Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNB projekta noslēguma konference

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2013 / Nr. 9 - 2013

Nodaļa – Latvijas Neredzīgo biedrībā


LNB projekta noslēguma konference

Projektu īstenoja LM sadarbībā ar LNB laika posmā no 2009. gada 21. augusta līdz 2013. gada 30. septembrim. ESF finansējums tika piešķirts darbības programmas «Cilvēkresursi un nodarbinātība» apakšaktivitātē «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes un dzirdes traucējumiem» par summu 2‘205‘986 LVL.

Projekta noslēguma konferencē 21. augustā tika aicināti atskatīties uz padarīto valsts institūciju pārstāvji, vadītāji un speciālisti, projekta koordinatori un tiešie labuma guvēji — cilvēki ar redzes invaliditāti.

Inguss Alliks, LM valsts sekretāra vietnieks
Latvijā ir ap 12 tūkst. cilvēku ar redzes invaliditāti. Kad 2009. gadā sākās šis projekts, mērķis bija veicināt šo cilvēku iekļaušanos sabiedrībā, izglītības, nodarbinātības un jaunu prasmju un iemaņu celšanā. Šis ir lielākais projekts, kāds līdz šim bijis Latvijā. Esam gandarīti, ka izdevies iesaistīt 1100 cilvēku un iedot «makšķeri», lai turpmāk viņi spētu dzīvot patstāvīgi. Nākotnē ministrija domās, kā padarīt šī projekta rezultātus ilgtspējīgus un ko iespējams pārņemt nacionālā budžeta finansējumam rehabilitācijas papildprogrammu vai jaunu modeļu izstrādei. Par to mēs domāsim kopā ar cilvēkiem, kam šie pakalpojumi nepieciešami. Ceru, ka LM un LNB sadarbība nākotnē būs tikpat veiksmīga kā šī projekta laikā.»

Inese Kalvāne, NVA vadītāja
Projekta īstenotāji — LM, NVA un LNB — šo četru gadu laikā veikuši nozīmīgu darbu. Mūsu aģentūrā vērsušies 300 cilvēki ar redzes invaliditāti, kuri aktīvi meklē darbu. Mēs arī īstenojam struktūrfondu projektu par kompleksiem atbalsta pasākumiem, kurā 1933 personām maksājam pabalstu par asistentu izmantošanu. Tātad arvien lielākam cilvēku skaitam nepieciešams mūsu atbalsts. Šī projekta rezultāti devuši būtisku ieguldījumu, jo arī pēc tā noslēguma LNB rehabilitācijas centri visā Latvijā turpinās izmantot izstrādātās metodikas. Jau sākotnēji viens no projekta mērķiem bija mazināt sociālās atstumtības risku un izolētību. Šis projekts deva iespēju izstrādāt jaunas motivācijas un sociālās rehabilitācijas programmas. Tagad cilvēki ar redzes traucējumiem var apgūt mākslas un mūzikas terapiju, relaksācijas un pašaprūpes iemaņas, ēdienu gatavošanu un pasniegšanu, mājamatniecību, tehnisko palīglīdzekļu pielietošanu, speciālo datortehnoloģiju lietošanu, un vēl, un vēl.

Pēdējo gadu laikā NVA subsidētās nodarbinātības programmā bezdarbniekiem ar invaliditāti šajā plānošanas periodā mēs esam izveidojuši 3,5 tūkst. darbavietu.

2012. gadā profesionālo apmācību saņēmuši 15 bezdarbnieki ar redzes invaliditāti, pasākumos noteiktām personu grupām — 21, bet algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos — 79. Mums vēl kopā jāstrādā pie tā, lai visi zinātu par šiem pakalpojumiem.

Svetlana Sproģe, LNB CV valdes priekšsēdētāja
Pirms šī projekta sākuma LNB Reha-bilitācijas centra darbinieki ieguldīja lielu darbu, plānojot, kā šis projekts varētu izskatīties, bet mums trūka pieredzes. To guvām šī projekta laikā, kas tika realizēts 13 vietējās organizācijās, piesaistot 202 darbiniekus, no tiem — 55 ar redzes invaliditāti.

Tika izstrādātas sociālās rehabilitācijas programmas un dokumentācija. Projektā realizētas izglītības programmas, kurās profesionālu izglītību ieguva sociālie rehabilitētāji, sociālie darbinieki un masieri.

