Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Mūsu mazie ceļojumi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 10 - 2014

Mūsu mazie ceļojumi
Lilija Spale, LNB Rēzeknes TO valdes locekle

Vasaras karstums ir rimis, rudens iekrāsojis lapu kokus. Saule, lecot un rietot, aplaimo Zemi, sūtot mums gaismu un siltumu. Starp citu, saules stari mūs sasniedz apmēram 8,3 minūtēs, protams, daudzkārt atdziestot.

Rēzeknes novada neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem bija dota iespēja nedaudz paceļot pa mūsu Latgali.

Pirmais brauciens bija uz Daugavpili un tās apkaimi. Ekskursijas maršruts un laiks jau precīzi izplānots, par to parūpējās LNB Rēzeknes TO valdes priekšsēdētāja Valentīna Lansberga un valdes locekļi Lilija Spale un Žanis Mežals.

Apmeklējām Dvinskas cietoksni, izgājām arī tumšās pazemes ejas. Grūti iedomāties, kā tajās cīnījās mūsu priekšteči.

Esam ļoti pateicīgi Daugavpils gidam Jānim par izsmeļošu informāciju ar ieskatu Latvijas vēstures momentos.

Apmeklējām Latgales zoodārza iemītniekus: rāpuļus, krokodilu, zivis un zivtiņas, dekoratīvos baložus, pērtiķi u. c.

Saskatījām Daugavpils pilsētas sakoptību, tā ir zaļa un ziedoša.

Pēcpusdienā mēs tikām sirsnīgi sagaidīti LNB Daugavpils TO un bibliotēkā, lai iepazītos ar kolēģu darbību, dalītos pieredzē, kopā atpūstos pie ezera, lai priecātos par skaistajām dziesmām un visi kopā uzdancotu (foto uz 3. vāka).

Atpakaļceļā iegriezāmies Aglonas bazilikā, Maizes muzejā, kur noklausījāmies stāstu par mūsu dienišķo maizi, izgaršojām gan maizi, gan ārstnieciskās zāļu tējas un nobaudījām šmakovciņu.

Pēdējais apskates objekts bija Karaļkalns, par kuru ir tik dažādas domas. Mums likās, ka viss veidojums ir ļoti iespaidīgs.

Bet šajās rudens dienās mēs, rēzeknieši, uzņēmām pie sevis Daugavpils TO biedrus, kuri bija ieradušies priecēt Rēzeknes pansionāta iemītniekus ar mūziku un dziesmām.

Pansionāta cilvēki bija ļoti apmierināti par viņiem sniegto koncertu.

Mēs, savukārt, iepazīstinājām ciemiņus ar Rēzeknes pilsētas apskates objektiem, muzeja ekspozīcijām un ar «Goru».

Otrajā ceļojumā izbraucām pretī rudenim tepat pa Rēzeknes un Ludzas novadiem. Apmeklējām mini zoodārzu «Rozīte», apbrīnas vērts ir saimnieces Larisas Smules paveiktais, ieguldītais darbs un līdzekļi, lai cilvēkiem ļautu iepazīt dabas dāsnumu. Lai Jums, Larisas kundze, un izpalīgiem darba spars un veselība!

Autobuss ripo tālāk uz Ilzeskalnu, lai apskatītu karavadoņa, ģenerālleitnanta Jakova Kuļņeva atdusas vietu.

Turpinājām stāstu par Kuļņevu Ludzas novadpētniecības muzejā, pabijām Ludzas pilsdrupās un patīkami noguruši atgriezāmies mājās.

Paldies šo ekskursiju sponsoriem, organizatoriem un dalībniekiem — par visu labo, ko cilvēks cilvēkam var dot!

Ļoti pateicīgi esam Rēzeknes novada domei, tās priekšsēdētājam Monvīdam Švarcam un novada domes sociālā dienesta vadītājai Silvijai Strankalei par mums sniegto materiālo atbalstu, par doto iespēju izzināt mūsu skaisto Latgali un kopīgo atpūtu! Šie bija mūsu tuvie ceļojumi. Ļoti ceram uz sponsoru atbalstu arī kādam tālākam ceļojumam.