Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Enerģijas avots Liepājā — kopīgs darbs un sarunas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 10 - 2014

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo biedrībā


Enerģijas avots Liepājā — kopīgs darbs un sarunas

Septembris Latvijā asociējas ar jauna mācību gada sākšanos. Arī projekta «Esi aktīvs un iesaisties!» (Nr.2012.EEZ/PP/1/MAC/020/002) Liepājā dalībniekiem aiz muguras vasara, bet priekšā vēl četri aktīvi, darbošanās pilni mēneši projektā. Cilvēkiem izveidojies pilnīgs priekšstats par to, ko iespējams apgūt un iemācīties projekta ietvaros realizētajos nodarbību moduļos. Un tās ir brīnišķīgas, praktiskas lietas, kuras top klūgu pīšanas nodarbībās, tie ir apgleznoti lakati un šalles, dažādi filcēti izstrādājumi, kas priecē gan pašus autorus, gan ikvienu citu interesentu, un tiek darināti filcēšanas, ādas apstrādes un zīda apgleznošanas nodarbībās.

Pārsteigumi sagaida arī floristikas kabinetā, kur apskatāmas dažādu materiālu glezniņas un dzīvo ziedu kompozīcijas.

Daudzi projekta dalībnieki apguvuši jaunas un nostiprinājuši esošās zināšanas informācijas tehnoloģiju nodarbībās, kurās pasniedzējs izmanto individualizētu pieeju ikvienam un ņem vērā katra reālās vajadzības.

Pavisam interesanta aina paveras «Dvēseles veldzes dārzā» Ziemupē — tur, pašu cilvēku aprūpētas, zied krāšņas puķes, zeļ garšaugi, top sajūtu dārzs… Praktisku mācību sniedz klūgu audzēšanas «eksperiments» un ienākas pašaudzētie arbūzi. Dažādas dzīves un saimniekošanas gudrības cilvēks mācās visu mūžu, bet svarīgi ir tajās dalīties un nodot arī citiem. Ziemas krājumi laukos top, uzklausot un ņemot vērā zinošo projekta dalībnieču receptes. Neviltotu interesi un jautrību izsauc degustāciju brīži, jo tie ir kā mīklu minēšana — kas ir tai burciņā un no kādām izejvielām tas tapis?

Ieguldījumu pašu veselībā veic klienti, kuri apmeklē fizisko aktivitāšu nodarbības. Aiz muguras palicis sākotnējais nedrošums un smaids par sevi, kad atsevišķi vingrojumi šķita neizpildāmi. Regulārā pulcēšanās un fiziskās nodarbības grupā, kuras neiztrūkstoši pavada sarunas un smiekli, ir lielisks enerģijas avots gan pensijas vecuma cilvēkiem, gan cilvēkiem ar dažādām veselības problēmām.

Svarīgi un būtiski ir prast sabalansēt praktiskās nodarbības, kad redzams darbošanās rezultāts, ar nodarbībām, kurās cilvēki vienkārši pulcējas, parunājas, uzklausa citus un pauž savu viedokli. Lieliskas grupu nodarbības notiek «Dzīves skolas» modulī, kurās katram ļauts izteikties, jo vienkāršas, cilvēcīgas komunikācijas nepietiekamība, diemžēl, ir raksturīga šī laikmeta iezīme.

Projektā «Esi aktīvs un iesaisties!» nodarbības notiks vēl četrus mēnešus. Lai iesaistītajiem cilvēkiem izdodas apgūt visu iecerēto!

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Par informatīvā materiāla saturu atbild Liepājas Neredzīgo biedrība.