Īpaši gaidīta projekta aktivitāte bija kemperis, kas bija aprīkots ar visu nepieciešamo, lai mēs spētu sniegt rehabilitācijas pakalpojumus pat vistālākajos lauku novados. Cilvēki tiešām par to bija priecīgi!

Pieredzes apmaiņas braucienos guvām lielu pieredzi. Gan braucot tepat Latvijā vienam pie otra uz TO un daloties darba pieredzē, gan dodoties uz Eiropu, piemēram, Lielbritānijā guvām informāciju par tiflotehnikas plašo klāstu, lai spētu izvērtēt, ko mēs vēlamies un spējam ieviest Latvijā. Apmeklējām neredzīgo biedrības, rehabilitācijas centrus, sociālos uzņēmumus un suņu-pavadoņu skolas. Jau tagad daudz ko no uzzinātā ieviešam Latvijā. Protams, mums ir atšķirīgs finansējums, bet esam uzstādījuši līmeni, pēc kā tiekties, lai varam plānot un pielāgot šo pieredzi savām vajadzībām.


Liels paldies LM un NVA par sadarbību, un ceru uz turpmāku sadarbību nākotnē!

LNB novērtē ikviena cilvēka ieguldījumu šajā projektā — klienta, darbinieka un viņu ģimenes locekļu, kuri ieguldīja savu darbu un idejas brīvprātīgi. Paldies reģionālajiem koordinatoriem, uz kuru pleciem gūlās klientu un speciālistu piesaistīšana, darbu plānošana un to organizēšana! Novēlu katram no šī projekta paņemt to labāko, ko varam katrs sev iegūt, lai dotu tālāk citiem!

Antra Ruiķe, LM projekta vadītāja
Projekta mērķi: cilvēku ar redzes traucējumiem izglītības un nodarbinātības līmeņa paaugstināšanās nākotnē, jaunu prasmju, iemaņu un zināšanu apguve, aktīvas un līdzatbildīgas sabiedrības veidošana un sociālās atstumtības mazināšana. Tika izstrādātas sociālās rehabilitācijas programmas un noteikts, lai kaut daļa no izstrādāto pakalpojumu kopuma turpmāk tiktu pielietota darbā ar cilvēkiem, kuriem ir redzes traucējumi.

Projekta sākumā tika noteikti skaitliskie rādītāji, bet projekta gaitā tie tika palielināti. Pilnveidoto sociālās rehabilitācijas pakalpojumu šajā projektā saņēmuši vairāk klientu nekā projektā bija plānots —1100 personas. Projekts paredzēja, ka 220 personas sešu mēnešu laikā pēc dalības projektā iesaistīsies profesionālajā rehabilitācijā, izglītībā vai nodarbinātībā. Cilvēkiem ar invaliditāti ir grūtāk atrast darbu, un mēs darījām visu iespējamo, lai palīdzētu. Tāpēc esam priecīgi, ka šodien (21.08.2013.) iesaistītas jau 193 personas, no kurām 38 mācās un 155 strādā.

Projekta ietvaros atbalstāmās darbības: kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi speciālistiem; motivācijas un sociālās rehabilitācijas programmas; specializētie palīglīdzekļi (iegādāti un nomāti); apmācības suņu-pavadoņu pakalpojuma nodrošināšanai, kas ir inovatīvs pasākums; informācija un publicitāte sabiedrībai.

Projekta aktivitāšu ieviešanas gaitā iesaistījās ap 200 darbinieku, no kuriem 120 līdz 140 strādāja ar mērķa grupu. Sociālās programmas īstenošanai ieviesti jauni sociālie pakalpojumi, piesaistīti speciālisti un atbilstoša tiflotehnika.

Lai sociālās rehabilitācijas programmas tiktu īstenotas, vēlos teikt paldies speciālistiem, kuri ikdienā palīdzēja mērķa grupai apgūt jaunas prasmes un iemaņas, kā arī pilnveidot jau esošās. Ceru, ka tās palīdzēs turpmāko izvirzīto mērķu sasniegšanai!


Lai nākotnē šajā projektā gūtās atziņas iedrošinātu tā īstenotājus jaunu projektu ieviešanai!

