Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Bērnu-invalīdu vecāki varēs vieglāk pieteikties pensijai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 8 - 2013

Bērnu-invalīdu vecāki varēs vieglāk pieteikties pensijai

Vecāki, kuri kopuši bērnu ar invaliditāti, varēs saņemt VDEĀVK atzinumu par bērna veselības stāvokļa atbilstību invaliditātei.

Tas ļaus vecākiem vieglāk pieteikties valsts vecuma pensijas saņemšanai ar atvieglotiem noteikumiem.

To paredz LM izstrādātie grozījumi MK «Noteikumos par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību», ko atbalstīja valdība.

Vecāki vai aizbildņi, kuri ir kopuši bērnu ar invaliditāti vismaz astoņus gadus laikā no bērna dzimšanas līdz viņa 18 gadu sasniegšanai, var doties pensijā piecus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas (pašlaik tie ir 62 gadi), ja viņu kopējais darba stāžs ir vismaz 25 gadi.

Precizētā atzinuma saņemšanas kārtība ļaus vecākiem vieglāk pierādīt tiesības uz vecuma pensijas saņemšanu ar atvieglotiem noteikumiem, jo VDEĀVK izsniegts atzinums par bērna veselības stāvokļa iespējamu atbilstību invaliditātei būs cilvēka apdrošināšanas stāžu apliecinošs dokuments.

Tas nozīmē, ka gadījumos, ja ārstējošais ārsts vai Ārstu konsultatīvā komisija līdz 2003. gada 31. decembrim bērnam līdz 16 gadu vecumam nebūs noteikusi invaliditāti, VDEĀVK sniegs atzinumu, lai noteiktu bērna veselības stāvokļa atbilstību invaliditātes noteikšanas kritērijiem.


Laika gaitā ir mainījusies invaliditātes noteikšana bērniem.

Proti, līdz 1979. gadam bērniem pat ar ļoti smagu veselības stāvokli invaliditāti nenoteica. Līdz 2010. gada 31. decembrim bez iedalījuma grupās invaliditāti noteica bērniem līdz 16 gadu vecumam, savukārt, pašlaik invaliditāti bez iedalījuma grupās nosaka bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Tāpat gadu gaitā ir mainījusies arī invaliditātes noteikšanas kārtība. Līdz 2003. gada 31. decembrim bērniem līdz 16 gadiem invaliditāti noteica Ārstu konsultatīvā komisija vai ārstējošais ārsts (pediatrs), pamatojoties tikai uz medicīnisko diagnozi, neņemot vērā slimības smaguma pakāpi.

VDEĀVK invaliditātes ekspertīzi bērniem līdz 16 gadu vecumam uzsāka veikt 2004. gada 1. janvārī.  LM atgādina, ka priekšlaicīgu pensiju nevar saņemt tie bērnu ar invaliditāti vecāki, kuriem aprūpes vai aizgādības tiesības ir atņemtas, kā arī bērnu ar invaliditāti aizbildņi, kuri no aizbildņa pienākumu pildīšanas ir atcelti nekārtīgas šo pienākumu pildīšanas dēļ.