Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ciemos pie Daugavpils Māla mākslas centra meistariem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 1 - 2014

Ciemos pie Daugavpils Māla mākslas centra meistariem

Jana Šlapaka

18. decembrī, drēgnajā un visnotaļ rudenīgajā pirmssvētku nedēļā, kurā par Ziemassvētku tuvošanos neliecināja nedz sniegs, ne tradicionāla ziemas burvība, Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiāles lasītājiem bija iespēja sajust ziemas saulgriežiem piederīgās maģijas pieskārienu, apmeklējot Daugavpils Māla mākslas centru.

Aplūkot un iepazīt ar tausti centra izstāžu zāles ekspozīcijā un darbnīcās izvietotos keramikas meistaru darbus, radītus tik dažādās un bieži vien neierastās tehnikās, bija interesanta un bagātinoša pieredze, kas tika dāvāta mūsu lasītājiem pilnīgi bez maksas.

Tradicionāli Latgales keramikas paraugi, grandiozi svečturi un lepnas krūkas, oriģināli svilpavnieki un pat māla bižutērija jauno meistaru izpildījumā — to visu varēja iepazīt un arī iegādāties ekskursijas laikā, taču ar to vien iepazīšanās ar seno un Latgalē tik iecienīto amatu nebeidzās.

Keramiķes L. Zeiļas vadībā mums tika dota iespēja iemēģināt roku maģiskajās māla pārvērtībās radošajā darbnīcā.

Tajā, tērzējot par māla un keramikas veidošanas terapeitiskajām īpašībām, svētku gaidīšanas prieku un mūsu lasītāju talantiem, no zemes dzīlēm nākušā materiāla pikas darbnīcas dalībnieku jutīgos pirkstos nesteidzīgi, ar lielu rūpību un mīlestību pārtapa par skaistām laimes pogām, pakaviem, bļodiņām, puķēm un svečturiem, kurus pēc tam gaidīja vien šķīstošais apdedzināšanas rituāls krāsnī.

«Māls ir Dieva dāvana, kas nāk no zemes dzīlēm un ko senie cilvēki izmantoja daudzus gadsimtus.

Acis iedegās, ieraugot izstrādājumu daudzveidību un cilvēku roku darba rezultātu! Pat nevarēju iedomāties, kādas lietas iespējams izveidot no māla!» tā savos iespaidos dalās Raisa, viena no lasītājam, kas piedalījās māla apvārdošanā.

«Paturot rokās māla piciņu un veidojot savu darbu, jūti pozitīvu lādiņu ne tikai rokām, bet arī dvēselei.

Ticu, ka manis izveidotais laimes pakaviņš tiešām atnesīs laimi manā dzīvē, tas ir, veselību, saticību un labu garastāvokli.»

Apdedzināti krāsnī un izrotāti ar glazūru, neredzīgo un vājredzīgo lasītāju keramikas darinājumi janvārī, nu, ir aplūkojami un aptaustāmi izstādē «Māla apvārdošana» LNerB Daugavpils filiālē, gan priecējot pašus darbu autorus, gan ar savu daili un fantāzijas bagātību spējot sagādāt ne vienu vien pārsteigumu arī citiem bibliotēkas apmeklētājiem.