Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Diskutē par cilvēkiem ar invaliditāti aktuāliem jautājumiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 10 - 2014

Diskutē par cilvēkiem ar invaliditāti aktuāliem jautājumiem

2014. gada 24. septembrī kārtējā Invalīdu lietu nacionālās padomes sēdē VDEĀVK vadītājs sniedzis informāciju par pilnveidoto invaliditātes noteikšanas sistēmu un izmaiņām invaliditātes noteikšanā, kas stāsies spēkā ar 2015. gada 1. janvāri.

Pilnveidotās invaliditātes noteikšanas sistēmas mērķis ir to izveidot ērtāku klientiem un invaliditātes noteikšanas ekspertīzē iesaistītajiem speciālistiem.

Sistēma balstīsies uz cilvēku darbspēju funkcionālo traucējumu un individuālo vajadzību novērtēšanu. Izmaiņas invaliditātes noteikšanā neattieksies uz cilvēkiem, kam invaliditāte jau ir piešķirta uz mūžu.

Tāpat sēdē diskutēts par plānotajām izmaiņām valsts pabalsta cilvēkiem ar redzes invaliditāti administrēšanā.

Kopš 2011. gada 1. janvāra pabalstu par asistenta izmantošanu cilvēkiem ar 1. grupas redzes invaliditāti piešķir un izmaksā NVA no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem.

Ar 2015. gada 1. janvāri pabalstu izmaksās no valsts budžeta līdzekļiem un to administrēs Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Pabalsta apmērs un apjoms paliek līdzšinējā apmērā — 17,07 eiro nedēļā.

Iesniegumu pabalsta pieprasīšanai var iesniegt jebkurā VSAA nodaļā.

Esošajiem pabalsta saņēmējiem, kas iepriekš iesnieguši iesniegumu NVA, atkārtots iesniegums pabalsta saņemšanai VSAA nav jāiesniedz.

Labklājības ministrijas (LM) eksperte sēdes dalībniekus informēja par pamatnostādņu «ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošanas pamatnostādnes 2014. — 2020. gadam» ieviešanas plānu 2015. — 2017. gadam.

Plāns paredz attīstīt jaunus pakalpojumus invaliditātes izraisīto seku mazināšanai, piemēram, asistenta pakalpojumu bērniem līdz piecu gadu vecumam, atbalsta personas pakalpojumu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī «atelpas brīža» pasākumu vecākiem, kuri audzina bērnus ar ļoti smagu invaliditāti.

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis informēja par asistenta pakalpojuma pieejamību izglītības iestādēs, kā arī par nepieciešamajiem uzlabojumiem atbalsta pasākumu nodrošinājumā izglītībā bērniem ar invaliditāti.

Lai veicinātu sadarbību starp institūcijām un iesaistītu sabiedriskās organizācijas lēmumu pieņemšanā, kas saistīti ar invalīdu integrācijas veicināšanu, LM 1997. gadā izveidoja Invalīdu lietu nacionālo padomi.

Tā ir konsultatīva institūcija, kas piedalās invalīdu integrācijas politikas izstrādē un īstenošanā.