Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Meistars ar lielo burtu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 10 - 2014

Meistars ar lielo burtu
Viktors Filatovs

Nesen LNB Rēzeknes teritoriālajā organizācijā svinīgi atzīmēja biedrības biedra Mihaila Novoseļceva 85 gadu jubileju. Sirsnīgā gaisotnē Mihailu sveica klātesošie (foto uz 3. vāka). Priekšsēdētāja Valentīna Lansberga par godu jubilāram veltīja siltus, atzinīgus vārdus.

Jubilārs visus lūdza pie svinīgi klāta galda, kur jau krāsojās torte ar ciparu 85, kā arī dažādi gardumi un skaisti, smaržīgi ziedi, dāvāti jubilāram.

Pēc klātesošo lūguma jubilārs pastāstīja par sevi. Mihails dzimis Tambovas apgabalā 1929. gadā. Frontē viņu neņēma, jo bija tajā laikā pārāk jauns. Karš jau gāja uz beigām, valstij bija vajadzīgi celtnieki sagrauto pilsētu atjaunošanai. Mihails iestājās arodskolā un kļuva par skārdnieku, jumiķi un galdnieku. Reiz atbraucis uz Rēzekni pie brāļa un te arī palicis, jo saticis meiteni, kura kļuvusi par viņa sievu. Kas attiecas uz darbu — tas bija vienmēr un daudz — vajadzējis atjaunot sagrauto Rēzekni.

M. Novoseļcevs strādāja dažādās celtniecības organizācijās un objektos: stacijā «Rēzekne-2», Piena konservu kombinātā, Zarečnajas skolā, 2. vidusskolā, Stoļerovas un Pūpolu skolās, sedzis pilsētas domei jumtu. Bijuši arī īpaši objekti — baznīcas: Ludzas, Jelgavas, Ozolmuižas, Subates, Maltas. Mihails bijis viens no pieprasītākajiem speciālistiem Rēzeknē. Patiesi, meistars ar lielo burtu! Viņa darba grāmatiņā — tikai pateicības. Spējas darbam deva ģimene, kur viņu gaidīja sieva un bērni.

Mihails ir ilggadējs Rēzeknes TO biedrs. Viņš aktīvi piedalījies LNB Rēzeknes ēkas Bukmuižas ielā 20 celtniecībā, kas ilga no 1975. gada līdz 1984. gadam. Viņš vienmēr bijis klāt pie celtniecības jautājumiem ar savu padomu un prasmīgajām rokām.

Tagad viņš ir viens. Sieva mirusi, meita ar ģimeni aizbraukusi uz Krieviju. Mihails pagaidām negrib atstāt Rēzekni, un kā raksta avīze «Rēzeknes Vēstis»:

«Kur rīta saules staros laistās viņa roku segtie jumti, kur svētkos baznīcās cilvēki lūdz Dievu arī par viņu — šo cēlāju».

Neskatoties uz gadiem, Mihails izskatās veselīgs, mundrs, enerģisks, dzīvespriecīgs, nepīpē, nedzer, ko arī novēl visiem klātesošajiem. Mihails aktīvi apmeklē biedrību un bibliotēku — lasa audio grāmatas, piedalās kultūras pasākumos. Arī viņa jubilejas pasākums bija piepildīts ar jokiem, humoru, jautrību un dziesmām latviešu un krievu valodā.

Visi klātesošie novēlēja Mihailam labu, stipru veselību un vēl ilgus gadus nodzīvot!