Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Saulainā pludmale Liepājā jeb mana otrā darba diena

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 8 - 2013

Saulainā pludmale Liepājā jeb
mana otrā darba diena

Ar Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta LLIV-322 «Mana sociālā atbildība» finansiālu atbalstu Liepājā izveidotais pludmales pieejamības komplekss ietver cilvēkiem ar kustību un redzes traucējumiem pielāgotas pārģērbšanās un labierīcību telpas ar dušu un tualeti, peldēšanas ratiņkrēslus un audiobojas, kas ļauj izbaudīt peldi jūrā arī vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, kā arī koka laipu un taktilo karti. Lai pilnvērtīgi izmantotu izveidoto kompleksu, pludmalē darbosies pavadonis-asistents.


Atzīmējot šo notikumu, Latvijā pirmā pludmales pieejamības kompleksa atklāšana notika Liepājā š. g. 2. augustā.

Svetlana Lobanova
LNB sabiedrisko attiecību speciāliste

Rīgā rīts pienāk lietains, bet ceļā uz Liepāju laiks noskaidrojas un pašā vēju pilsētā spīd saule, par ko priecājos, jo dodos uz Liepājas pludmales pieejamības kompleksa cilvēkiem ar invaliditāti atklāšanu. Tā nu sagadījies, ka Liepājā pavadīšu savu otro darba dienu. Mani sauc Svetlana, un nesen sāku strādāt Latvijas Neredzīgo biedrībā par sabiedrisko attiecību speciālisti.

No Rīgas līdz Liepājai braucu kopā ar Svetlanu Sproģi un Anitu Zvirgzdi, kopā dodamies arī uz pludmales atklāšanu. Garais ceļš izrādās lieliska izdevība iepazīties. Iebraucot Liepājā, satiekam Liepājas Ne-redzīgo biedrības pārstāvjus Māri Ceiruli un Andi Dzērvi, un visi bariņā ejam uz pludmali.

Pirms tam kopīgi notestējam taktilo karti, kura ir pārdomāts roku darbs. Karte skaidri un sataustāmi parāda jaunā kompleksa atrašanās vietu un ceļu līdz pludmalei vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem. Kad visi sapulcējamies pie jaunā kompleksa, tieši vienpadsmitos pasākumu atklāj veselības ministre Ingrīda Circene, pieminot Liepājas kā veselīgākās pašvaldības titulu, kas nu ir godam pelnīts, pateicoties pielāgotās pludmales kompleksa ierīkošanai.

Tāpat Liepājas amatpersonas uzrunā klātesošos un birst pateicības vārdi projekta realizētājiem, un pie Liepājas domes atzinības rakstiem tiek arī Māris un Andis. Cenšos visu fotogrāfēt, jo pasākums ir mana otrā darba diena un gribu pēc iespējas vairāk uzzināt par to, kas notiek Liepājā saistībā ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Kad sarkanā atklāšanas lenta svinīgi pārgriezta, komplekss nu pieejams visiem — ģērbtuve ir plaša un ir iespēja atstāt savas mantas, lai pa pielāgotu laipu dotos uz jūru.

Procesu demonstrē drosminiece ratiņkrēslā — asistenta pavadībā meitene jūras viļņus izbauda pielāgotā peldkrēslā.

Speciāli neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem jūrā uzstādīts audioboju komplekts, kas ar skaņas signālu ļauj noteikt atrašanās vietu jūrā, droši peldēt un atgriezties krastā.

Cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem ērtībām pieejama divu asistentu palīdzība. Pludmales komplekss strādā katru dienu no pl. 11 līdz 19.

Priecājos, ka pielāgotās pludmales projektam ir redzams ieguvums — labiekārtotā un pielāgotā vide vienmēr ir ieguldījums.

Pēc pasākuma oficiālās daļas kopīgi pusdienojam ar Liepājas kolēģiem, lai pēc tam dotos apskatīt Dvēseles veldzes dārzu jeb sajūtu dārzu, kā Māris to dēvē. Viņš izrāda katru stūrīti un pastāsta, kas plānots nākotnē un cik daudz vēl jādara. No viņa stāstītā jau varu iedomāties vīziju, kā sajūtu dārzs izskatīsies. Tā būs vieta, kur smelt spēkus un zināšanas gan cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, gan citiem interesentiem.

Dvēseles veldzes dārza apmeklējums raisa pārdomas, ka šī ir iecere, kas pāraugs veidotāju mūžu, jo dārza stādījumi var kuplot vairākus gadu desmitus un izveidotais dārzs būs lepnums visiem, kas tajā iesaistījušies, jo šāds projekts ir unikāls Latvijā un paredz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ne tikai izbaudīt dārza labumus, bet tos arī pašam noplūkt, pasmaržot vai pagaršot tieši no dobes.

Līdz šim tas nebija viegli izdarāms cilvēkiem ratiņkrēslā vai neredzīgiem cilvēkiem. Atceļā iebraucam Liepājas Neredzīgo biedrības mītnē. Man arī agrāk bijusi iespēja apmeklēt biedrības Latvijā un ārzemēs, bet Liepājas Neredzīgo biedrība izceļas ar darbinieku sirsnību un apzinību pret savu darbu. Visdrīzāk, svarīga ir arī laba sadarbība ar pašvaldību.

Mans ieguvums no apmeklējuma — atziņa, ka jebkurā biedrībā svarīga ir kopējā māju sajūta, jo tieši mājās mazus darbiņus var paveikt pašu spēkiem. Ne vienmēr jāgaida lieli projekti ar lieliem ieguldījumiem. Mēs radām savu vidi, kārtīgi padarot ikdienas darbus un tādējādi uzlabojot biedrības vidi ar savu ieguldījumu. Arī Liepājas pilsēta ir lielisks piemērs, kā pašvaldība sadarbojas ar NVO, lai panāktu uzlabojumus iedzīvotājiem.

Rīgā atgriežamies vakarā, un nogurums pēc garās dienas ir jūtams. Taču pēc piesātinātās dienas Liepājā esmu iedvesmota turpmākam darbam biedrībā un zinu, ka priekšā vēl daudzas aktīvas un radošas dienas kopā ar Latvijas Neredzīgo biedrību.

(Foto uz Rosmes vākiem. Video par pielāgotās pludmales atklāšanu Liepājā redzama LNB mājaslapā www.lnbiedriba.lv sadaļā Galerijas: Video.)

DSC 0076

DSC 0045

DSC 0120

DSC 0101

DSC 0010

DSC 0054

DSC 0057

DSC 0079

DSC 0065

DSC 0128

Bojas