Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Matemātika un balti ziedi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 10 - 2014

Nodaļa — Notikumi citās organizācijās


Matemātika un balti ziedi
Anita Zvirgzde

Šis ir stāsts par cilvēkiem, kuri savā ikdienā varbūt ir vienkārši cilvēki. Kāds no mums. Tādi paši, kā mēs visi. Bet reiz, kad viņus sasniedza ziņa par iespēju kļūt par daļu no kaut kā ļoti liela, viņi sarosījās, atlocīja piedurknes un teica: «Jā, es gribu!» Vieni to sauca par drosmi, citi — par uzdrīkstēšanos, bet tieši caur šo īso frāzi viņi kļuva bagāti. Dvēselē bagāti. Vienā mirklī no vienkārša cilvēka viņi kļuva par pasaules zvaigznēm.

Šis ir stāsts par neredzīgām un vājredzīgām sievietēm, kuras šī gada sākumā noticēja savām spējām sataustīt tamboradatas galu un savīt ar to dzijā brīnišķīgus ziedus! Gluži kā valsi dejojot — viens, divi, trīs! Viens, divi, trīs! Un pēc mirkļa viņu rokās jau zaigoja 3-dimensionāls, lokans un pilns ar matemātiskām formulām savīts zieds. Brīnums!

Tagad šie brīnumi — lieli, mazi, krāsaini un balti — izlikti visu aplūkošanai līdz 9. novembrim laikmetīgās mākslas centrā «kim?» Spīķeros, Rīgā aiz Centrāltirgus paviljoniem Maskavas ielā 12/1.

No Strazdumuižas skolas, LNB Madonas, Rēzeknes un Rīgas organizācijām, kā arī no pansionāta — 25 sievietes ar redzes invaliditāti kopā ar vēl vairāk kā 200 sievietēm no visas Latvijas pus gada garumā tamborēja pēc matemātiķes un mākslinieces Dainas Taimiņas formulas puķes, un tagad tās visas dzīvo kopā vienā lielā, baltā mākonī.

«Visi līdzekļi ir labi, lai parādītu, cik ģeometrija ir skaista!» izstādes atklāšanā 3. oktobrī sacīja māksliniece (foto uz 4. vāka).

Aizejiet, apskatiet šo mākoni! Un noticiet, ka matemātika ir tik pat skaista kā sieviete, kuras rokās tā pārvēršas par brīnišķīgu ziedu! Šis ir Eiropas kultūras galvaspilsētas «Rīga-2014» notikums.

Vairāk informācijas: www.riga2014.org, www.kim.lv.