Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Bibliotēka beidzot savās mājās

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 7 - 2013

Nodaļa – Latvijas Neredzīgo bibliotēkā

Bibliotēka beidzot savās mājās

Gunta Bite
LNerB Braila nodaļas vadītāja

Pagājušajā gadā pasākuma «Baltā spieķa dziesma 2012» ietvaros diskutējām par kultūrvēsturisko mantojumu.

Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris toreiz informēja, ka ēka, kurā atrodas Latvijas Neredzīgo bibliotēka vēl nav iekļauta valsts aizsardzības sarakstā sakarā ar vēsturisko adrešu maiņu.

Lai varētu ēku reģistrēt kā arhitektūras pieminekli, bija nepieciešams sakārtot īpašuma tiesības, kas apliecinātu ēkas piederību valstij.

Vairākus gadus pirms minētā pasākuma bibliotēkas administrācija bija centusies šo jautājumu sakārtot, taču bez panākumiem.

Šobrīd, pateicoties komandas darbam un īpaši Saimniecības daļas vadītājai Andrai Jākobsonei, ēkas īpašumtiesību jautājums ir sakārtots.

2013. gada 18. jūnijā Ministru kabinets atbalstīja nekustamā īpašuma Rīgā, Juglas ielā 14, kurā atrodas Latvijas Neredzīgo bibliotēka, kas ir Kultūras ministrijas pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, saglabāšanu valsts īpašumā un nodošanu to Finanšu ministrijas valdījumā.

Ēka atrodas uz zemes gabala 4052 kvadrātmetru platībā un saskaņā ar Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas 2006. gada 14. marta izziņu tā iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Bibliotēkas kolektīvs priecājas par rezultātu, taču apzinās, ka vēl daudz darba un cīņa par ēkas renovāciju un saglabāšanu vēl tikai priekšā.

Paldies visiem, kas par mums turēja īkšķus un atbalstīja!

Jūsu pozitīvās domas, ziedojumi, morālais un materiālais atbalsts palīdzēja to paveikt, tāpēc arī turpmāk ceram uz jūsu atsaucību.