Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNB radošā autorvakara atskaņas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 1 - 2014

LNB radošā autorvakara atskaņas

Anita Zvirgzde

Pagājušā gada nogalē mūsu biedrība organizēja interesantu pasākumu — cilvēku ar redzes invaliditāti radošo autorvakaru. Ikviens varēja pieteikt savu priekšnesumu — dziesmu, deju vai pat anekdotes.

Atsaucība bija necerēti liela, un koncerts izvērtās gandrīz piecu stundu garumā. Īsumā pastāstīšu par redzēto un dzirdēto. Bet vēl klātesamības sajūtu variet meklēt LNB mājaslapā lnbiedriba.lv nodaļā: Galerijas/Video. Tur redzama 14 minūšu filma par šo autorvakaru.

Koncertu atklāja vistālākie viesi no Daugavpils. Marija Ivanova ar ievadvārdiem dzejā sveica visus dalībniekus un pieteica Svetlanas Komesarovas Šūberta serenādi un krievu romances: «Tavi vārdi — tikai reizi dzīvē mēdz būt tikšanās. Gribas pelēkā vakarā mīlēt maigi. Aizmirsts saulriets un sapņi.» Valentīna Baranova, turpinot ar savu dzejas lasījumu, aicināja uz skatuvi Aleksandru Duļņikovu ar dziesmām latviešu un pat ukraiņu valodā. «Kad esi laimīgs, padalies arī ar citiem!» Un skatītāju rindās skan aplausi ar izsaucieniem: «Bravo!»

Mums visiem jau sen zināmā grupa «Epsilons» savu uzstāšanos iesāk ar intriģējošu jautājumu, kas visiem mums aktuāls: «Vai ziniet, cik eiro var nopirkt par desmit latiem?» Un seko Vladimira Kropa viena no jaunākajām dziesmām par eiro.

Atskan smiekli un aplausi, un publika atsaucīgi uzņem arī Valda ģitārspēles un Ilonas vokāla solo uzstāšanos. «Izgaist vasaras vakars» un pirmie sniegi caur dziesmām ieskanas Strazdumuižas kluba zālē.

Pēc tik skanīga ievada laiks ieklausīties nopietnākā dzejā — mūsu ilggadējā Ventspils organizācijas vadītāja Aija Vesele ļāva ielūkoties savās pārdomās par mīlestību, par brīvību, kas ļauj daudziem mūsu mīļajiem doties meklēt darbu ārpus Latvijas, par skaisto brīdi, kad pasaulē ienāk mazs bērniņš, un pirmā sniega brīnumu.

Aprūpes centra «Jugla» iemītnieki arī bija sagatavojuši skaistus priekšnesumus: Valērijs Amerhanovs, jau rūdīts ielu muzikants, visus pārsteidza ar akordeona virtuozitāti, iekustinot publiku ar līdzdziedāšanu par zilo lakatiņu, Aldis Riekstiņš uzstājās ar pašsacerētu «Vecgada tango», Oļegs Lorencs ar ģitārspēli aizkustināja visu sirdis ar smeldzīgiem meldiņiem, bet Sniedze Zīle pārsteidza ar savu skanīgo balsi vairākās dziesmās — «Nedod, Dievs, vītolam», «Rudenīgs blūzs» u. c.

Īpaši skatītājiem patika līdzatnestās anekdotes par skarbo dzīves realitāti un cilvēciskajām attiecībām. Idas Kronbergas dzejas lasījums noslēdza pansionāta grupas uzstāšanos, dodot vārdu nākamiem tālajiem viesiem — šoreiz no Rēzeknes.

Viktors Filatovs pārspēj ikvienu savā daiļrunībā un spējā pacelt spārnos pat vissīkāko putekli! Viņa dzeja skan par mīlestību pret Latviju, tās skaistajām upēm, saullēktiem un draugiem, par mātes maigo balsi, kas dziedē, un pirmo mīlestību. Īpaša vieta viņa dzejā ir sievietēm, salīdzinot viņas ar ķiršu dārza saldo elpu, ziedu smaržām, kas līdzinās maigiem lūpu pieskārieniem un acu skatieniem. Skaisti!

Arī Gaļinas Koļenkovas dzeja par mīlestību pret Māras zemi Latgali iesilda klausītāju sirdis.

Un tad laiks atkal muzikālam priekšnesumam.

Šoreiz uz skatuves kāpj mūsu sen zināmais akordeonists no Saldus Arnolds Sprieslis, tā minorīgi dziedot: «Pār rudens laukiem līst garlaicīgs lietus, pār kailajiem kokiem pāršalko vējš.»

Iļja Haņins ar plašu krieva dvēseli slavina savā dzejā Latviju, īpaši uzsveros vārdus: «Tu man esi viena, Latvija!» Arī par neredzīgo ciematu Strazdumuižā viņam ir ko sacīt.

Tad seko literārs uzvedums no Balviem par Jāņa Jaunsudrabiņa īpašo, latvisko dzīves redzējumu — par maizes rieciena vērtību, mātes mīlestību un mazas meitenes redzējumu uz pasauli baznīcā. Īpašo ganu zēna kāri pēc tā, kas ticis vismazāk — pēc siļķes, un pirmo apzināto zādzību tās dēļ. Smeldzīgi. Paldies par šo īpašo literāro pienesumu mūsu autorvakaram!

Noslēguma daļā uzstājās Ausma Bobkova, kura jau izsenis raksta dzeju un kopā ar kori «Jolanta» nes to pasaulē.

Arī Kristīne Lapuha, jaunā dzejniece un Strazdumuižas pūtēju orķestra dalībniece, beidzot publikas vērtējumam sniedza savu mīlas liriku. To variet noklausīties filmā vai izlasīt Kristīnes Draugiem.lv profilā.

Un kā punktu uz «i» autorvakaru noslēdza Annas Dubovikas (flauta) un Renātes Jakovļevas (klavieres) muzikālie priekšnesumi.

Necerēti skaists, pilnīgs un bagāts izdevās pašu autoru veidotais koncerts tumšā decembra vakarā Strazdumuižas klubā.

Mīļš paldies visiem par dāvāto iespēju mums ieskatīties viņu radošajā izaugsmē!

Un paldies jaunajai LNB projektu vadītājai Svetlanai Ambergai (bij. Lobanovai) par šī vakara organizēšanu!

Tātad vēlreiz — īsfilmu par šo sarīkojumu variet noskatīties internetā:
www.lnbiedriba.lv/index.php/galerijas/video