Gatis Grīntāls, projekta sociālās rehabilitācijas aktivitāšu nodrošināšanas koordinators
Vēlos atskatīties uz lielākajām aktivitātēm un mērķiem, kurus izvirzījām, kad uzsākām to realizāciju, un kā LNB plāno nodrošināt to ilgtspēju. Programmas un sociālā rehabilitācija Latvijā neviena augstākās izglītības iestāde nepiedāvā apgūt zināšanas un prasmes darbam ar cilvēkiem, kam ir redzes invaliditāte. Projekta ietvaros izstrādātā 8 stundu mācību programma personu ar redzes traucējumiem apmācību specifiku sniedz pamatzināšanas par sociālās rehabilitācijas jēdziena skaidrojumu, redzes traucējumu specifiku, tiflotehnikas lomu apmācību procesā un ikdienā, par vides pieejamību un pielāgošanu. Pēc šīs izstrādātās programmas tika apmācīts 91 pieaicināts speciālists.

Tāpat projekta ietvaros tika izstrādāta 16 stundu asistentu-pavadoņu mācību programma, kas ietver personu ar redzes traucējumiem vajadzību specifikas (redzes traucējumi, uztveres īpatnības, informācijas ieguves paņēmieni, pavadonības tehnikas) apguvi. Dažādos laika posmos šajā projektā tika nodarbināti 39 asistenti-pavadoņi. Balstoties uz šīm programmām, LNB Rehabilitācijas centrs izstrādājis un Rīgas Dome licencējusi pavadoņu un asistentu-pavadoņu programmu darbā ar personām, kurām ir redzes invaliditāte.

Sociālās rehabilitācijas programma
LNB Rehabilitācijas centrs sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sniedz kopš 2004. gada. No 2010. gada valsts deleģējusi šo funkciju LNB. Projekta ietvaros sākotnēji katram klientam gadā bija pieejamas 200 stundas, bet pēc klientu pieprasījuma un iespēju apzināšanas tās tika palielinātas līdz 250 stundām.

Attīstot pakalpojumu ilgtspēju, LNB turpinās nodrošināt valsts deleģētās funkcijas attiecībā uz sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Līdzšinējā pieredze valsts pro-grammu ietvaros un izvērtējot projektā sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, LNB un RC strādā gan pie esošo pakalpojumu attīstīšanas, gan jaunu programmu izveides un pakalpojuma piedāvājuma.

Speciālistu sagatavošana
Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolā «Attīstība» tika izveidotas divas studentu grupas pa 10 cilvēkiem katrā — 1. līmeņa studiju programmā «Sociālā rehabilitācija» un 2. līmeņa — «Sociālais darbs». Šādas speciāli sagatavotas un pielāgotas programmas ir augsti vērtējamas! Patreiz ir nodarbināti seši no 10 studentiem no 1. programmas, bet no 2. līmeņa nodarbināti visi absolventi. 8 strādā LNB sistēmā.

Projekta realizācijas laikā, veicot grozījumus, tika iestrādāts, ka cilvēki ar redzes invaliditāti varēs apgūt masiera profesiju. Kad šī projekta laikā radās iespēja, LU Rīgas Medicīnas koledža pārņēma no P. Stradiņa slimnīcas programmu, uzlaboja to un 2012. gada 1. martā studijas sāka 24 apņēmīgi studenti. Vienlaicīgi šī programma tika licencēta un koledža uzsāka programmas akreditācijas procesu. Profesionālās vidējās izglītības programmas «Fizioterapija» mērķis bija izglītības procesa rezultātā sagatavots speciālists — masieris, kurš patstāvīgi veic masāžu dažādu slimību profilaksei, ārstēšanai un medicīniskajai rehabilitācijai.

Ir pagājuši trīs mēneši kopš izlaiduma, un jau 12 absolventi strādā savā profesijā.

Ja vēlaties izmantot šo cilvēku profesionālās prasmes, Jums jādodas vai nu uz Cēsu internātskolu, Baltic Beach Hotel, Dobeles pilsētas un apkārtnes slimnīcu, Sociālās integrācijas valsts aģentūru, Ventspils poliklīniku, vai uz Latvijas Jūras medicīnas centru. Arī Nacionālajā rehabilitācijas centrā «Vaivari» varēsiet satikt mūsu speciālistus.

Nometnes
Projekta ieviešanas gaitā vērsām uzmanību uz jauniešu motivāciju būt sabiedriski aktīviem, novērtēt izglītības nozīmi un izvēlēties sev piemērotu profesiju. Šāds motivācijas cikls tika iestrādāts nometnē «Tilts uz veiksmi». Tās ideja tika realizēta, pateicoties divu «Attīstības» studentu diplomdarbam, kurā tika izstrādāta nometnes programma. Ar neformālās izglītības un motivācijas paņēmieniem cilvēki tika ievirzīti citā vidē un parādītas izglītības un darba iespējas no citiem skatpunktiem.

