un draudzīga. Koncerta laikā abu valstu kolektīvi gan izpildīja savu sagatavoto programmu, gan arī divus skaņdarbus nospēlēja kopā, tādējādi atkal apliecinot, ka mūzika cauri gadiem un pārmaiņām, ko tie nes sev līdzi, ir un paliek valoda, kas ļauj saprasties un silda sirdis.

Koncertam beidzoties, mūsu pūtēju kvintets gan no abiem Igaunijas apvienotā orķestra diriģentiem, gan no uzņēmīgās un sirsnīgās Igaunijas Neredzīgo biedrības darbinieces saņēma pārliecinošu uzaicinājumu nākamgad noteikti sniegt atbildes vieskoncertu Tallinā, kas mūsu muzikantu sejās lika atplaukt sirsnīgiem smaidiem. Kā piemiņu no šī jaukā pasākuma viesi kvintetam uzdāvināja arī kompaktdisku ar orķestra ierakstiem.

Ansambļa vārdā vēlos pateikt milzīgu paldies Strazdumuižas namu pārvaldes priekšsēdētājam Vladimiram Kropam par finansiālu atbalstu, bez kā šis pasākums nebūtu izdevies. Jau ne pirmo reizi Vladimira atsaucība nospēlējusi lielu lomu kolektīva sabiedriskajā dzīvē, ko mēs patiesi augstu vērtējam.

Šis pasākums ir vēl viens spilgts apliecinājums tam, ka darīt gribošie vienmēr atradīs ceļu cits pie cita, kā arī iespējas satikties un priecēt sevi un klausītājus ar savu sniegumu.