Otra nometņu grupa — vecumā no 33 līdz 50 gadiem — tika ietverta projekta grozījumos, pamatojoties uz jauniešu nometnēs gūtajām atsauksmēm un vietējo koordinatoru izteiktajām vēlmēm, ka arī šajā vecumā nepieciešamas nometnes ar motivējošu virzienu. Atzinīgi jāvērtē, ka šeit satikās cilvēki ar dažādu dzīves pieredzi — daļa atsākuši studijas, daļa ir ilgstoši bezdarbnieki, citi ir nodarbināti.

Projekta rezultāti liecina, ka abas nometnes cilvēkiem deva pozitīvu ievirzi turpmākai sevis pilnveidošanai un mērķu grupu dalībnieki tās novērtēja atzinīgi.

Suņi-pavadoņi
Šie suņi ir mobilitātes atbalsts un palīdz neredzīgam cilvēkam būt neatkarīgam, patstāvīgam, būt sabiedriski aktīvam. Suns ir arī draugs, uz kuru var paļauties. Līdz šī projekta sākumam Latvijā bija sagatavoti 3 suņi-pavadoņi, bet no privātiem ziedojumiem un bez plānotas ilgtspējas. Jāņem vērā, ka šīs aktivātes izmaksas ir augstas, bet Eiropas valstu pieredze rāda, ka šis ir viens no veiksmīgākajiem veidiem, kā cilvēks ar redzes invaliditāti var kļūt mobils un neatkarīgs.

Varam apskaust Igauniju, kur šis pakalpojums ar valsts finansējumu tiek nodrošināts regulāri, tomēr, kā teica rumāņu kolēģi projekta īstenošanas sākumā — mēs varot būt priecīgi, jo mums esot trīsreiz vairāk suņu-pavadoņu nekā viņiem.

Zane ir suns-pavadonis Beātei Bringulei no Cēsīm, Ulle Berta ir suns-pavadonis Vladimiram Vetoškinam no Preiļiem, savukārt, Ludmilai Koroļkovai no Ventspils jau bija pieredze ar suni-pavadoni, taču suņa vecuma dēļ bija jāmeklē aizstājējs, un šobrīd viņa ir kopā ar Kvintliju.

Protams, ka suņa-pavadoņa pakalpojums jānodrošina ilgtermiņā, un LNB ir gatava sadarboties ar attiecīgām iestādēm, lai šo pakalpojumu ieviestu nākotnē. Jau pirmie soļi sperti, un šiem suņiem tiks nodrošināta uzturēšana līdz gada beigām. LNB turpina sadarboties ar LM, lai rastu iespējas uzturēt ne tikai šos suņus, bet tiktu sagatavoti jauni četrkājainie strādnieki.

Šogad ir dibināta Servisa suņu biedrība, kura iestājusies LNB kā biedrs, un tās galvenie uzdevumi ir sabiedrības izglītošana un ziedojumu piesaistīšana. LNB ir iestājusies Eiropas Suņu-pavadoņu federācijā, kuras uzdevums ir apzināt katras valsts pieredzi un izstrādāt vienotu politiku. Visbeidzot, nodibināts ciešs kontakts ar vienu no Somijas suņu-pavadoņu skolām, kuras vadītājs devis lielu ieguldījumu šī pakalpojuma attīstībai Latvijā. Beāte Bringule un Aleksejs Volkovs 2012. gadā piedalījās Somijā suņu-pavadoņu sacensībās ar diezgan labiem rezultātiem, un šogad šīs sacensības notiks Latvijā.

Nobeigums
Šeit uzskaitīju lielākās projekta aktivitātes. Bet šajos četros gados tika izstrādāta arī klientu un pakalpojumu datu bāze, kuru LNB varēs izmantot turpmākos gadus. Notikuši 20 pieredzes apmaiņas braucieni starp LNB organizācijām un organizēta Baltijas valstu Neredzīgo organizāciju starptautiska konference.

Nekas nebeidzas. Tepat blakus ir nākamais plānošanas periods, un mums visiem jāstrādā kopā, lai līdzīga veida projekti turpinātos ilgtermiņā.


Paldies visiem, kuri ielikuši savu artavu šī projekta realizēšanā!

1-Konference-kopbilde

1-Proj.vad.-Gatis

Auditorija

Ministrijas dāmas

Ministrija-Antra

Intervija-mūsu Sveta

Intervija-Aija

Suns-balts

Suns-Teodors

Suns-melns

Suns-brūns